Fuss össze az állatvédőkkel a SPAR-ban és segíts a menhelyen élő állatokon!

2024. május 9. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

Negyedik alkalommal rendezik meg a „Mancs a bajban!” kétnapos állateledel gyűjtő kampányt országszerte az INTERSPAR áruházakban május 11-én szombaton és 12-én vasárnap. Bár egész évben gyűjtenek az üzletláncnál az állatvédő szervezetek, a kiemelt májusi hétvégén különösen sokan adományoznak eledelt vagy állatfelszerelést.

„Nagyon sikeresek ezek a májusi kampányok, jellemzően az egész éves adomány mennyiségének mintegy harmada érkezik be ezen a hétvégén” – mondta el kérdésünkre Schreiter Katalin, az Országos Állatvédőrség Alapítvány kuratóriumának tagja. Az alapítvány állatvédelmi prevencióval, edukációval, kutatások elvégzésével és oktatással foglalkozik és több mint tíz éve a SPAR szakmai koordinációs partnere az egész éves állateledel gyűjtési akcióban.

A negyedik Mancs a bajban! adománygyűjtő akció keretében 2024. május 11-12-én, szombaton és vasárnap 10-16 óra között lehet az ország összes INTERSPAR hipermarketében száraztápot, konzervet, szalámit, tasakos nedves eledelt, jutalomfalatot, állatfelszereléseket és tisztító szereket adományozni menhelyeken élő kutyák, macskák támogatására.

Az idei gyűjtőakcióban több mint harminc állatvédő szervezet önkéntesei működnek közre. Az akcióban résztvevő szervezetek és áruházak listája a www.sparafenntarthatojovoert.hu/mancsabajban weboldalon érhető el.

Az idei év újítása, hogy ezen a linken egész évben meg tudjuk nézni, melyik állatvédő szervezet pontosan mikor és hol gyűjt élelmet és állatfelszerelést a közelünkben lévő SPAR és INTERSPAR áruházakban. A lista minden hónap utolsó hetén frissül, a következő kitelepülések június elejétől lesznek elérhetőek a dedikált weboldalon.

Mára több mint 70 civil szervezet csatlakozott az adománygyűjtő csoporthoz. „Van, aki ad hoc jelleggel vesz részt, amikor megszorul, és van, aki minden hónapban eljár ugyanabba a boltba gyűjteni. Ennek az előnye, hogy az adományozók már maguktól tudják, mikor tudnak majd felajánlani” – mondta Schreiter Katalin.

Rekorderek

Tavaly száraz kutyatáp kategóriában a szekszárdi INTERSPAR-ban található, a Szekszárdi Kutyamenhely által működtetett gyűjtőpont volt a rekorder, itt 1404 kilogrammot adományoztak a vásárlók a májusi akcióban. Mennyiségben a budapesti Allee-ban található INTERSPAR követte a sorban, majd a tatabányai INTERSPAR.

Macskatáp fronton tavaly az érdi INTERSPAR -ban gyűjtő Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítványnál és a Lajka Állatvédő Alapítványnál adták le a legtöbb eledelt, mind száraztápot, mind konzervet.

Jó helyre kerül – Fotó: SPAR Magyarország
Jó helyre kerül – Fotó: SPAR Magyarország

2023-ban összesen 9 tonna száraz kutyatápot, 4500 doboz konzervet, macskáknak több mint ezer kilogramm száraztápot, 2500 doboz konzervet és 4500 alutasakos eledelt adományoztak a vásárlók. Összegyűlt még 1355 kilogramm macskaalom és sokan állatfelszerelést, tisztítószert is adományoztak. Ez nagyságrendileg 10 millió forint értékű adománynak felel meg.

Óriási segítség

„Nagyon sok állatvédő civil szervezet küszködik azzal, hogy élelmet vegyen vagy orvosi számlákat fizessen, esetleg felújítson vagy beszerezzen – folyamatosan egyensúlyozniuk kell” – mondta Schreiter Katalin.

Erre ad legalább részben megoldást az adománygyűjtő akció. Eleinte a SPAR üzleteiben csak az Állatvédőrség gyűjtötte a felajánlásokat, és osztotta el azokat a rászoruló állatvédő szervezetek között. Később annyira kinőtte magát az akció, hogy egyszerűbb volt, ha az adott menhely vagy civil szervezet maga gyűjt. Egy áruházban mindig egy civil szervezet gyűjt, így a felajánlott étel vagy felszerelés rögtön a címzetthez kerül.

Arról, hogy hogyan élnek a menhelyi állatok, kik ők, hogyan telnek a napjaik, a SPAR támogatásával készítettünk fotós anyagot.

„Ha valaki nagyobb mennyiséget szeretne adományozni, vagy célzottan azt adná, amire pont szüksége van az adott szervezetnek, javaslom, hogy kérdezze meg az üzletek bejáratánál a gyűjtést szervezőktől, minek örülnének a legjobban” – ajánlotta Schreiter Katalin.

A vásárlók felajánlásai és a projekt támogatása mellett a SPAR közvetlenül is segít – pénzbeli adománnyal és táppal egyaránt támogatja az állatvédők munkáját. „Nagy köszönetet szeretnénk mondani minden vásárlónknak, akik eddig is támogatták és a jövőben is segítik felajánlásaikkal a kezdeményezést, és természetesen hatalmas elismerés illeti azokat az állatmentő szervezeteket, amelyek folyamatosan erejük és lehetőségeik határán egyensúlyozva végzik ezt a rendkívül fontos tevékenységet” – mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

kép: SPAR Magyarország
kép: SPAR Magyarország

A cikk megjelenését a SPAR Magyarország támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!