Munkavállalói képzések akár 150 millió forintos vissza nem térítendő támogatással

2024. április 16. – 10:58

Munkavállalói képzések akár 150 millió forintos vissza nem térítendő támogatással
Kaiser Eszter – Fotó: Dengyel Balázs

Másolás

Vágólapra másolva

Elindult a legújabb, munkavállalói képzést támogató uniós pályázat, amelyben a képzési költségek egy része mellett megtérítik a munkából a képzés idejére kiesők bérét és kisvállalat esetében az adminisztrációs kiadásokat is. Így akár komoly, több millió forintos pluszban is kijöhet a cég a végén, miközben a kollégák tudása is nő.

Egy pályázati úton megvalósított képzési projekt minden méretű vállalat számára sokkal kedvezőbb, mint a támogatás nélküli, piaci alapon elérhető képzések. A kis- és középvállalatok 75 millió, a nagyvállalatok pedig 150 millió forint támogatásra pályázhatnak.

„Míg a rendkívül népszerű vállalati eszközbeszerzési pályázat keretösszege kevesebb mint másfél perc alatt kimerült, a képzéses pályázatok keretösszege a határidő végéig elérhető az elmúlt évek tapasztalatai alapján” – mondja Kaiser Eszter, a magyar képzési piacon már másfél évtizede működő Agora Oktatási Intézet ügyvezetője.

„Van egy egyre szélesebb vállalati kör, amelyik már felismerte, hogy a képzések jó eszköznek bizonyultak a munkavállalók megtartására. Főleg a Z generációsok, a most 20-as éveikben járók számára fontos plusz, ha a munkahelyük áldoz a képzésükre, míg ezt a figyelmet eddig főleg a multiknál kaphatták meg. Az idősebb korosztály számára pedig számos képzés olyan fejlődési lehetőséget nyújt, amivel hosszú távon is versenyelőnyhöz jut a munkavállalón túl a vállalat is.”

Az 50 fő alatti kisvállalkozások 70 százalékos, az 50-250 munkavállaló közötti középvállalkozások 60 százalékos, míg a 250 fő feletti nagyvállalatok 50 százalékos vissza nem térítendő képzési támogatásra pályázhatnak a Ginop Plusz 3.2.1-21. keretei között. A pályázat idén június 30-ig érhető el. Az ország egész területéről, tehát Budapestről is pályázhatnak az érdeklődők. A 15 milliárd forintos keretösszegű támogatást információs és kommunikációs technológiai (IKT) képzésekre, úgynevezett soft skill képzésekre (például értékesítési, ügyfélszolgálati, kommunikációs, munkavállalók betanítása vagy vezetőfejlesztési témákban), nyelvi képzésre és szakmai ismeretekre irányló képzésre lehet igénybe venni.

Hogy lesz ebből nyereség?

Pozitívan úgy lehet kijönni, hogy az 50-70 százalékos támogatás összegéhez hozzáadjuk a munkából a képzési idejére kieső kolléga bértámogatását is, és ehhez jön hozzá pluszban az 50 fő alatti kisvállalatok esetén a szakmai megvalósítással megbízott munkavállaló költsége is.

„A korlátozottabb erőforrással dolgozó kisvállalatoknak plusz előny, hogy el tudják számolni a pályázati adminisztrációt és a képzéssel kapcsolatos céges belső koordinációt végző szakmai megvalósító munkabérét is” – mondta Kaiser Eszter.

Lássuk a számokat!

Nagyjából 5-10 millió forint az a minimum összeg, amikor már megéri pályázati úton forrást nyerni a munkavállalók képzésére Kaiser Eszter szerint. Ehhez szükséges egy 40-50 fős vállalatméret, ahol már vannak fejlesztési célok, fluktuáció, belső konfliktusok, tehát ahol látszik, miért lehet hasznos ez a képzés. Ugyanakkor nagyon ritka itthon, hogy egy ekkora kisvállalat saját zsebből 10 millió forintot ki tud fizetni munkavállalói képzésére, ezért hiánypótló ez a pályázati lehetőség.

A teljes projektköltség tehát a következőkből áll (a bemutatott példa tartalma: 4 típusú soft skill képzés, plusz egy 30 órás online IKT képzés, 30 főre, kisvállalat részére):

  • Képzés teljes díja: 10 500 000 Ft (30%-os vállalati önrész: 3 150 000 Ft, támogatás: 7 350 000 Ft)
  • Kieső munkabér-támogatás: 3 864 000 Ft
  • A szakmai megvalósító 100%-os támogatása: 5 334 660 Ft
  • A vállalat nyeresége: 6 048 660 Ft

A középvállalatok a pályázati úton mindössze pár millió forintos ráfordítással kaphatnak egy 20 millió forint értékű képzést munkavállalóik számára (a bemutatott tartalma: 4 típusú soft skill képzés, plusz egy 30 órás online IKT képzés, 60 főre, középvállalat részére):

  • Képzés díja: 21 000 000 Ft (40%-os vállalati önrész: 8 400 000 Ft, támogatás: 12 600 000 Ft)
  • Kieső munkabér-támogatás: 6 624 000 Ft
  • A vállalat költsége: 1 776 000 Ft

A nagyvállalatoknak pedig azért éri meg pályázni, mert a vissza nem térítendő támogatásoknak köszönhetően a piaci ár maximum harmadát-negyedét kell elkölteniük a céges képzési büdzséből. Tehát egy 40 milliós képzési költségért kevesebb mint 10 millió forintot fizetnek. A felsorolt példák csak mintaként szolgálnak, az AGORA Intézet minden esetben a vállalat igényeinek megfelelő speciális tematikájú képzéseket dolgoz ki.

Csak elkezdeni nehéz

Sokakat a pályázati adminisztráció és bonyolult bürokratikus feladatok tartanak vissza attól, hogy éljenek a támogatási lehetőséggel. „Azonban, ha valaki egyszer rászánta magát és végigcsinálta, pozitív tapasztalatokról, elégedett munkavállalókról és növekvő hatékonyságról számolt be, és nagyobb eséllyel is pályázik újból” – mondta Kaiser Eszter. „Ügyfeleink 95 százalékából visszatérő ügyfél lesz. Van, akivel korábban piaci alapon dolgoztunk együtt és most él a pályázati lehetőséggel, mások a pályázat után, megismerve a tréningek hatékonyságát, döntenek úgy, hogy saját forrásból vásárolnak egyéb, ebben a pályázatban nem elszámolható fejlesztést, például vezetői coachingot” – tette hozzá.

Fotó: Kiss Marietta Panka
Fotó: Kiss Marietta Panka

Hol írjam alá?

A jogosultságvizsgálatra a jelentkezés semmilyen kötelezettséggel nem jár. Ennek nyomán az AGORA hamarosan felveszi a kapcsolatot az érdeklődővel, aki információs anyagokat kap. Az első tárgyalás során megbeszélik a pályázat anyagi részleteit, és felmérik a vállalat igényeit is.

Ha ezután a folytatás mellett dönt a cég, következhet a szakmai egyeztetés, ahol megnézik, hogy az adott cégnek milyen fejlesztésre van szüksége, majd minden esetben egyénre szabott képzési tervet kap. „Nem dobozos megoldásokkal dolgozunk. Az értékesítésen belül is más-más technika, képesség szükséges például egy szolgáltató vállalkozásnak és más egy árucikket forgalmazó, vevőket kiszolgáló kereskedelmi vállalatnak és megint más egy hotelnek.” – mondta Kaiser Eszter.

Sokfajta kihívással szembesülnek a szakmai egyeztetéseken is kezdve a magas fluktuációtól a régi és az új kollégák közötti konfliktusokon át a megnövekedett számú ügyfélpanaszok kezeléséig. Sok cégnél kerülnek olyan fiatalok vezető pozícióba, akiknek nincsenek még vezetői ismereteik, számukra ideálisak a vezetői készségeket fejlesztő tréningek.

Nem érdemes sokat várni

Az AGORA vezetője nem tart attól, hogy kifogy a 15 milliárd forintos pályázati keret, azt viszont valószínűnek tartja, hogy ha csak a határidő végére, június 30-án ömlik a rendszerre a sok pályázat, akkor a kormányhivatalok jóval lassabban bírálják el azokat. Ezért érdemes minél előbb pályázni, meg azért is, mert a pozitív döntés után két héten belül már érkezik is a nyertes cégeknek az 50 százalékos előleg.

A munkavállalók képzését minden esetben az érintett vállalat székhelyén vagy telephelyén végzik az AGORA trénerei, legyen az bárhol az országban. A képzések jellemzően ősszel és tavasszal zajlanak, de van, hogy nyáron kerül sor rájuk, az érintett cég igényeitől függően.

Az AGORA Oktatási Intézet Magyarország egyik vezető tréning és tanácsadó cége. A Ginop Plusz pályázatokból az elmúlt 2 évben 235 vállalatnak segített elnyerni a képzési támogatást, 100 százalékos sikerességi aránnyal. Több mint húsz éves szervezetfejlesztési, felnőttképzési, tanácsadási és pályázati tapasztalatuk van, másfél évtizednyi a tréningek terén. Közel 20 belsős trénerrel, tanácsadóval dolgoznak, a Tréning Kerekasztal tagjai és az első helyen állnak a közel 200 magyarországi tréning és tanácsadó cég között az IFKA független minősítési rendszere alapján szakterületükön, szervezet- és vezetőfejlesztésben.

A cikk megjelenését az AGORA Oktatási Intézet támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!