Már a SkyShowtime-on a Magyarországon is forgatott kultsorozat második évada

2024. február 11. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

A népszerű RPG játék, a Halo nyomán készült sorozat második évada február 9-én indult el SkyShowtime-on. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk minden fontosabb információt arról, hogy mi is az a Halo, mi történt az első évadban és miért érdemes belekezdeni a folytatásba.

A Halo franchise játékként PC-n és X-Boxon is jó néhány folytatást élt meg. A játékmenet nem lineárisan követi az eseményeket, kultikus mivolta miatt vaskos a hozzá kapcsolódó irodalmi és mozgóképes feldolgozások sora. Könyvek és képregények (The Halo Graphic Novels, Marvel) –, valamint egy nem túl sikeres minisorozat és egy hétrészes animációs antológia sorozatként (The Halo Legends) is adaptálták.

Legújabb formájában sorozatként tért vissza a Paramount+ gyártásában, Magyarországon a SkyShowtime streamingcsatornán szinkronosan is nézhető a teljes első évad, majd heti folytatásokban a második. Bár a sorozat alapul veszi a lore-t (alapvető tanokat), nem kapcsolódik a játékokhoz, egy alternatív idővonalat alkottak, melyben ismerős szereplők, helyszínek és események egyaránt felbukkannak.

A sorozat első és második évadát is nagyobb részben Magyarországon forgatták, ráismerhetünk a Biodomra, az Inotai erőműre, a csákberényi „kopasz dombokra” vagy az Etyeki kőbányára is. A részenként 10 millió dolláros büdzséből is következik, hogy egy exkluzív, igényesen megalkotott sci-fi sorozatról beszélhetünk, melyben az emberiség a Földön kívüli kolóniákon és bolygórendszerekben kerül összetűzésbe az idegen fajok szövetségével.

A Halo őstörténet és amit a sorozat megértéséhez tudni érdemes

Az első Halo játék (Halo: Combat Evolved ) története előtt járunk 100 ezer évvel. A galaxis technológiailag legfejlettebb népe, az Előfutárokkal (Forerunner) a technológiailag ugyancsak fejlett emberiség kolonizáló csapatai konfliktusba kerülnek egy parazita nép, az Özönvíz (Flood) miatt. Az emberek ugyanis minden bolygót sterilizálni akarnak, hogy kiirtsák az Özönvíz írmagját is, eközben egy Előfutár kolóniát is megsemmisítenek.

Az Előfutárok legyőzik, majd primitív fajjá alakítják az embereket, azonban a két frontos háború miatt az Özönvízzel már nem tudják felvenni a harcot. Úgy döntenek, hogy bevetik a Halo Hálózatot, azaz 14 óriási gyűrűrendszert, melyek olyan hatalmas fegyverek, amivel minden életet kiirthatnak a galaxisban, végső elkeseredésükben begyűjtenek számos DNS-t az élet újraalkotásához, mesterséges intelligenciákat telepítenek, majd elsütik a fegyvert. Amikor a fertőzöttségi szint elég alacsonnyá válik, beindítják a programot, mely újra elülteti a galaxisban az élet magját.

Az emberiség szempontjából a történet ott veszi fel a fonalat, hogy fajunk technológiailag ismét erőssé válik és képes lesz az űrutazásra. 2080-tól megkezdi a környező bolygók kolonizálását is, később terjeszkedni kezd a galaxisban, kutatóállomásokat hoznak létre és számos bolygót betelepítenek. Megalakul a játékban központi szerepet játszó UNSC, azaz az Egyesült Nemzetek Űrparancsnoksága (ENSZ BT). Ahogy gyarapodnak a kolóniák, szükségessé válik egy hatékony militáris hírszerző és felfedező egység, aminek célja a kolóniákon zajló lázadások elsimítása. Ezért elindítják a Spartan programot, hogy szuperkatonákat hozzanak létre.

Február 9-étől az első két rész már látható a SkyShowtime felületén. Ha még nem rendelkezel előfizetéssel, itt tudod megszerezni. Ez a Halo-n kívül a Mission Impossible, a Yellowstone, a Halálos Iramban saga és a Stallone nevével fémjelzett Tulsa King otthona is. Számos ikonikus sorozatot és filmet tartogat havi 1990 Ft-ért.

A játékban a Spartan II program katonáival zajlik a belső nézetű játék. Ennek a programnak az érdekessége, hogy vezetője Dr. Catherine Halsey, egy zseniális, bár korántsem etikus tudós. Hasley a cél érdekében gyerekeket raboltatott el, őket klónokkal helyettesítette, akik aztán meghaltak, így gyanakvás nélkül folytathatta a programot. A leendő katonákat fizikai és mentális felkészítés után implantátumokkal látja el, növeli az idegrendszeri aktivitást, javítja a reflexeket, valamint kiegészül a szettjük személyi pajzzsal, Cortanával, egy MI személyes vezetővel, ami összeköti a katonát a központtal és felügyeli a reakcióit. Az így felkészített gyerekek közül 41 éli meg a felnőttkort; a Spartan katonák neve ezért úgy néz ki, hogy a sorszámuk plusz keresztnév, közülük legismertebb Spartan 114 John avagy Master Chief.

Hazai vonatkozású adalék, hogy a Spartan 052 Jorge (eredetileg György) katona a Reach kolóniabolygón született, Pálháza településen, ahol még számos magyar településnévvel találkozhatunk, ezek között Visegrád, Tököl, Újeger, Bük, Fehérvár, Hévíz, Karácsony, Siófok, Szolnok, Alföld is felbukkan. Szintén szerepet kap a Csodaszarvas gyűrűrendszer és a Turul hold.

A játékmenetben a fő konfliktus forrása, hogy az emberi űrcsapatok kalandozásaik során belefutnak a Szövetségbe (Covenant), mely több faj vallási hegemóniája – eredetileg a San'Shyuum és a Sangheili fajok kölcsönös szövetségé. A Covenant évezredeken keresztül uralta az Orion-öv nagy részét a Tejútrendszerben, a Halo gyűrűrendszereket szent szerkezetnek tartják, mely felemelkedésük kulcsa lehet. Az emberek és a Szövetség közötti háború és a gyűrűrendszerek felfedezése körüli időkben indul el az úgynevezett kánonon kívüli Ezüst idővonal, ami elkanyarodik a játékok további cselekményétől, tulajdonképpen egy alternatív előzményént is tekinthetünk rá.

Az Ezüst idővonal, avagy a Halo első évada

Hogy a sorozatban nem a játékmenetet dolgozták fel és nem kapcsolódik a hivatalos regényekhez sem, tudatos döntés volt. Az Ezüst idővonal története szerint az emberiség éppen felfedezi a Halo-rendszereket és már háborúban áll a Covenanttal.

Az első sorozat első részében vázolják fel a történet fő gerincét. 2552-ben járunk, egy 4-es szintű nehézvíz-kitermelő bolygón, a Madrigalon, a külső kolóniákon. A bányásztelepülés lázadó lakóit megtámadja Szövetség és egy túlélő, Kwan híján mind meghalnak. Pablo Schreiber által megformált Spartan 117 John (Master Chief, aki nemcsak a legmarconább szuperkatona, de hihetetlen szerencséjéről is ismert) és az általa vezetett Ezüst csapat legénysége csatlakozik az ütközethez, megmentik a tizenéves Kwant, valamint behatolnak egy barlangba, ahol a Szövetség katonái kuttatak egy tárgy után.

Master Chief kiszedi az ereklyét a falból, ekkor hirtelen szimbólumok villannak fel a barlangban, emlékbetörése támad a családjáról, a gyerekkorából. Egy túlélő Covenant katona mindennek tanúja lesz, ami további bonyodalmakhoz fog vezetni, az ereklye visszaszerzésére egy embergyűlölő szövetségi katona, Makee (Chrlie Murphy) jelentkezik. Master Chief visszatér a Reach bolygón található Fehér Torony központba Kwannal és az ereklyével (zárókővel).

Kép: SkyShowtime
Kép: SkyShowtime

A Reach bolygón ki akarják kérdezni Kwant, de lány megtagadja az együttműködést, ekkor elrendelik, Johnnak, hogy végezze ki. Ő megtagadja a parancsot és elköt egy hajót, útnak indul a lánnyal és az ereklyével egy barátjához, Sorenhez, egy szökött Spartan katonához, aki Törmelékben található illegális kolóniában él, nem mellékesen a felkelés vezetője.

Hogy minimalizáljuk a spoilerveszélyt, csak címszavakban a továbbiak: a sorozat folyamán kiderül, hogy az ereklye egy kulcs a Halo-tömb szuperfegyverhez, felfedeznek egy második ereklyét, John tisztán emlékezni kezd az elrablására, megpróbálja megölni Dr Hasley-t (Natascha McElhone) és mindeközben a Szövetség támadást indít az ENSZ BT ellen, ami súlyos veszteségeket szenved. Az évadzáróban Master Chief és az Ezüst csapat öngyilkos küldetésre indul, hogy megtalálja a Halo-t, majd szembekerül Makee-val.

Az első évadban több magyar színész is felbukkan, köztük Fenyő Iván Bota szerepében, Trokán Anna Trokanként, Nagypál Gábor pedig Squirellt alakítja.

Új showruner a második évadban

Az új évad az előzetes hírek szerint magasabb fokozatra kapcsol és egy kifejezetten tempós, horrorelemekben is bővelkedő háborús színtérbe helyezi a cselekményt. Az új showrunner, David Wiener (Killing, Fear of Walking Dead) akciódús folytatást ígér, mely többek között bemutatja a Szövetség brutalitását – melyre egyébként az első évadban is láttunk már példákat.

A második évad első része néhány nappal az első évad vége után veszi fel a cselekményszálat, melyben több új karakter és rejtély is felbukkan. Elsőként eltűnik a Spartan II-t megalkotó Dr Hasley és Cortana is, a doki helyét Ackerson ezredes (Joseph Morgan) veszi át, aki a Spartan III program ambíciózus és könyörtelen megálmodója a kánon szerint, sőt, Master Chief barátja, Soren is visszatér, de valószínűleg nem úgy, ahogy ő ezt szeretné. .

A Szövetség folyamatos támadásai mellett egy bolygóról ki kell költöztetni a lakókat a szatelit meghibásodása miatt. A bolygón dolgozó tudós csapatot és Master Chiefet szövetségiek támadják meg, erősen próbára téve őket. Mindezek mögött egy új szereplő áll, egy zsarnoki elit Covenant ügynök (The Arbiter avagy döntőbíró) Thel 'Vadam (Keith David), aki afféle Halo-beli szupergonosz.

Master Chief az egyik bolygón tett küldetés során rájön, hogy a Szövetségnek valamiféle nagyobb támadási terve lehet az emberi kolóniák ellen, és mindent megtesz, hogy ezt másokkal is megértesse, különösen Ackersonnal. A folytatásban biztosan ellátogatunk a sorozatbéli Visegrádba és eredeti magyar szó is elhangzik majd a filmben, hiszen több jelenet a Reach bolygón fog játszódni.

Az első évad tehát alaposan előkészítette a második évad szabad tombolását, ami elképesztően feszesnek és izgalmasnak ígérkezik. Az űrös-világmegmentős sorozatok rajongóinak szinte kötelező, Halo fanoknak pedig kihagyhatatlan.

A cikk megjelenését a SkyShowtime támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!