Egyéves a MOL Campus: dolgozókat kérdeztünk a mindennapokról

2023. december 21. – 10:55

Egyéves a MOL Campus: dolgozókat kérdeztünk a mindennapokról
A torony a MOL Campus belsejéből is látható – Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség

Másolás

Vágólapra másolva

2022. december 8-án adták át a MOL új székházát a BudaParton, amit gyakorlatilag lehetetlen nem észrevenni. A 143 méter magas, 28 emeletes MOL Campus az ország legmagasabb irodaépülete, több ezer ember jár be ide nap mint nap. De milyen lehet a huszonhetedik emeletről lebonyolítani az online találkozókat vagy ebédszünetben felugrani a 120 méter magasan lévő Kilátóteraszra, ahonnan belátni szinte az egész várost? Dolgozóktól kérdeztük meg, milyen egy ilyen modern irodában tölteni munkanapokat.

43 ezer 627 hotdog: ennyi fogyott egy év alatt a MOL Campus Fresh Cornerében, a leglelkesebb fogyasztó 67 hotdoggal tartja az egyéni csúcsot. Percenként nagyjából egy kávé fogy, a legnépszerűbb az eszpresszó, és már több mint hatvanezren látogattak el a magasépület 120 méter magasban lévő kilátópontjára, a Kilátóteraszra. Újbuda-központig elérhető egy shuttle busz a kollégáknak, működik itt szabóság, ruhatisztító és szépségszalon, munkavállalói étterem, a dolgozók saját fejlesztésű applikációt használhatnak az épülettel kapcsolatban például az okosszekrények lefoglalásához, de konditerem, játékszoba, spa és imaszoba is támogatja a testi és lelki jóllétet. A közvetlen közelben van élelmiszerbolt, futópálya, cukrászda, nyáron strand is, így van mit csinálni munka előtt és után is.

A MOL Campus tervezésénél hangsúlyosan figyeltek a zöld szempontokra. A területre hulló esővíz száz százalékát például helyben kezelik: egy részét a telken kialakított zöldfelületek szívják fel, a többit pedig az épület pincéjében gyűjtik össze, majd öntözésre, gépek hűtésére használják.Az épületben kiépített szürkevízhálózat segítségével a mosdókagylóban lefolyt vizet még újrahasznosítva vécéöblítésre is alkalmazzák, így nem pazarolják az ivóvizet. A Campuson rengeteg biciklitároló, öltöző és zuhanyzó, valamint 47 elektromos autótöltő állomás érhető el az egészséges életmód és a fenntarthatóság jegyében. Az épület éves hűtés-fűtés energiafogyasztásának körülbelül 40%-át fedezi a talajszondás hőszivattyús rendszer. A tetőn elhelyezett napelemekkel az éves villamosenergia-fogyasztás 5-6%-a megtakarítható, a maradék villamosenergia igényt pedig 100%-ban zöldenergia forrásból vásárolják.

Az épület egy része Látogatóközpontként is működik, kávéért, egy laza üzleti ebédért, vagy például az egyedülálló kilátásért bárki benézhet. A MOL Campus első születésnapja alkalmából mi három kollégával beszélgettünk, az érdekelt minket, hogy milyen egy napjuk, és hogy mik a kedvenc helyeik a MOL Campuson.

Sándor Barnabás – Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
Sándor Barnabás – Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség

Sándor Barnabás három éve dolgozik a MOL-nál, mint kiberbiztonsági architect. Adat- és szoftverbiztonsággal foglalkozik a MOL-csoportnál.

Egy tipikus napon mikor és mivel érkezel és távozol?

Kilenckor érkezem, általában tömegközlekedéssel, de van, hogy MOL Limóval, ritkábban saját autóval. Hat körül távozom az irodából, forgalomfüggő, hogy mit választok.

Hány emeletnyit liftezel/lépcsőzöl egy nap?

A tizenötödik emeleten dolgozunk, így többnyire liftezek, lépcsőzni maximum néhány emelet között szoktam, legfőképp a három emeletet magába foglaló, inspiráló csigalépcsőkön az emeletek között. Testmozgásra van konditerem és a futópálya a környéken.

Benti ételt eszel? Mi a kedvenced?

Kilencvenöt százalékban bent eszem: a pénteki óriáspalacsinta a kedvencem, de szeretem a keddi salátanapot is.

A földszinten Fresh Corner, az emeleteken könyvtár, fókusz- és imaszoba is a dolgozók rendelkezésére áll – Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség A földszinten Fresh Corner, az emeleteken könyvtár, fókusz- és imaszoba is a dolgozók rendelkezésére áll – Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
A földszinten Fresh Corner, az emeleteken könyvtár, fókusz- és imaszoba is a dolgozók rendelkezésére áll – Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség A földszinten Fresh Corner, az emeleteken könyvtár, fókusz- és imaszoba is a dolgozók rendelkezésére áll – Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
A földszinten Fresh Corner, az emeleteken könyvtár, fókusz- és imaszoba is a dolgozók rendelkezésére áll – Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség

Hány kávét/kólát/energiaitalt/teát iszol?

Kettő-négy kávét, bár inkább az íze miatt, mert a koffein nem nagyon hat rám. Általában Fresh Corner-es kávét iszom, de a konyha fel van szerelve kapszulás kávégéppel is.

Mennyit vagy online egy munkanapon?

A napok nyolcvan százalékát meetingek teszik ki, amik közül sok online történik. Így egész nap online vagyok, kivéve ebéd- és kávészünetben.

Mi a kedvenc helyed a Campuson?

A fókuszszobák. Ez egy pár négyzetméteres elvonulós hely a fókuszáltabb tevékenységekre. Ezenkívül a játékszoba, ahova nemrég csocsóbajnokságot is szerveztünk.

Barnabás csocsóban is jó – Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
Barnabás csocsóban is jó – Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség

Mit mutatnál meg először az épületben annak, aki még nem járt itt?

A Kilátóteraszunkat szoktam leginkább megmutatni, de az egész épület látványos, főleg karácsony környékén.

Mit szeretsz az irodádban/munkaállomásodon?

A nyitott tereket, és hogy jót tesz a hátamnak az emelhető asztal. Elérhető hangszigetelt telefonos állomás is, ez mindig jól jön a telefonhívások lebonyolításához. A beltéri dolgozói kert szintén remek, mindenki megtalálja a kedvenc helyiségét az épületben. Dolgoztam az előző MOL-épületben is, és azt össze sem lehet hasonlítani a MOL Campusszal.

Lovric Leopold – Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
Lovric Leopold – Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség

Lovric Leopold Horvátországban, Zágrábban született, és az egyetem után, 2013-ban csatlakozott a MOL Central Controlling csapatához a Growww program keretében. A tervek szerint egy évig maradt volna, de már tíz és fél éve van a cégnél.

Egy tipikus napon mikor és mivel érkezel és távozol?

Nem sokkal nyolc után érkezem, rögtön azután, hogy elvittem a lányom a MOL munkavállalók gyerekeinek fenntartott oviba, ami itt van a Campus mellett. Gyakorlatilag hetven méterre lakom az irodaháztól, úgyhogy nem kell dugóban ülnöm.

Hány emeletnyit liftezel/lépcsőzöl egy nap?

A csapatom a tizedik emeleten dolgozik, úgyhogy minden reggel felsétálok ide. Télen kicsit nehezebb a sok ruha miatt, de testedzésnek kiváló reggel. A liftet nagyjából négyszer használom.

Benti ételt eszel? Mi a kedvenced?

Olyan két-három alkalommal megyek le a menzára. Nehéz kérdés, hogy mi a kedvencem, mert mindig más a menü, de a rántott csirkének nem könnyű ellenállni, a magyar konyha remekei közül szerintem az a favorit nekem.

A Zazie Bistro & Bar étlapján reggelitől a gyors ebédmenün át széles a kínálat, amit aztán a MOL Campus edzőtermében – akár személyi edzővel – le lehet mozogni – Fotó: Holló Hunor; Tuba Zoltán / Képszerkesztőség A Zazie Bistro & Bar étlapján reggelitől a gyors ebédmenün át széles a kínálat, amit aztán a MOL Campus edzőtermében – akár személyi edzővel – le lehet mozogni – Fotó: Holló Hunor; Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
A Zazie Bistro & Bar étlapján reggelitől a gyors ebédmenün át széles a kínálat, amit aztán a MOL Campus edzőtermében – akár személyi edzővel – le lehet mozogni – Fotó: Holló Hunor; Tuba Zoltán / Képszerkesztőség A Zazie Bistro & Bar étlapján reggelitől a gyors ebédmenün át széles a kínálat, amit aztán a MOL Campus edzőtermében – akár személyi edzővel – le lehet mozogni – Fotó: Holló Hunor; Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
A Zazie Bistro & Bar étlapján reggelitől a gyors ebédmenün át széles a kínálat, amit aztán a MOL Campus edzőtermében – akár személyi edzővel – le lehet mozogni – Fotó: Holló Hunor; Tuba Zoltán / Képszerkesztőség

Hány kávét/kólát/energiaitalt/teát iszol?

Általában két kávét és néha egy teát szoktam inni. Egy eszpresszót a reggelihez, és egyet ebéd után a többiekkel, mert valaki mindig hoz valami édességet otthonról. Ez szinte hagyomány nálunk, ilyenkor tudunk kicsit kötetlenebbül beszélgetni a csapattársakkal, ezt nagyon élvezem mindig.

Mennyit vagy online egy munkanapon?

Azt mondanám, hogy egy munkanap kilencven százaléka történik online, a maradék tíz százalékot személyes találkozók teszik ki.

Mi a kedvenc helyed a Campuson?

Igazából a saját munkaállomásom, mert a tízediken vagyok és a Dunát látom napközben. Nagyon kellemes. Ezenkívül kifejezetten szeretem a harmadik emeleti dolgozói kertet: tele van növénnyel és nagyon zöld. Ez egy csendes rész, ahova két-három alkalommal is lemegyek egy héten egy-egy órára, ha tényleg koncentrálnom kell.

A közös terekben is lehet megbeszélést tartani – Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
A közös terekben is lehet megbeszélést tartani – Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség

Mit mutatnál meg először az épületben annak, aki még nem járt itt?

Mindenképpen a legfelső szinten lévő kilátópontot. Lenyűgöző látvány tárul elénk a városra és a Dunára, ellátni egészen a parlamentig. Illetve a dolgozói kertet és a könyvtárszobát sem hagynám ki.

Mit szeretsz az irodádban/munkaállomásodon?

Szeretem, hogy minden kollégám könnyen elérhető, mindenkit látni a kialakításnak köszönhetően. Tetszik, hogy vannak zárható szekrények, illetve szuper a konditerem.

Fiedler Dóra – Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
Fiedler Dóra – Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség

Fiedler Dóra 2021-ben csatlakozott a vállalathoz, jelenleg a MOL Csoportszintű Nemzetközi Közkapcsolatok vezető szakértője. A csapatuk felel többek között a vállalati diplomáciáért, illetve az ehhez kapcsolódó belső és külső stakeholder menedzsment kezeléséért.

Egy tipikus napon mikor és mivel érkezel és távozol?

Általában 1-es villamossal szoktam jönni, nyolc után érek be a MOL Campusra. Munkafüggő, hogy meddig maradok, négy-fél ötig biztosan. Ugyanígy megyek haza, de megesik, hogy használom a shuttle buszunkat is.

Hány emeletnyit liftezel/lépcsőzöl egy nap?

A tizenharmadik emeleten van a csapatotthonunk, emiatt a liftet szoktam használni. Előfordul, hogy naponta akár tízszer is megyek vele, ha egy nap több személyes tárgyalásunk van a pódium első vagy a második emeleti részén.

Benti ételt eszel? Mi a kedvenced?

Szoktam otthonról ebédet hozni, mert a párom istenien főz, de körülbelül ugyanolyan arányban szoktam benti ebédet fogyasztani. A munkavállalói étteremben a séf kedvencében még sosem csalódtam. Sokan szeretik a pénteki palacsintanapot és készítettek már helyben sütött kürtöskalácsot is.

A Virtu étteremben ülve, a Kilátóteraszról pedig állva is lehet gyönyörködni a páratlan panorámában. Az épületen belül az emeleteket hármas egységekbe foglaló, ún. tripletek között pedig belső csigalépcsőn is lehet közlekedni. – Fotó: Virtu; Tuba Zoltán / Képszerkesztőség A Virtu étteremben ülve, a Kilátóteraszról pedig állva is lehet gyönyörködni a páratlan panorámában. Az épületen belül az emeleteket hármas egységekbe foglaló, ún. tripletek között pedig belső csigalépcsőn is lehet közlekedni. – Fotó: Virtu; Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
A Virtu étteremben ülve, a Kilátóteraszról pedig állva is lehet gyönyörködni a páratlan panorámában. Az épületen belül az emeleteket hármas egységekbe foglaló, ún. tripletek között pedig belső csigalépcsőn is lehet közlekedni. – Fotó: Virtu; Tuba Zoltán / Képszerkesztőség A Virtu étteremben ülve, a Kilátóteraszról pedig állva is lehet gyönyörködni a páratlan panorámában. Az épületen belül az emeleteket hármas egységekbe foglaló, ún. tripletek között pedig belső csigalépcsőn is lehet közlekedni. – Fotó: Virtu; Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
A Virtu étteremben ülve, a Kilátóteraszról pedig állva is lehet gyönyörködni a páratlan panorámában. Az épületen belül az emeleteket hármas egységekbe foglaló, ún. tripletek között pedig belső csigalépcsőn is lehet közlekedni. – Fotó: Virtu; Tuba Zoltán / Képszerkesztőség

Hány kávét/kólát/energiaitalt/teát iszol?

Általában naponta maximum egy tejeskávét szoktam inni. Érdekesség, hogy egyébként a kávé az üzemanyag után a legnagyobb volumenben eladott termékünk.

Mennyit vagy online egy munkanapon?

Alapvetően sokat, mivel a Covid óta jelentősen megnőtt az online egyeztetések száma. Szerencsére gyakoriak a személyes találkozók is, az utóbbi időben a partnereink nagyon szívesen látogatnak el hozzánk, ami érthető, kíváncsiak az új székhelyünkre.

Mi a kedvenc helyed a Campuson?

Szeretem, hogy a Campus tele van élő növénnyel, a dolgozói kert gyakorlatilag olyan, mint egy dzsungel. A Kopaszi-gátra néző ebédlőből nyíló teraszunk pedig szintén egy kellemes hely.

Dóra a "dzsungel" szélén – Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
Dóra a "dzsungel" szélén – Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség

Mit mutatnál meg először az épületben annak, aki még nem járt itt?

Egyértelműen a kilátóteraszra vinném, nem volt még olyan vendégünk, aki csalódott volna a kilátásban.

Mit szeretsz az irodádban/munkaállomásodon?

Azt, hogy rugalmasan választhatom meg munkától függően, hogy hol dolgozom. Az egész Campus tele van ülőalkalmatossággal, gyakorlatilag bárhonnan dolgozhatok, ami nagy szabadságot ad. Az edzőterem pedig remek lehetőség arra, hogy a kollégák munka előtt vagy után mozoghassanak egy kicsit.

A cikk megjelenését a MOL támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!