BÚÉK – Boldog Új Élvezetes Közlekedést!

2023. december 18. – 10:56

BÚÉK – Boldog Új Élvezetes Közlekedést!
Fotó: wigo

Másolás

Vágólapra másolva

Beindult az év végi shoppingolás futam, a teendők listáján a többségnél ez viszi a prímet. A városban mindenki, mindent igyekszik időben elintézni. A december persze nem csak a karácsonyi ajándékvadászatról szól, hanem a „legendás” céges bulikról, az év utolsó partijairól a barátokkal, és a rokonlátogatásokról is. Már csak azt kell kitalálni, hogy lehet ezt minél okosabban végigcsinálni? Ebben segíthet, ha a közlekedésben nem veszítünk sok időt és megosztott autót is használunk.

A közösségi autóhasználat terjedésének köszönhetően már több mint 1500 megosztott autó van Budapesten. A 2022-es évet alapul véve árbevételben piacvezető wigo – korábban Share Now – közel 500 autót üzemeltet, a cég szolgáltatási területe csaknem száz négyzetkilométer. Ezek a kocsik minden nap, minden órában elérhetőek, amikor csak szükség van rájuk. Az autómegosztás pedig gyors és egyszerű megoldás számos élethelyzetre, csak egy applikáció és egy érvényes regisztráció kell hozzá.

Sokaknak azért nincs saját autójuk, vagy a családnak második autója, mert tudatosan lemondtak már róla, vagy azért, mert kimatekozták, hogy bizonyos használati profil mellett egyszerűen olcsóbb a megosztott, mint a saját. Főként a 25-35 éves, digitálisan egyébként is rendkívül aktív fiatalok körében igen népszerű ez a megoldás, pedig a többi korosztály számára is ideális lehet. Egyre többen ismerik fel Budapesten is, amire a wigo százezres felhasználói száma is bizonyíték, hogy életképesek az ilyen „sharing economy” megoldások. Az ilyen típusú szolgáltatások – a közösségi autó, kerékpár, roller – hosszú távon talán a leghatékonyabban csökkenthetik a háztartásonkénti saját járművek számát, ami kardinális kérdés lenne, hogy élhetőbb városokban töltsük napjainkat és ne csengessünk ki vagyonokat a saját használatú autó fenntartására.

Vegyük csak az ünnepi időszakot, a legzsúfoltabb területeken a plázák környékén. Csak azért, hogy parkoljunk, fizethetünk akár 600 forintos parkolási díjat is. Mennyivel egyszerűbb, ha ingyenesen tehetjük le a kocsit, amivel csak addig kell törődnünk, amíg használjuk. A wigo-zónában bárhol ingyenesen otthagyhatjuk a közterületi parkolóhelyeken, míg több bevásárlóközpontban már kijelölt wigo parkolóhelyek is vannak az autók számára, vagyis a helykeresés nyűgje sem feltétlenül terhel minket. Ilyenek vannak az Alleeban, a Westend Sóházban, a Pólus parkolójában, a Shopmark területén, sőt még a Városliget parkolóházában is.

Welcome to the wigo world

A wigo kínálatában lényegében mindenféle autó megtalálható, olyan, mintha egy menüről választanánk: vannak igazi kis városi „szaladgálós” Fiat 500-asok, amikkel aztán tényleg könnyű parkolni, de nagyobbacskák is, amelyekbe minden ajándék és rokonok, barátok is kényelmesen elférnek. Például a Peugeot 3008-as alapból 520 literes csomagtérrel rendelkezik, így minden csomagnak bőven akad helye. Az elektromos autók igazi energiabombák, eleve élményszerűen mennek és közel 300 kilométert is bírnak egyetlen töltéssel. Ha csak egy néhány perces városi útra vagy akár egy napra bérel valaki, ez pont elég is, hogy mindenhova eljusson. Csak válogatni kell, mit is szeretnénk és még MOL és OMV üzemanyagkártyát is használhatunk a benzines modelleknél és mobiliti töltőkártya az elektromos autóknál, ha épp hosszabb utakra indulnánk. Az utóbbi meghajtású modellekhez országos autópálya matrica, az elektoromos autókhoz pedig Pest Vármegyei matrica is tartozik, így erre sincs gondunk.

Fotó: wigo
Fotó: wigo

Már amiatt sem kell fájnia a fejünknek, melyik bérlési csomagot érdemes kiválasztani, a rendszer automatikusan annak alapján számláz, amivel a legjobban járunk időalapon. Tehát, ha útközben arra gondolsz, hogy miért ne ugorhatnál be még egy boltba, a rendszer kisegít, és magától átvált órás csomagra percesről. wigo extra havi tagsággal (ami egyébként december végéig ingyenesen kiváltható) egy falat csoki áráért, vagyis 75 forint per percért máris miénk az egész rendszer, és gyakran akad valami különleges akció is, ami miatt még jobban megéri a szolgáltatás. Ilyen például a 4 órás ajánlat, amikor az utazás csomagdíja azonos a 3 órás csomag díjával. Az autókat országon belül szabadon mozoghatunk, de fontos, hogy csak a zónán belül lehet lezárni és elindítani az utazást.

Ha pedig hosszabb időre van szükségünk egy autóra akár házhoz is kérhetjük az alkalmazáson keresztül most már perces utakra is. Utána pedig nincs is más dolgunk, mint bepattanni a ránk váró autóba, mintha csak a sajátunk volna.

BÚÉK – Boldog Új Élvezetes Közlekedést!

Az ünnepek időszaka persze nem csak a bevásárlással egyenlő, hanem azzal is, hogy összejövünk a családdal, a barátokkal, és esetleg hosszabb utakra indulunk. Ezt jól mutatja, hogy a közösségi autók forgalma nem csak az ünnepek előtt, hanem alatt is jelentősen nő. Sokan választják már a wigo autókat családlátogatásokhoz, akik nem percdíj alapon, hanem az órás vagy napos elszámolással utaznak. Amikor hosszabb, nagyobb túrára készülünk, akkor persze nem mindegy, milyen járgányt választunk. Az egy napos csomagban például egy Opel Corsát, de akár Peugeot 208-at is választhatunk, amelynek szolgáltatási díjában száz kilométer használat is benne van. Sőt, ha külföldre utazol év végén, akkor a repülőtéren is megtalálod a wigo kijelölt parkolóhelyeit, ahol pár percre a termináloktól hagyhatod az autót.

Amikor mindennel végeztünk és letettük az autót, már csak 4 fotót kell lőni az applikáción belül, hogy tényleg olyan állapotban hagytuk ott, mint ahogyan átvettük. Amennyiben képben akarsz lenni az újdonságokkal, akkor érdemes a hírleveleket is mindig megnyitni.

Mindezzel ráadásul a környezetet is kíméled. Az átlagosan 1-2 éves autók tisztább üzeműek, ráadásul a saját használatú autó helyett használt közösségi autóval akár 7-10 parkolóhelyet is felszabadíthatunk. Nem csak magunknak, de másoknak is adtunk végre egy kis friss levegőt, ami csodás ajándék!

A cikk megjelenését a wigo támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!