Mennyibe kerül most egy jó húsleves? És hogyan olcsósíthatjuk?

2023. november 25. – 10:55

Mennyibe kerül most egy jó húsleves? És hogyan olcsósíthatjuk?

Másolás

Vágólapra másolva

A kétjegyű inflációt és a heti szintű áremeléseket nagyjából magunk mögött hagytuk szeptember környékén, sőt, már az is előfordul, hogy bizonyos termékeknek tartósan csökken az ára. Megnéztük, mit jelent ez, mennyiből jön most ki egy húsleves, ha a nagyobb élelmiszerláncok áruházaiban vásároljuk meg a hozzávalókat.

A KSH tájékoztatása szerint múlt hónapban átlagosan 9,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak tavaly októberhez viszonyítva. Ezen belül az élelmiszerek ára átlagosan 10,4 százalékkal emelkedett, a cukor 54,4 százalékkal, a csokoládé, a kakaó és az üdítőitalok 23,8 százalékkal. Ezekkel szemben csökkent a tojás ára 16,9, a liszté 15,4, a sajté 6,4, a margariné 4,2 százalékkal.

Az előző hónap adataihoz képest viszont októberben átlagosan 0,1%-kal csökkentek az élelmiszerárak: a margarin 2,5, a sajt 1,2, a cukor 1,1, a liszt 1,0 százalékkal kerül kevesebbe. A csokoládé, kakaó 2,2, az alkoholmentes üdítőitalok 0,7 százalékkal pedig kissé drágultak.

Mennyibe kerül most a húsleves?

A klasszikus vasárnapi ebéd alap összetevője a húsleves, melynek árkalkulációjához Széll Tamás receptjét vettük alapul.

Ehhez egy egész tyúkot kell vásárolnunk, valamint hagymát, fokhagymát és vegyes leveszöldségeket (karalábé, zeller, póréhagyma, karfiol, fehér és sárgarépa, kelkáposzta, petrezselyem és paradicsom, valamint egy egész hegyes zöldpaprika szerepel a receptben).

Az Árfigyelő adatait vettük alapul, októberben átlagosan a Lidl áruházaiban volt a legolcsóbb a 62 termékkategóriában szereplő árucikkekből álló napi kosárérték. Az áruházláncban jelenleg elérhető, legolcsóbb alapanyagokkal számoltunk. A Gazdasági Versenyhivatal Árfigyelő oldalának árai alapján az egész tyúk ára 889 Ft/kg a Lidlben.

A zöldségek tekintetében a Lidl Mentsük meg csomagjában 3,5 kilogrammos vegyes összeállításokat találhatunk, melyből érdemes beszerezni egyet, hiszen ezek a kisebb hibákkal rendelkező, de még fogyasztható termékek optimálisak a levesbe. Hogy milyen zöldségek lesznek ebben, az szerencse kérdése, ezért a biztonság kedvéért nézzük meg, mit kell nagy valószínűséggel pótolni.

A vöröshagyma kilója a Lidl polcain 259 Ft/kg-os árban található meg, a fokhagyma 400 grammos kiszerelése 499 Ft.

Karfiolból csak egészet tudunk vásárolni, ennek ára 999 Ft. Mivel csak egy rózsára lenne szükségünk, ezt pótolhatjuk fagyasztott zöldséggel is, vagy eljátszhatunk az alapanyaggal, lehet belőle rántott karfiol második fogásnak.

A kelkáposzta kilója jelenleg 499 Ft, melyből szintén csak egy cikket kell felhasználni, a maradékból kreálhatunk egy újabb ebédet, tehát ez sem lesz kidobott pénz.

A bevásárlás költsége a főbb tételekkel számolva:

kelkáposzta (1Kg)499 Ft
fokhagyma (400 g)499 Ft
tyúkhús (1kg)899 Ft
Lidl Mentük meg zöldség csomag 3,5 kg)399 Ft
vöröshagyma (1kg)259 Ft
karfiol (1kg)999 Ft
Összesen:3554 Ft

Ehhez számoljunk hozzá fűszereket, melyeket most külön nem listázunk, mert a só, bors vagy gyömbér ízlés kérdése.

Ennek ellenére még kimaradt egy fontos összetevő, amit az Árfigyelő nem listázott, ez pedig a cérnametélt. A Lidl Hazánk kincsei sajátmárkás termékének (boglyas és egyenes) ára 399 Ft. Valamint az egy db paradicsom (kilója legolcsóbban 999 Ft, 1 db közepes paradicsom nagyságrendileg 80 g) körülbelül 100 ft, a póréhagyma pedig akár kimaradhat, de 500 forint körül kell rá számítani. Összességében 4000 forint környékén fog megállni a vasárnapi húslevesünk kosár ára, amiből nagyjából hat bőséges adagot tudunk kihozni. A karfiol és a kelkáposzta jó része pedig egy vagy több következő fogást gazdagít majd, de másból is lesz maradék.

A vásárlásnál vegyük figyelembe, hogy az egész tyúk nem feltétlenül egy kilós, ha nem szeretnénk ekkora adag levest főzni, a maradékot érdemes lefagyasztani vagy 1-2 napon belül felhasználni.

A recept mennyiségeivel számolva körülbelül így számolhatunk:

Tyúkhús (1kg)899Ft
Vöröshagyma 1/2 kg130Ft
Fokhagyma 1 fej75Ft
Kelkáposzta 1/4125Ft
Karfiol 1/3333Ft
Lidl mentsük meg zöldségek kb. 1 kg-nyi vegyesen130Ft
Paradicsom 1 db80Ft
Cérnametélt399Ft
Összesen a leves:2171

Tartós árcsökkentések és akciók, kuponok

Az infláció, különösen az élelmiszerárak letörésének egyik módja, hogy figyeljük az árakat, a másik módja, hogy kuponok és heti akciók alapján intézzük a bevásárlást, a harmadik módja pedig, hogy a megvásárolt termékeket nem pazaroljuk el, hanem a lehető legnagyobb százalékban felhasználjuk.

A Lidl Magyarország tartós árcsökkentési programjába például október 28-tól kerültek be a magyar friss baromfihúsok, ezen belül harmincféle csirke, pulyka és kacsahús friss termék, melyek akár a 10 százalékos árcsökkentést is elérhetik az előző negyedévhez képest. Az akcióban olyan termékek szerepelnek, mint a pulykamell, a pulykacombfilé, a pulykaszárny, a pulykanyak, a pulykazúza, a pulykamáj, a pulyka darálthús, a csirkemáj, a csirkenyak, a csirkezúza, a csirke levescsomag, a csirke alsó- és felsőcomb, a csirkecombfilé, a kacsacomb és a kacsamellfilé, valamint a GMO-mentes baromfitermékek is olcsóbbak lettek a program keretében.

„Egyik legújabb intézkedésünknek köszönhetően 30 magyar baromfitermék fogyasztói árát csökkentettük tartósan, amelyek a magyar konyha alapját jelentik, és szinte minden vásárló kosarába bekerülnek. Árcsökkentési programunkat a jövőben is folytatjuk és továbbra is azon dolgozunk, hogy a legjobb árakat és kiváló minőségű termékeket biztosíthassunk a hozzánk betérőknek” –teszi hozzá Tőzsér Judit vállalati kommunikációs vezető.

További spóroláshoz érdemes letölteni a Lidl alkalmazását, a Lidl Plust, melynek segítségével mindent egy appban tudunk kezelni, például elérjük az akciós újságot digitális formában, a heti ajánlatokat, virtuális bevásárlólistát és pontgyűjtő kártyát, valamint a boltkeresőt. További beváltható kuponokat is találunk benne, de vásárlásaink után is járnak kedvezmények, ajándék termékek.

A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!