Erre figyelj online vásárlásnál, hogy megóvd pénzed a csalóktól

2023. november 8. – 10:58

Erre figyelj online vásárlásnál, hogy megóvd pénzed a csalóktól
Fotó: Shutterstock / Mastercard

Másolás

Vágólapra másolva

Az év végi ünnepi időszak hagyományosan a legerősebb kereskedelmi szempontból, amire rátesz egy lapáttal, hogy az ezekhez kapcsolódó akciók miatt sokan ilyenkorra időzítik olyan árucikkek beszerzését is, amelyeket egyébként nem ajándéknak szánnak. Hazánkban is megfigyelhető trend, hogy egyre népszerűbbé válik az online vásárlás, köszönhetően többek között annak, hogy intenzívvé vált a kereskedői verseny, jelentősen javult az általános szolgáltatási színvonal, és ebből fakadóan a vásárlói élmény is.

Mindez viszont veszélyeket is rejt magában, hiszen a rossz szándékú csalók is lesben állnak, folyamatosan finomítva, tökéletesítve módszereiket. Azonban ha a vásárlók betartanak néhány fontos szabályt, és körültekintőek, akkor egyszerűen megóvhatják értékeiket az internetes vásárlás során, még akkor is, ha egyébként idegenül mozognak ezen a terepen. A digitális fizetési megoldások szakértőjeként a Mastercard több évtizedes tapasztalattal rendelkezik arról, hogy hogyan tudjuk megelőzni ezeket a támadásokat. A vállalat összeállított egy tippcsokrot, amely hasznos tanácsokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy mire muszáj figyelni az online vásárlás során, hogy biztonságban tudhassuk magunkat.

Lakattal védett weboldalak

Sokan nem tudják, de az internetes böngészők egy apró lakat ikonnal jelölik, ha egy weboldal, azaz például egy internetes áruház biztonságos. Ez a legnépszerűbb Google Chrome esetében a címsor mellett található „Oldalinformációk megtekintése” menüpontra kattintva ellenőrizhető. A Mastercard azt tanácsolja, hogy ha valahol nincs lakat, akkor ott se nevet, se jelszót, se bankkártyaadatot ne adjon meg a felhasználó! Ugyanígy kell figyelni arra is, hogy a böngészőben az internetcím, azaz más néven URL cím „https-sel” kezdődjön.

Cégadatok

Minden megbízható online bolt honlapján szerepelnie kell a cégadatoknak. Ha hiányzik az adószám, telefonszám vagy email cím, az már önmagában gyanús. Ilyenkor érdemes azonnal bezárni az adott oldalt, és másfelé keresgélni, még akkor is, ha egyébként az ajánlatok igen jónak tűnnek.

Ha valakinek van erre lehetősége, akkor érdemes a feltüntetett adószám és cégnév alapján leellenőrizni az erre szakosodott szolgáltatásokon (Pl. Opten: https://www.opten.hu/) keresztül az éves forgalmat is. Amennyiben itt bármilyen anomáliát tapasztalatunk, tehát például irreálisan alacsonynak tűnik a bevétel, akkor jobb elengedni a dolgot, és más kereskedőt keresni.

Itt muszáj megjegyezni, hogy ellenőrizni kell az úgynevezett Általános Szerződési Feltételeket is az oldalon, és tájékozódni arról, hogy hogyan lehet felvenni a kapcsolatot a céggel akkor, ha bármilyen probléma lépne fel. Természetesen az a legjobb, ha van ügyfélszolgálat és telefonszám is, és érdemes azt még a vásárlás előtt ellenőrizni, hogy valóban elérhetőek-e. Ugyanis az is benne van a pakliban, hogy a csalók nem működő telefonszámot vagy email címet adnak meg.

Csak óvatosan a levelekkel!

Ha már az email trükköknél tartottunk.... A bűnözők mostanában előszeretettel próbálkoznak kéretlen levelekkel becserkészni áldozataikat. Ezekben mesés ajánlatokkal kecsegtetnek, amihez nem kell mást tenni, mint meglátogatni a webáruházukat az elküldött linkre kattintva, és máris a miénk lehet a reálisnál lényegesen alacsonyabb áron az áhított termék.

A virtuális kártya jobb megoldás – Fotó: Shutterstock
A virtuális kártya jobb megoldás – Fotó: Shutterstock

Ezzel viszont egyenesen besétálhatunk a nekünk állított csapdába, hiszen ezen hivatkozásra kattintva az ember azonnal egy hiteles internetes oldalnak álcázott, ám a valóságban adathalász webhelyen találhatja magát. Az egyik fontos szabály, hogy nem szabad a levélben található linkre kattintani, hanem ehelyett be kell írni az URL mezőbe a webshop címét, és ott megkeresni a kívánt terméket. Ez bonyolultabb, több időt vehet igénybe, viszont lényegesen biztonságosabb.

Ha lehet, csak ismerőstől

Èrdemes olyan netes boltban vásárolni, amelyről a felhasználó már korábban hallott, vagy jobb esetben már találkozott a fizikai üzletével is. Az ismeretlen, korábban soha nem hallott áruházak ugyanis lehetnek átverések is. Amennyiben valaki mégis egy ilyen mellett dönt, mindenképpen érdemes alaposan utánanézni, hogy más vásárlóknak mik voltak a tapasztalataik. Bár azt azért jobb észben tartani, hogy az értékelések bizony lehetnek hazugságok is, amelyeket a csalók készítettek magukról. Léteznek olyan független összehasonlító oldalak is, amelyek külön listázzák a megbízható üzleteket.

Sőt, akadnak olyanok is, amelyek a megbízhatatlanokat gyűjtötték csokorba. Ezek között meg kell említeni mindenképpen a magyar kormány által üzemeltetett adatbázist (https://jogsertowebaruhazak.kormany.hu/) is, ami azon jogsértést elkövető webáruházakat tartalmazza, melyek magatartását a fogyasztóvédelmi hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal vagy a bíróság jogerősen megállapította.

Fizetés előtt

Mindenkinek kötelező alaposan leellenőrizni vásárlás előtt, hogy TÉNYLEG a bank biztonságos fizetést garantáló felületére került-e, és nem valami annak kinéző, hamis oldalra. Az is fontos információ, hogy a PIN-kódot az interneten sohasem kérik el, tehát azt tilos megadni. Ugyanez igaz a TAJ-számra vagy a születési dátumra, ugyanis ezek is olyan adatok, amelyekre egy valódi webshopnak egyszerűen nincs szüksége, a kiberbűnözők viszont ebből is pénzt tudnak csinálni.

A pénzintézetek manapság már általában erős ügyfélhitelesítést alkalmaznak. Amennyiben a mobilra telepítve megtalálható a bank alkalmazása, akkor az általa küldött üzenetet megnyitva még egyszer alaposan át lehet nézni a vásárlás részleteit, amelyet ezután még jóvá is kell hagyni, és csak ezt követően jön létre a tranzakció. Már csak ezért is érdemes egyébként feltenni a telefonra az ilyen típusú applikációkat, hiszen ezek még egy extra ellenőrzési pontot biztosítanak, mielőtt valaki fizetne.

Online vásárláshoz virtuális kártyát!

Sokan nem tudják, pedig már léteznek olyan virtuális bankkártyák, amelyeket kifejezetten a biztonságos internetes vásárlások érdekében hoztak létre. Ezekkel a fizikai valójukban nem is létező digitális eszközökkel kizárólag online lehet fizetni. Előnyük, hogy bármikor egyszerűen módosítható a vásárlási limit, ami akár 1 forintra is korlátozható.

Nem vagyunk tehetetlenek a veszéllyel szemben

Felesleges lenne áltatni magunkat azzal, hogy a bűnözők fel fogják adni. Ez sohasem fog megtörténni, sőt jobb, ha mindenki hozzászokik, hogy a jövőben még inkább fokozni fogják az erőfeszítéseiket. A Mastercard felmérése szerint 2025-re a kiberbűnözéssel kapcsolatos költségek elérhetik a 10 billió dollárt. De az is igaz, hogy a tisztességes emberek sem tehetetlenek. Amennyiben hajlandóak rászánni az időt és az energiát, meghozni a szükséges biztonsági intézkedéseket, nem hoznak felelőtlen döntéseket, akkor azért viszonylag egyszerűen megóvhatják a vagyonukat.

A cikk megjelenését a Mastercard támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!