Kérdőív: milyen nyomot hagy a vásárlásod a Black Friday után?

2023. november 6. – 10:56

Kérdőív: milyen nyomot hagy a vásárlásod a Black Friday után?
Fotó: Shutterstock

Másolás

Vágólapra másolva

A karácsonyi időszakra ráfordulva központi kérdés a vásárlás és az ajándékbeszerzés: sokan a Black Friday-en várják az óriási akciókat, miközben megfeledkeznek arról, hogy milyen ártalmas is az ész nélküli felhalmozás. Tudatos vásárlók vagyunk vagy impulzívan döntünk? Az ár vagy a minőség számít egy ruhadarabnál? Fast vagy slow fashion? Fontos a javíthatóság? Mit gondolunk a használt ruhák vásárlásáról? Többek között ezeket is megtudhatjuk az alábbi kérdőívből és későbbi kiértékeléséből.

Az egyáltalán nem titok, hogy a fast fashion – azaz a divatáruk nagyon alacsony áron való folyamatos gyártása – mekkora terhelést jelent a környezetünknek. Egy pamutpóló elkészítéséhez például nagyjából 2700 liter vízre van szükség, ami egy személy két és fél éves vízigényét jelenti. Egy jelentés alapján pedig 2020-ban a textilipar volt a harmadik legnagyobb víz- és földfelhasználó, és az EU-ban egy főre átlagosan kilenc köbméter víz, 400 négyzetméter föld és 391 kilogramm nyersanyag jutott, ami a ruhák és cipők előállítását illeti. Továbbá az anyagokon túl a fast fashionnek nem kevés fejlődnivalója van az etikus foglalkoztatás terén, hogy a dolgozóknak megfelelő béreket és munkakörülményeket biztosítsanak.

Látszólag a fast fashionnel mindenki nyer, hiszen a divatos darabokhoz olcsóbban juthatunk hozzá, miközben gyarapodhat az iparág is, azonban ha alaposabban körbejárjuk a témát, ahogy a Telexen is tettük, a veszélyekre is fény derül.

Szabadban szabadon a Mountexszel

A legnagyobb magyar prémium outdoor termékeket forgalmazó bolthálózatként a Mountex évek óta igyekszik felhívni a figyelmet a túlfogyasztás problémáira, ezért 2020 óta zárva tartanak Black Friday napján. A #szabadbanszabadon mozgalommal buzdítják az embereket arra, hogy az idejüket inkább a szabadban töltsék felesleges felhalmozás helyett, emellett további konkrét tippeket is adnak, hogy hogyan legyünk tudatosabb vásárlók: Csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van! Válassz minőségi darabokat, hogy hosszú ideig használhasd azokat! Ha pedig valami tönkremegy, javíttasd meg!

Mi teszünk a tudatosságért?

Az alábbi, ruhákkal és Black Friday-jel kapcsolatos kérdőívünk célja, hogy kiderüljön, hogyan vásárolunk, és milyen tanulságokat vonhatunk le a szokásaink alapján. A válaszok kiértékelését újabb cikkben írjuk majd meg.

Ruhavásárlás

Black Friday

A cikk megjelenését a Mountex támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!