Sokan követik a költéseiket, kevesen változtatnak – fiatalok és pénzügyek

2023. október 14. – 11:15

Sokan követik a költéseiket, kevesen változtatnak – fiatalok és pénzügyek

Másolás

Vágólapra másolva

Az OTP Bank immár ötödik éve a Brain Bar stratégiai támogatója, idén előadáson és interaktív játék keretében is a pénzügyi tudatosság témájával foglalkoztak. Mi is forgattunk a Zene Házában, ahol kiderült, hogy a gyorsan változó jelen kihívásokat és lehetőségeket is kínál. Miközben például nehéz hosszú távú célokat kitűzni, az appok segíthetnek, ha félretennénk valamire.

Az OTP Bank standján a pénzügyi tudatosság fontosságára hívta fel a figyelmet egy olyan játék segítségével, amelyben a jövőfesztiválra látogatók mindannyiunkkal előforduló élethelyzetekben hozhattak döntéseket. Ehhez egy helyszíni regisztrációt követően QR catching aktivitás keretében a résztvevők a Brain Bar különböző pontjain QR-kódokat kerestek, amelyek beolvasásával pénzügyi dilemmákba, megoldandó élethelyzetekbe kerültek.

Miközben ezeket megoldották, AI képgenerálással elkészült portréjuk, mely saját céljaik alapján megmutatta, milyen lehetséges jövő áll előttük. A pénzügyi tudatosság témakörében Fabriczki Ritával, az OTP Bank megtakarítási termékekért és szolgáltatásokért felelős vezetőjével és Fuller Bianka pszichológussal „Sokra Megy – Gazdálkodj okosabban a 21. században” címmel beszélgetett Linczényi Márk.

„Már fiatal korban is fontos, hogy tudatosan bánjunk a pénzzel. Ehhez jó, ha otthon is van szó az anyagiakról és ha jó példát mutatunk a következő nemzedéknek” mondta Fabriczki Rita. „Van család, ahol tabu ez a téma, pedig az nem jó, ha a gyerek csak késve kerül kapcsolatba a pénzügyekkel”- tette hozzá Fuller Bianka.

Az OTP Bank közönség körében kérdezett gyors felmérése szerint a fiatal felnőttek 77 százaléka követi, hogyan alakulnak havi költései, ugyanakkor csak felének van rendszeres megtakarítása, A takarékosság szempontjából is fontos, hogy legyenek rövid – és hosszú távú céljaink Fuller Bianka szerint. Ahogy az is, hogy a kitűzött célok elérésekor jutalmazzuk meg magunkat, tudjunk jól költeni és jól takarékoskodni.

Fabriczki Rita hozzátette, hogy a digitális technológia segít ebben is, egy banki applikáció (pl. az OTP MobilBank Persely funkciója) segítségével könnyebb félretenni, mintha a párnánk alatt gyűlne a pénz. A tapasztalatok szerint leginkább az első lépéseket nehéz megtenni, ezért nem nagy befektetésben érdemes fiatalként gondolkodni, hanem kisebb összegű megtakarításokban. Nehéz is ma hosszú távú célokat kitűzni, például lakásvásárlást, hiszen nagyon gyorsan változik a világ körülöttünk – tette hozzá a pszichológus.

A videóban megszólaló fiatalok között van, aki egyáltalán nem, más kifejezetten tudatos a pénzügyekben. Fuller Bianka pszichológus épp a tudatosságot hangsúlyozta, szerinte ez mindennel kapcsolatban fontos, mert már nincsenek meg a jól bejáratott utak, melyek a korábbi nemzedékek számára elérhetők voltak.

Fabriczki Rita felhívta a figyelmet arra, hogy az OTP Bank egyik felmérése szerint a fiatalok 63 százaléka bizonytalan a jövőjével kapcsolatban, kevesebb mint a fele hisz abban, hogy elérheti az álmait, még ha tisztában is vannak azzal, hogy ehhez pénzügyi tudatosság szükséges. Három lépést kell betartanunk: a költéseinkről legyen képünk, tűzzünk ki célokat, és tegyünk ezekre félre – foglalták össze a beszélgetés végén.

Ugyanakkor foglalkozzunk a megtakarítás pszichológiai oldalával is: szembesüljünk anyagi lehetőségeinkkel és helyzetünkkel, valamint motiváljuk magunkat jutalmakkal, ha akár csak egy kis lépést is tettünk a célunk elérése felé.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!