A brigád – Versailles kőkemény bűnüldözői a Direct One-on tesznek rendet

2023. október 9. – 10:56

A brigád – Versailles kőkemény bűnüldözői a Direct One-on tesznek rendet
Fotó: CANAL+ / Direct One

Másolás

Vágólapra másolva

Az új francia akciósorozat Párizs külvárosának elsőszámú különleges egységét követi nyomon: A brigád leginkább egy francia S.W.A.T-ra emlékeztet, a nyomozás, valamint az akciójelenetek mellett a karakterek magánéletébe is bepillantást nyerhetünk. Az izgalmas sorozat október 9-től érhető el a Direct One tartalomszolgáltató kínálatában.

Itthon általában keveset tudunk a francia elit egységekről. A sorozatban szereplő B.R.I (Brigade de recherche et d'intervention – nyersfordításban Nyomozati és Intervenciós Brigád) például a francia nemzeti rendőrség különleges nyomozati egysége, tagjai ismert bűnözőket, illetve potenciális terroristákat követnek nyomon. Főleg súlyos bűnügyekre specializálódtak, és a feladatuk, hogy felkutassák a szervezett bűnözés hírhedt alakjait, majd rajtuk üssenek, foglalkozzanak a kiemelten súlyos bűnesetekkel, valamint megakadályozzák a terrorcselekményeket és az emberrablást. Szóval nem hétköznapi rendőrökről van szó.

A B.R.I különleges egységét már láthattuk néhány filmben és sorozatban: ilyen volt például az 1979-es Rendőrök háborúja (La guerre des polices), ami két brigád rivalizálását mutatta be. A különleges egység feltűnt továbbá a 2004-es Spirál (Engrenages) című sorozatban is, amiben egy nemzetközi képrablás után nyomoztak. A Netflix szintén készített egy filmet a versailles-i csapatról Rouge City (Bronx) címmel, ami 2020-ban jött ki, és egy klubban történt merényletet dolgozott fel.

Folyamatos pörgés és akciók Párizs környékén

Ezúttal egészen más szemszögből közelítik meg a versailles-i elit B.R.I csapat munkáját, sok közeli, szolidan rázkódó kézikamerás jelenettel teszik személyesebbé a sorozatot, amely egészen az akció sűrűjébe viszi az embert. Az amerikai filmekkel ellentétben viszont nem hatásvadász és pátoszos, A brigád inkább dokumentarista módon sodorja a nézőt az összecsapások, üldözések és rajtaütések közepébe. Francia produkcióként pedig nem hazudtolja meg önmagát és az érzelmek, az egyéni látásmód bemutatása, a karakterek motivációja is jelentős szerephez jut. A brigád betekintést nyújt a Párizs környéki bevándorlók és a francia bűnszervezetek életébe, különösen a Perez-klán és az El Hassani fivérek között kipattanni készülő bandaháborún keresztül.

A sorozat középpontjában a frissen kinevezett szíriai veterán katona, Saïd (Sofian Khammes) áll, aki hét év után veszi át az egység vezetését, és a bevetések, a besúgók tippjeit nyomozó műveletek, emberrablások, valamint a hasonló kaliberű – a valóságban egyébként megtörtént – bűnesetek mellett kell belerázódnia a vezetői szerepbe. Ha ez nem lenne elég kihívás, Saïd próbálja átlátni a rivális bűnbandák működését, illetve a terroristafenyegetéseket, és néhány furcsaságot is helyre kellene tennie magában az előző parancsnokkal kapcsolatban: valójában milyen viszonyban áll elődje az informátorával, egy helyi bűnbanda, a Perez-klán fejével?

Fotó: Caroline Dubois / CANAL+ / Direct One
Fotó: Caroline Dubois / CANAL+ / Direct One

Az első részben hét évvel járunk a jelen eseményei előtt. A csapatot egy túszejtéshez riasztják, ahol a parancsnok, Patrick (Bruno Todeschini) a tárgyalásokat szeretné megkezdeni a támadókkal. Ekkor bukkan fel Saïd, akit újoncként vezényeltek az egységhez, és kifejti, hogy a támadók nem fognak tárgyalni, készek arra, hogy meghaljanak. Patrick és Saïd vezetői módszerei és az, ahogy a bűntényekhez viszonyulnak, két rendőrgeneráció ellentétét tükrözi: míg Patrick a régi motoros, megalkuvó és a bűnözői módszereket sem veti meg, addig Saïd a terepen edződött, az emberi reakciókat figyeli, reaktív katona, atombiztos morális elvekkel.

A visszatekintés után már Saïd a vezető, és a történet berántja a nézőt, ahogy a csapat csuklyát viselve megakadályoz egy rablást, majd megismerkedünk Patrick korábbi informátorával, Eric Perezzel (Vincent Elbaz) is, akinek szintén kiemelt szerepe lesz a sorozatban. A brigád csapaton belüli dinamikája kifejezetten jól működik, ami annak is köszönhető, hogy fiatal és tehetséges színészeket válogattak össze, akik visszaadják a párizsi sokszínűséget.

A brigád, mint az alkotó szerelemgyereke

Jérémie Guez, a sorozat alkotója és rendezője bűnözőkkel és rendfenntartókkal készített interjúkat, valamint a francia szervezett bűnözés közelmúltjával kapcsolatban végzett kutatásokat, hogy egy friss, kortárs sorozatot rakjon össze. Szerette volna megragadni a régi iskola és az újhullámos rendőri munka közötti különbséget, és egy olyan zsaru sorozatot készíteni, ami leszámol a Miami Vice és a Pajzs alkotta rendőrképpel.

A B.R.I témája kifejezetten felkeltette az alkotók érdeklődését, hiszen egy olyan különleges egységről van szó, ami óriási átszervezésen ment keresztül a párizsi Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett 2015-ös terrortámadást követően. Ez az az időszak, amikor a történetünk elindul, bár nem nevesítik az eseményt a sorozatban. Az első évad cselekményében feltűnnek a 2015 előtti bűnöző-rendőr generáció utolsó dinoszauruszai is, akiket mindkét oldalon rafináltabb, veszélyesebb és elszántabb játékosok követnek.

Októbertől csak a Direct One műsorán

A brigád a CANAL+ saját gyártású sorozata, Magyarországon a Direct One tartalomszolgáltató kínálatában érhető el. Az október 9-i premiert ráadásul nemcsak hagyományos televíziós formátumban nézhetjük, hanem streamelhetjük is a szolgáltató applikációján (Direct Now), mobilon, tableten és okos TV-n keresztül is.

A cikk megjelenését a Direct One támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!