Csütörtöktől Borfesztivál a Várban, idén latin-amerikai kitekintéssel

2023. szeptember 6. – 10:57

Csütörtöktől Borfesztivál a Várban, idén latin-amerikai kitekintéssel

Másolás

Vágólapra másolva

Dél-Amerika gasztronómiája itthon talán kevésbé ismert, holott konyhája és borai egyaránt egzotikusak, illatosak, színesek: ez a rejtélyes és sokoldalú kontinens akár egy pohár borban vagy fogásban is képes megmutatkozni. Ezért is érezzük izgalmasnak, hogy az idei Borfesztiválon argentin, chilei, uruguayi és brazil borokkal, valamint tradicionális ételeikkel ismerkedhetünk meg

A Budapest Borfesztivál több mint harminc éves múltra tekint vissza, és nyugodtan nevezhetjük a hazai boros rendezvények élő mintájának. Az esemény a hazai, illetve főként európai borok, borászatok legjava mellett kitekintést nyújt egy-egy külföldi régió vagy ország kínálatába, és idén Dél-Amerika négy jelentős bortermelő országának tizenkét borászata hozza el a fővárosba a legjobb tételeit (a borokat a díszvendég standjainál lehet majd megtalálni.)

A SPAR Magyarország támogatásával megvalósuló Budapest Borfesztivált szeptember 7-10. között, ahogy mindig, a Budavári Palotában rendezik meg.

Borok az Andok magasából és Patagónia hűvöséből

A borszeretőknek az argentin és a chilei borok értékei ismertek, különösen az utóbbi exportál kifejezetten sok palackot. Érdemes kísérletezni, kóstolni ezeket a tételeket, a tájékozódáshoz nyújtunk egy kis segítséget – mit kell tudni a fajtákról, azok történetéről, illetve merre induljunk, ha a dél-amerikai borvidékekről van szó.

Argentínában a szőlőtőkék extrém magasan, az Andok lejtőin fejlődnek, az ültetvényeket 600 méteres magasság felett telepítik, sőt, a Salta borvidéken a 3100 méteren érnek a gyümölcsös, illatos, jellegzetes bort adó Torrentés szőlő fürtjei. Híres és óriási méretű bortermő terület a Mendoza, melyen főleg Cabernet sauvignon és Merlot terem. A borok argentin zászlóshajója a Malbec, mely egy francia fajta, azonban ott 1000 méter magasságban termesztik, így testes, mégis lágy savassággal bíró, a marha steakhez kitűnően passzoló vörös bor készül belőle.

Az Argentína és Chile között fekvő Patagóniában az Andok mindkét oldalán találhatók ültetvények: az extrém körülmények között csípősebb, kifejezetten friss érzetű Pinot noir, Chardonnay és Sauvignon blanc fajtákat termesztenek. Bár az ültetvények nincsenek kifejezetten magasan, a terület a déli 39. szélességi fok alatt húzódik, ahol meglehetősen hideg van.

Éljen a hazai borkultúra!

A SPAR Magyarország évtizedek óta segíti a hazai borászatokat: 2007 óta az esemény főtámogatójaként is népszerűsíti a magyar borokat. A cég a SPAR Borplacc standdal települ ki az eseményre, ahol saját borválasztékából kínál ízelítőt. Az itt kapható SPAR Válogatás borok csak a SPAR és INTERSPAR áruházakban kaphatók. Érdemes tudni, hogy a fesztiválra szervezett akció keretében minden harmadik elfogyasztott pohár bor után a negyediket ingyen ihatjuk a SPAR standjánál.

Chilében Patagónia mellett, a Chiloé-félszigeten szintén találunk borászatokat, itt az éves átlaghőmérséklet mindössze 6 Celsius-fok. A chilei borkészítés története a 16-17. századik nyúlik vissza, a spanyol hódítók hoztak szőlőt és a borkészítés alapjait is ők tették le. A francia borászok csak a 20. században érkeztek és tették hozzá tudásukat a chilei borok történetének formálásához.

Fotó: Spar Magyarország/Marton Monus
Fotó: Spar Magyarország/Marton Monus

Az itteni fajták közül a legjelentősebb a Cabernet sauvignon, a Merlot, valamint Carmenère, mely egy Bordeaux-i mélyvörös, fűszeres fajta. Hasonló a Merlot-hoz, de annál selymesebb ízesebb jellegű, és igazán érdekes a története: a francia borvidékekről ugyanis teljesen eltűnt, viszont meghonosodott Chilében, ahol kifejezetten jól érzi magát. Az ország bortermő vidéke meglehetősen hosszan elnyúló, borai különböző éghajlatú területekről származnak. Egyszerre befolyásolják a gyümölcsök érését és jellegét az Andok vonulatai és a Csendes-óceán hatása, a különböző talajtípusok, így termővidékenként erőteljesen más-más karakterű borokkal találkozhatunk.

Pezsgők, habzóborok és a férfias vörös

A kontinens másik felén lényegesen melegebb éghajlati körülmények között Brazília és Uruguay ugyancsak feltette magát a világ bortérképére, mindkét országban olasz és spanyol telepesek hozták magukkal a borászkodás alapjait.

A brazil ültetvények a Rio Grande mindkét partján, valamint Uruguay és Argentína közötti határterületen találhatók. Legjelentősebb szőlőfajta itt a Merlot, de ugyancsak fellelhetjük a Malbecet, valamint a kifejezetten híres brazil pezsgőt adó Pinto bandeirát. Brazília erőssége továbbá a pezsgő és habzóbor.

Uruguay nemzeti szőlője és bora – ha lehet ilyet mondani – a Tannat, mely úgyszintén Franciaországból vándorolt az amerikai kontinensre. Igazi vörösbor, erőteljes színe, gazdag, de nem túl harsány savassága, dohányos felhangja remekül illik a húsokhoz. Az ország bortermő vidékei az Argentínához közel eső felén, az óceán közelében terülnek el, ahol kellemesen szellős, hűvösebb a levegő.

Francia sajt, argentin marha és a hazai borvidékek

A Budapest Borfesztiválon kihagyhatatlannak ígérkezik a Chef Market Gourmet Udvar, ahol természetesen nem hétköznapi ételeket találunk, ha inkább éttermek kínálatát és igazi specialitásokat kóstolnánk. A számos kiállító közül érdemes megemlíteni néhány nevet: ott lesz a YAMA Étterem, a Felix Kitchen & Bar, a Michelin-csillagos 42 Restaurant, a Pavillon de Paris és az india ízeit kínáló Bombay Budapest, mely idén először érkezik a Borfesztiválra. Kisebb harapnivalókat, francia sajtos szendvicset (Raclette by Lili), Angus marha burgereket (Zing Burger), pizzát (Pizza Me), osztrigát és különleges kolbászokat (Dr. Ignácz), valamint édes finomságokat (Bolka Bonbon) szintén beszerezhetünk a borok mellé.

Fotó: Spar Magyarország/Marton Monus
Fotó: Spar Magyarország/Marton Monus

A latin-amerikai konyha berkeiből is érkeznek egzotikus jellegzetességek: a NEMO Fish & Chips például a choritos-t, kék kagylóból készült különlegességeket, valamint egy chilis, citrusos nyers halételt, a cevicét hozza el a Várba. Kaphatunk majd Pescado fritto-t, avagy rántott tengeri halat, melyet fish & chipsként, sült krumplival tálalnak. A Smokey Monkies BBQ kínálatába két különleges étel került, a chilei fehér kolbászos-chimichurris és a legendás argentin marhahúsos szendvics.

A fesztiválon akár borral a kézben is izgalmas beszélgetéseket követhetünk végig borászokkal, borszakértőkkel. A SPAR Borplaccon pénteken fél hattól a balatoni borvidék legjobbjairól hallgathatunk meg egy pódiumbeszélgetést a Feind Pincészet, a Laposa Birtok és a Figula Pincészet képviseletében, szombaton pedig a Fehérvári Borbirtok, a Kreinbacher Birtok, a Sauska Borászat és a Törley Pezsgőpincészet borászai mesélnek az egyre népszerűbb pezsgőfogyasztásról. A hazai borászatok legátfogóbb választékát a főtámogató SPAR szolgáltatja a rendezvényen, saját SPAR Válogatás borainak exkluzív termékpalettájával találkozhatunk a standján.

Legyünk akár hobbi borkedvelők vagy profi szakértők, esetleg teljesen kezdők a témában, biztos, hogy rengeteg izgalmat, új ízeket és zamatokat találunk a Budapest Borfesztiválon, ahol a környezet és a kilátás teszi teljessé az élményt.

A cikk megjelenését a Spar Magyarország támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!