A felújított laptop olcsóbban és zöldebben tudja, amit kell

2023. április 18. – 10:56

A felújított laptop olcsóbban és zöldebben tudja, amit kell
Kép: Furbify

Másolás

Vágólapra másolva

Laptop vagy PC? Új vagy használt? Lakossági vagy üzleti széria? Olcsó vagy drága? Mennyiség vagy minőség? Nagyjából ezek a kérdések merülhetnek fel egy vállalatnál az eszközbeszerzés során, és jó, ha tisztában vagyunk a lehetőségeinkkel. A felújított gépekkel egy egészen új világ nyílhat ki előttünk, ahol a büdzsénkhez alkalmazkodnak a gépek, és nem fordítva.

Laptopok és PC-k nélkül elképzelhetetlen egy vállalat működése, ugyanakkor egy eszközpark kialakítása óriási költséget jelenthet. A cégek rendszerint az árat, a gépekhez tartozó garanciát, a minőséget, és az utóbbi időben egyre gyakrabban a fogyasztást is figyelembe veszik. Van, akinek a márka szintén fontos, de a lényeg, hogy a lehető legjobb ár-érték arányt találják meg. Ilyenkor jöhetnek szóba a felújított laptopok és asztali gépek, amik megbízhatóbbak, mint azt a legtöbben gondolnák. Hogy miért, azt a Furbify szakértőitől kérdeztük.

Felújított, és nem egyszerűen használt

„Sokszor tudunk a felújított gépek esetén az újakkal összehasonlítható minőséget nyújtani, és mindezt az új árának akár a feléért” – állítja Tóth Roland, a Furbify marketing munkatársa, és hozzátette, hogy nem ütött-kopottan kapja tőlük kézhez a megrendelő a gépeket, hanem olyan érzése lesz, mintha egy újat csomagolna ki a dobozból.

Sok tévhit kering a felújított eszközökkel kapcsolatban, amit a szakemberek igyekeznek eloszlatni. Az első és legfontosabb leszögezni, hogy nem biztos, hogy ugyanolyan elégedettek leszünk egy apróhirdetésben vett és egy felújított laptop esetében, hisz óriási különbségek lehetnek a kettő között. Előbbinél nem tudjuk leellenőrizni, hogy valóban azért fizetünk-e, ami a hirdetésben szerepelt, ahogy például az sem mindegy, hogy a gépet egy irodában vagy otthon használták korábban.

„A felújítottaknál nem az olcsó, kopogós műanyag kivitellel dolgozunk, hanem a business class verziókkal, amik általában fémházas vagy valamilyen fémötvözetes eszközök szénszálas burkolattal, biztonsági funkciókkal, esetleg ujjlenyomat olvasóval. Ezek garanciális, biztonságos gépek” – a szakértő elmondta, hogy olyan minőséggel dolgoznak, amit többször lehet értékesíteni, ők a lecserélendő eszközöket vissza is vásárolják.

Az üzleti célú modellek újonnan nem véletlenül drágábbak: tartósabb anyagokból készülnek hosszú távra. A szakemberek szerint míg az átlagos, könnyűszerkezetes, műanyag házas gépek sokszor a garancia lejártát sem bírják ki, az olyan márkák, mint a Lenovo, a Dell vagy a HP business termékei többszörösen kiszolgálják a felhasználókat. Felújítva pedig darabonként spórolhatunk velük százezreket.

A laptopok mellett a mini PC-k is jó alternatívát jelenthetnek, és ha otthon és a munkahelyen is megvan minden periféria, a mobilitást is támogatják. Emellett fogyasztásuk is nagyon kedvező, csendesek, kis helyet foglalnak és könnyen karbantarthatók.

Használt laptopok és PC-k újszerűen

Elsőre – főleg, ha magunknak veszünk laptopot vagy asztali gépet– úgy tűnhet, hogy a használt gépek egyet jelentenek a lestrapálttal. De a Furbify tapasztalatai azt mutatják, hogy ha egy cég eleve vállalatoktól szerez be egy leselejtezett eszközparkot, akkor azokkal nagy valószínűséggel nem az ágyból néztek filmet, tehát a paplanban összegyűlt port sem szívta magába. Jellemzően három-négy évente cserélnek gépeket azoknál a nyugati nagyvállalatoknál, ahonnan ők vásárolnak, ennyi idő alatt az irodában jellemzően nem használódik el egy készülék.

Kép: Furbify
Kép: Furbify

Miután hozzájuk kerül egy gép, alaposan átvizsgálják, felturbózzák, ha kell. „Gyakorlatilag megérkezik ide az eszköz, leellenőrizzük a csomagot, hogy valóban az jött-e, amit vásároltunk, aztán átmegy egy tisztítási folyamaton, hogy egy új eszközzel megegyező tisztaságot kapjunk. Ezt követi egy tesztfolyamat és az esztétikai besorolás, hogy mennyire karcos, esetleg törött” – ha pedig szükséges, vagy a leendő árkategória megkívánja, cserélnek egyes elemeket, vagy személyre szabják a laptopot.

Hogy megtaláljuk a hozzánk és a feladatainkhoz illőt, először fel kell mérnünk, hogy milyen munkafolyamatokhoz keresünk laptopot vagy PC-t. Rengeteget spórolhatunk, ha okosan vásárolunk, és például nem minden kollégát szerelünk fel grafikai műveletekkel elbíró géppel.

„Van, amikor jön egy ügyfél, hogy százezer forint körül keres PC-t, amin mondjuk könyvelni fognak. Ilyenkor sok esetben felhívjuk a figyelmet, hogy nem kell erre feltétlen százezer, mert az adott munka nem jelent kifejezetten erős használatot, és elérhető hatvan-hetven ezer forintért is megfelelő opció. Vagy a másik véglet, mikor azzal találkozunk, hogy egy vevő grafikai munkára keres egy adott összeg alatt megoldást, amennyiért nem tudunk neki ebben segíteni. Ilyenkor nem arra megyünk rá, hogy mindenáron eladjunk valamit” – osztották meg a furbify-osok saját tapasztalataikat.

Spórolás zöldebben

Az elmúlt években fel-le ugráltak az eszközök árai a kereslet-kínálat függvényében, most épp azt látni, hogy esnek le az árak, mivel csökken a kereslet. A Furbify kollégái szerint a felújított gépek piacát ez annyiban befolyásolja, hogy olcsóbban kerülnek vissza gépek, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy őket kevésbé érinti az infláció, mint az új eszközöket. A vásárlóknál elsősorban az ár számít, de a felújított gépekkel foglalkozó cégnél úgy látják, hogy egyre fontosabb tényező maga az újrahasznosítás is, hogy a nyolc-tíz évre tervezett üzleti eszközök folyamatos körforgásban legyenek.

Attól még, hogy valami használt, lehet újszerű, és egyre több cégnél számítanak a fenntarthatósági szempontok, amik egyes pályázatoknál is lényeges kritériumok. „A lakossági gépeknél nem is az a kérdés, hogy mennyire értékállóak, és olcsóbban vagy drágábban tudunk túladni rajtuk, hanem hogy maradnak-e olyan állapotban, hogy az még eladható legyen” – fogalmaztak a szakemberek. Ha visszagondolunk a régi laptopjainkra, jó eséllyel van köztük olyan, ami maximum egy elektronikai hulladékudvarig jutott egy új felhasználó helyett. Itt viszont, amíg a gépek állapota engedi, körforgásban maradnak, visszavásárolják a cégektől az eszközöket, ha lecserélnék őket, vagy ha feleslegessé váltak.

Üzleti gép otthonra

Az nem nagy rejtély, hogy milyen előnyei lehetnek egy vállalatnál a felújított gépek felvásárlásának – élen a költséghatékonysággal –, de otthonra sem hülyeség használt üzleti modelleket választani. A hosszú üzemidejű, strapabíró laptopok és mini PC-k home office-ra vagy teljesen privát használatra ugyancsak ideális megoldások lehetnek. „Ezek az eszközök az esetek többségében fekete, egyszerűbb kinézetű gépek, és ha egy-egy lakossági ügyfélnek éppen az a problémája velük, hogy unalmasak, és nincs fiatalos kinézetük, azon lehet segíteni, hisz a fedőlap tetszőleges színűre alakítható”.

Kép: Furbify
Kép: Furbify

Az életünk egyre több területét érinti a pénzügyi és környezeti tudatosság, az eszközeinknek sem kell ebből kimaradniuk.

Disclaimer: A Telex csapata is használja a Furbify által felújított eszközöket.

A cikk megjelenését a Furbify támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!