A jövő otthona már a jelen: okos, kényelmes és takarékos

2023. március 20. – 10:56

A jövő otthona már a jelen: okos, kényelmes és takarékos
Fotó: Loxone

Másolás

Vágólapra másolva

Egy intelligens rendszer az otthonunkban vagy az irodában sokkal többről szól, mint hogy távvezérléssel irányítjuk a világítást vagy a fűtést. Mitől lesz igazán okos egy környezet, és hogyan optimalizálhatjuk a költségeinket egy automatizált rendszerrel? A jövő otthona már a jelen.

Nem is olyan régen még sci-finek számított egy automatizált otthon, ahol a telefont sem kell felemelnünk, hogy ki-bekapcsoljuk a lámpákat, a fűtést vagy a klímát. Ma már azonban lehetséges, hogy az otthonunk szinte magától működjön a megfelelő programozásnak köszönhetően. Egy intelligens lakás vagy iroda közel sem csak a kényelmünket szolgálja, hanem az energiahatékonyság jegyében optimalizálhatjuk vele a költségeinket is.

A legtöbb lakásban és házban már most is sok automatikus rendszerrel találkozhatunk. Ilyen lehet a kazán, a légkondi, de akár a világítás, az árnyékolás vagy a locsoló rendszer is. Sok más példát sorolhatnánk fel. Mindegyikre jellemző azonban az, hogy az adott eszköz elszigetelten teszi a dolgát, a környezetéről pedig csak limitált információval rendelkezik.

Egy valóban okos otthon összegyűjti az egyes rendszereket működtető összes információt és azokat a leghatékonyabb módon használja fel. Rendszereink így kiegészítik egymást, nem dolgoznak egymás ellen. További érzékelők beépítésével a központi automatika még a külső környezeti hatásokat is figyelembe veszi. Ilyen például a hőmérsékletet, a szél vagy a napsütés iránya és intenzitása. A lényeg tehát egy kifinomult automatikus vezérlés kialakítása, mely rengeteg információval dolgozik, és szinte korlátlan mennyiségű felprogramozható lehetőséggel.

Ízlésünkhöz és szokásainkhoz igazíthatjuk a környezetünket, ahol a legnagyobb biztonságban tudhatjuk szeretteinket is. Egy automatizált otthonban elképzelhetetlen, hogy felkapcsolva maradjon egy lámpa, maximumon menjen a klíma egy üres szobában. Ha szeretnénk, tudni fogjuk azt is, hogy ki mikor ért haza, vagy megjött-e a futár. Sőt, arról is értesülhetünk, ha a rendszer riasztást ad le a távollétünkben.

Az irányítás nálunk van

Érdemes minden okos lehetőséget számba venni, mielőtt felújításba vagy építkezésbe kezdenénk – bővebb információ a https://www.automatika.center oldalon található.

Egy könnyen kezelhető applikációval saját magunk is változtathatunk a paramétereken ha a Loxone rendszerét választjuk. Mindent a legegyszerűbben kezel. Bármelyik fali kezelőről – vagy akár a telefonunkról – éjszakai üzemmódba kapcsolhatjuk a lakást vagy a házat, és minden teszi a dolgát. Távolról, akár a munkahelyünkről is beengedhetjük a kertészt vagy a futárt. Az irányítás nálunk van.

Energiahatékonyság felsőfokon

Manapság különösen fontos szempont az energiahatékonyság, amiért nem csak azzal tehetünk, hogy igyekszünk a lehető legkorszerűbb hűtő-fűtőrendszereket beépíteni. Tervezés során érdemes figyelembe venni az egyes helyiségek tájolását, ahogy a szigetelés minőségét vagy a választott árnyékolási módot is. A legmodernebb otthonokban a szellőztetés már légcserélő rendszerekkel történik, így minimális energiaveszteséggel a kiváló légminőség is biztosítható.

Megfelelő automatizálással a maximumot hozhatjuk ki otthonunkból. A valóban intelligens lakásoknál a hőmérsékletszabályozás túlmutat a hűtő- és fűtőrendszerek automatizált működtetésén. A központi irányítás összehangolja azt a különböző funkciókkal. Az árnyékolással és a szellőztetéssel, valamint a külső környezetből adódó passzív hűtéssel és fűtéssel is. Nem kell arra figyelnünk, hogy folyamatosan beállítsuk a számunkra megfelelő hőmérsékletet. Azzal sem lesz dolgunk, hogy lejjebb vegyük a fűtést, ha már nincs senki a szobában. Az összehangolt működés ugyanakkor arra is lehetőséget ad, hogy plusz energiafelhasználás nélkül, egy forró nyári napon akár kilenc fokkal csökkentsük a belső hőmérsékletet.

Kép: Loxone
Kép: Loxone

Az épületautomatika lényege több annál, mint hogy egy-egy eszközt képesek legyünk programozni vagy távvezérelni. A különböző környezeti tényezőket több automata funkció együttesen kezelheti, hogy tényleg csak annyit fizessünk az energiáért, amennyit mindenképpen szükséges. Ami talán még izgalmasabb, hogy csak annyi energiát használjunk, amennyire ténylegesen szükségünk van. E logika mentén a klimatizáláshoz hozzátartozik az öntanuló hőmérsékletszabályozás, az árnyékolás, és a szellőztetés is.

A rendszer képes arra, hogy a programok a zsaluziánál pontos szögekkel dolgozzanak, figyelve a nap magasságát és fényének pillanatnyi erősségét. Ha nyáron közvetlenül éri a szobát a napsütés, a zsaluk becsukódnak, ha pedig felhős az ég, a rendszer nyitja az árnyékolót, hogy érje némi fény a növényeket is. Télen pedig annyi napfényt enged be, amennyit csak lehet, azonban arra is figyel, hogy ne melegedjen fel túlságosan a szoba. Mindehhez nem szükséges folyamatos ellenőrzés, a rendszer automatikusan dolgozik. Képzeljük el, milyen komforttal jár, ha a hálószobában az árnyékolás a reggelünkhöz alkalmazkodik, miközben a többi helyiségben már az évszaknak megfelelően működik a sötétítés. Mindeközben az automatikus szellőztetés ablaknyitás nélkül is állandó, monitorozott levegőminőséget képes biztosítani.

Meglehetősen aktuális kérdés az is, hogy minél több ház megújuló forrásokkal, javarészt napelemekkel termelje a felhasznált energiát, így is csökkentve a rezsiköltséget. Egy megfelelően kiépített intelligens rendszer az energiahasználati szokásaink alapján működik. Amennyiben a napelemek több energiát termelnek, mint amennyit fogyasztana éppen a háztartás, akkor azt a pluszt automatikusan el tudjuk osztani a fogyasztók között az igényeknek megfelelően. Az energiahatékonyság a ház alapjainál kezdődik, és az automatizálásnál ér véget.

Világítás és hangrendszer okosan

Mitől jó a világítás? A válasz összetett, a jó világításnak több ismérve van. Tervezés során érdemes előre átgondolni, hogy hol, milyen világításra van szükségünk és nem feltétlenül a lakberendezési üzletek választéka alapján. Gyakran a lámpák mennyiségével és a kapcsolók sokaságával igyekeztünk megoldani a különböző élethelyzetekhez tartozó világítást. Ez is egy lehetséges megoldás, azonban a központi vezérlés és a fényerőszabályozás egészen más szintre képes emelni a világítást.

Az átgondolt világítás rengeteget tud dobni egy-egy helyiség hangulatán. Nem is gondolnánk, hogy egy felújításnak vagy egy építkezésnek milyen fontos része a fényforrások helyének megtervezése. Aztán ha sikerült jól elhelyeznünk a világító elemeket, az sem mindegy, hogy azok okosak-e vagy sem. Léteznek távirányítók az okos villanykörtékhez, applikációval irányítható világítás, és olyan megoldás is, amikor tulajdonképpen hátradőlhetünk, és megy minden magától. Egy automatizált kialakítás jelenlét-érzékelőkkel és a fényviszonyokkal együtt igazodik hozzánk. A rendszer gyakorlatilag képes arra, hogy a világítás érintés nélkül kövesse a mozgásunkat a reggeli ébredéstől az utolsó villanyoltásig.

Az éjszakai mód jelzőfényekkel irányít el minket a mosdóig, hogy ne kelljen villanyt kapcsolni, de előre összeállított világítási képekkel is készülhetünk egy-egy tevékenységre, alkalomra. Más fényviszonyok mellett főzünk, más beállításra lehet szükség a vacsoránál, és megint más egy baráti összejövetel esetén a nappaliban. Napszaktól függően is más színhőmérséklet mellett érezzük jól magunkat. Ma már lehetséges, hogy egy gombnyomással ugorjunk egyikről a másikra.

Az okos audiorendszer a világításhoz hasonlóan a mozgásunkat követve képes helyiségekre lebontva különböző zenét elindítani. Egy profi okosotthonban döntenünk sem kell a hangos zene vagy a között, hogy meghalljuk a csengőt. Szükség esetén leáll vagy elhalkul a zene, és jelez a készülék, hogy valaki áll a kapuban. Egy összehangolt automatizált lakásban az sem fordulhat elő, hogy a riasztó aktiválásakor nyitva maradjon az ablak, amikor távozunk.

Otthon biztonságban

Az egy dolog, hogy mehet más zene a fürdőben és a konyhában egyszerre, de egy intelligens applikációval arról is egyértelműen és azonnal értesülhetünk, ha az otthonunkban valamilyen probléma adódik. Tűzjelzés esetén mindenhol megszólalhat a riasztó, felhúzódhatnak a redőnyök, betöréskor pedig egy high-tech házban nemcsak a riasztó kapcsol be, de villoghatnak a lámpák és beindulhat a hangrendszer is.

Az sem utópia, hogy értesítsen az otthonunk, amikor megérkezett a gyerekünk az iskolából, vagy hogy az irodából engedhessük be a futárt. Egy automatizált rendszer a hőmérők segítségével ott is képes riasztani, ahol nincs füstérzékelő, illetve a nyaralás alatt vigyáz a házunkra is. A legokosabb otthonoknál beállíthatjuk, hogy az utcáról úgy tűnjön, mintha lenne otthon valaki, és jelzést kaphatunk, ha betörik az ablakot. Ugyancsak megnyugtató, hogy nem kell újra és újra visszamennünk, hogy ellenőrizzük, bezártuk-e a garázsajtót, hiszen ezt megtehetjük távolról, vagy a telefonunkon is láthatjuk, hogy nyitva felejtettük-e.

Már egy egyszerűbb riasztó is nagyságrendekkel növeli a biztonságérzetünket, de gondoljunk bele, mennyit számítana az, hogy nem tudjuk magunkat kizárni a teraszra, vagy hogy fagyveszély idején nem mozdulnak az árnyékolók a maguk érdekében. Egy ház akkor a legokosabb, ha úgy segíti a mindennapjainkat, hogy észre sem vesszük.

Az intelligens munkakörnyezet előnyei

Mind otthon, mind az irodában egyre inkább elengedhetetlen a költségek optimalizálása. Ezt azonban csak úgy tudjuk a leghatékonyabbban meglépni, ha pontosan tisztában vagyunk az adatokkal. Ebben segítenek bennünket az okos rendszerek, melyek az adatok elemzése után képesek hatékonyan feldolgozni az információt, és takarékosan felhasználni az energiát.

Fotó: Loxone
Fotó: Loxone

Az intelligens energiamenedzsment egységként kezeli az épületet, hogy feleslegesen sehol ne menjen se a fűtés, sem pedig a klíma, mégis optimális szinten tarthassuk a hőmérsékletet. A lakóépületekhez hasonlóan az irodáknál és középületeknél szintén figyelembe vehetjük az olyan külső környezeti hatásokat, melyekhez igazítanunk érdemes a hűtést-fűtést, szellőztetést, és az árnyékolást. A komplex kezelés a kulcs, hiszen a bérlők az épület hatékonysági besorolása alapján is döntenek, hogy egy ingatlanért mennyit hajlandóak fizetni. Ma már nem biztos, hogy elég egy időzítős program vagy helyiségenként szabályozható hőmérséklet, többre van szükség.

Míg a világítás otthon a meghittség szinonimája, a munkában inkább a produktivitásé. Az egyes tevékenységek eltérő fényviszonyokat kívánnak meg. A természetes fény és a fényforrások intelligens összehangolása nem egyszerű, ugyanakkor fontos feladat. Egy templom vagy stadion okosvezérelt világítása profi tervezést igényel. Az sem mindegy, hogy valaki felkapcsolva tudja-e hagyni az irodában a lámpát, vagy a jelenlétérzékelő lekapcsolja utánunk.

Gyakran az apróságoknak tűnő dolgok lehetnek az üzleti hatékonyság zálogai. A Loxone felkészült a kihívásokra, kész válaszokkal rendelkezik mind a komfort, mind az energiahatékonyság területén. Bővebb információ a https://www.automatika.center oldalon található.

A cikk megjelenését az Automatika Center támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!