9 tipp, hogy jobban kijöjjünk a boltban a pénzünkből – drágulás idején is

2023. január 24. – 10:54

9 tipp, hogy jobban kijöjjünk a boltban a pénzünkből – drágulás idején is
Fotó: Lidl Magyarország

Másolás

Vágólapra másolva

Jó eséllyel sokan kiköltekezték magukat az ünnepek alatt, és januárban próbálják visszafogni a kiadásaikat. Ha pedig nem a karácsonyi időszak miatt vagyunk kénytelenek spórolni a bevásárlásnál, akkor a magas infláció éppen elég indok, hogy odafigyeljünk az árakra. Itt az ideje leszámolni az impulzusvásárlással, és tudatosan vezetni a háztartást! Összeszedtük, hogy hogyan vágjunk bele, és hogy hogyan segíthet egy praktikus alkalmazás.

Nem ritka, hogy az, aki pár éve még meg se nézte az árakat egy nagybevásárlásnál és csak dobálta a kosarába a kedvenceit, most már kétszer is meggondolja, hogy mit vegyen. Egyre fontosabb, hogy ahol tudunk, próbáljunk faragni a költségeinken, és ha valahol érdemes nekikezdeni a tudatos költekezésnek, az az élelmiszervásárlás. Talán nem is gondolnánk, hogy mennyit takaríthatunk meg egy kis odafigyeléssel úgy, hogy közben nincs is szükség óriási lemondásokra.

Nézzük át, mire megy el a pénz!

Csak úgy változtathatunk a szokásainkon, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mire mennyit költünk. Szerencsére a technikának hála már nem egy kockás füzetben kell vezetnünk a bevételeinket és a kiadásainkat, az is elég lehet, ha a bankszámlakivonatunkat futjuk át a hó végén, hogy van-e esetleg olyan költés, amitől elbúcsúzhatunk. Apróságnak tűnhet átfésülni a részletes kimutatást, de olykor sokkterápiaként hat látni, hogy mennyit fizettünk összesen az éttermekben vagy a kedvenc kávézónkban. Amennyiben van olyan tétel, amitől érdemes megválni – legalább egy időre –, az jól jöhet egy következő nagybevásárlásnál, vagy félre is tehetjük a megmaradt pénzt.

Írjunk listát indulás előtt!

A legegyszerűbben úgy hagyhatunk fel az impluzusvásárlással, ha előre átgondoljuk, hogy pontosan mire van szükségünk. A listaírással nemcsak pénzt sprórolhatunk, de azt is megelőzhetjük, hogy olyan termékekkel térjünk haza, amik végül megromlanak, és a kukában végzik, sőt, a túlvásárlás elkerülésével teszünk a fenntarthatóságért is. Indulás előtt nyissuk ki a hűtőt, a fagyasztót, ellenőrizzük a kamrát, hogy pontos listát írhassunk, és ne maradjon ki semmi.

Az biztos, hogy több tervezést igényel egy listás bevásárlás, de a boltban gyorsabban végezhetünk, amennyiben a szerint haladunk. Így nem töltünk el hosszú perceket a zöldséges pult vagy a fagyasztott áruk előtt, hogy fejben összeállítsunk egy heti menüt. Egy listával a kezünkben annak is kisebb az esélye, hogy valamit elfelejtünk, és újra el kelljen szaladnunk a boltba, ahol biztos bedobunk még pár fölösleges, de annál drágább terméket a kosarunkba.

Lidl tipp: a Lidl applikáció – rendelkezik bevásárlólista funkcióval is, így ezzel sem kell külön foglalkozni.

A több néha kevesebb

A jelenlegi gazdasági helyzet sokakat ösztönöz arra, hogy tudják, hova megy el a pénzük. Át kell vennünk, hogy egy-egy nagyobb bevásárlással járunk jobban, vagy az válik be a családnál, ha minden nap kisebb bevásárlásokat ejtünk meg – hogy tényleg csak az legyen a hűtőben, ami egyből elfogy.

A nagybevásárlások mellett szól, hogy így könnyebben kikerülhetjük az impulzusvásárlást, és az sem utolsó szempont, hogy gyakran olcsóbban juthatunk hozzá nagyobb kiszerelésben egyes árucikkekhez. Nem árt megnézni az árcímkén, hogy ugyanabból vagy a hasonló termékekből mennyibe kerül egy liter vagy egy kiló, hogy lássuk, mi éri meg jobban. Fontos azonban kiemelni, hogy csak azért, mert valami olcsóbb, még ne vegyük meg, hiszen ekkor éppen az ellenkezőjét érjük el a spórolási céljainknak, és még ránk is romolhat az élelmiszer.

Lidl tipp: a Lidl időszakos kínálatában szereplő nagy kiszerelésű XXL termékek kilogrammra vetített ára kedvezőbb, mint a normál kiszerelésű termékeké, ezért választásukkal pénzt spórolhatunk. Használjuk ki az „Együtt olcsóbb!” akciókat is: csomagban olcsóbb akciók több azonos termék vásárlása esetén extra kedvezményt biztosítanak a vásárlók számára.

Akció okosan

Azt már aláhúztuk, milyen előnyei vannak a listaírásnak, de arról még célszerű néhány szót ejteni, hogy milyen extrákkal készülhetünk fel a vásárlásra. Jó, ha előre átolvassuk az adott üzlet akcióit, hogy ne a helyszínen kapjunk kedvet a tervezett keretünkön túli pénzköltésre. Ehhez szerencsére már jó eséllyel nincs szükségünk az akciós újságok fizikai példányaira, hanem elég egy applikáció is.

Lidl tipp: a Lidl Plus alkalmazásában könnyedén átnézhetjük a heti ajánlatokat, legyen szó az élelmiszerekről vagy a háztartási cikkekről, ruházati termékekről. Előre tervezhetünk, hiszen mindig betölthetjük az adott, illetve a következő heti akciókat az appban, és ez alapján dönthetjük el, melyik napra időzítsük a bevásárlást.

Kuponok és hűségprogramok

Rengeteg üzlet hűségprogramokkal, extra kedvezményekkel díjazza az oldalukon való regisztrációt, valamint a rendszeres vásárlást. A Lidl Plus alkalmazását közel sem csak az akciók miatt hasznos letölteni: az appon belül aktiválhatjuk a kuponokat, illetve egy mozdulattal csippanthatjuk le a fizetésnél a Lidl Plus kártyánkat. Az elköltött összegek után további ajándékokhoz jutunk, és ha például januárban elérjük a százezer forintot a vásárlásaink során, öt százalékos számlavégi kedvezményt kapunk (maximum húszezer forintos vásárlási értékig). Sőt, a blokkjaink is visszakereshetők, így akár tovább is léphetünk a tudatos vásárlás útján.

Együnk szezonálisan!

A pénztárcabarát és a fenntartható élet egyik alapköve a szezonális étkezés. Az évszaknak megfelelő termékek választása sok esetben olcsóbb, arról nem beszélve, hogy mindez a zöldebb mindennapokhoz szintén elengedhetetlen. Amikor összeállítjuk a heti menüt, vegyük számításba, hogy mondjuk télen milyen alapanyagokhoz juthatunk könnyebben hozzá.

A mobil sokat segít – Fotó: Lidl Magyarország
A mobil sokat segít – Fotó: Lidl Magyarország

Lidl tipp: Az évszakok szerinti szezonális étkezés nem is olyan nehezen megvalósítható, mint amilyennek hangzik, sőt! A Lidl kínálatában hetente legalább 150-féle friss zöldséget és gyümölcsöt találhatunk az év minden szakában.

A kínálat kialakításakor arra is figyelnek, hogy azok ne csak frissek és finomak, hanem tápanyagokban gazdag is legyen. Ennek érdekében a vállalat beszerzői Galló Nóra dietetikussal működnek együtt, aki egy Vitaminkalauzt is összeállított a vásárlóknak, melyben az áruházlánc kínálatában megtalálható zöldségek és gyümölcsök vitamin- és tápanyagtartalmát sorra veszi, ahogy azt is, hogy mindezek hogyan befolyásolják szervezetünk működését.

Ne hagyjuk otthon a bevásárlótáskát

Nem tűnik soknak pár száz forint plusz egy szatyorért, ugyanakkor sok kicsi sokra megy, és ha rendszeresen felejtjük el a saját szatyrunkat, kosarunkat, az már számít. A spórolás mellett a Földnek szintén jobb, ha nem veszünk tonnaszámra új vászontáskákat, amik aztán a fiók mélyén porosodnak. Dobjunk be a táskánk aljára vagy a kocsiba egy kisebb, esetleg összehajtható szatyrot, hogy mindig legyen nálunk, akkor is, amikor csak hazafelé ugrunk be a boltba.

Lidl tipp: a kasszáknál találunk öko textiltáskát, amely nemcsak azért jó, mert alternatívát kínál az egyszer használatos műanyag zacskókkal szemben, hanem azért is, mert 100%-ban újrahasznosított, harmadik generációs ökotextil szövetből készült és maga is újrahasznosítható.

Főzni nemcsak szórakoztató, de olcsóbb is

Nem kérdés, hogy több munka kitalálni, megtervezni, és még el is készíteni az ételeinket, azonban rengeteget spórolhatunk, ha egy héten legalább egyszer-kétszer viszünk ebédet magunkkal a menza helyett a munkahelyünkre. A befektetett energia megéri, és a pénztárcánk mellett az egészségünkre is jobban odafigyelhetünk. Egy otthonról hozott fogásnál tudjuk, milyen alapanyagokat használtunk, és miből mennyit fogyasztunk. A kihagyott rendelésekből és étkezdékből félretett pénzt aztán költhetjük akár egy fényűzőbb vacsorára otthon vagy egy étteremben.

Lidl tipp: a Lidl konyha ingyenes online főzőiskolájában számos receptet és ötletet találhatunk, amelyeknek a segítségével finom, változatos fogásokat varázsolhatunk az asztalra.

Spájzolás

A rendszerezés egészen elképesztő őrületté nőtte ki magát: az emberek tömegével veszik a dobozokat, hogy átlátható és egységes legyen a konyhájuk. Ahelyett, hogy rögtön felvásároljuk az összes tárolót, ami szembejön, először fésüljük át a fiókokat és szekrényeket, hogy hány befőttes üveg lapul a mélyükön. Ha rendet raktunk a spájzban, töltsük fel a készleteinket, hogy mindig legyen egy-két mentőötlet a kamrában, amikor megéhezünk. A listánkra jegyezzük fel, mi van fogyóban, és azok közül esetleg éppen mi akciós – így olcsóbban úszhatjuk meg a kamrafeltöltést. Arra azonban érdemes figyelni, hogy mindig az újonnan vásárolt termék kerüljön alulra vagy hátrébb, hogy előbb a régibb élelmiszer fogyjon el.

Lidl tipp: Ha pedig túl sokat főztünk és nem fogyna el, fagyasszuk le. A maradékok felhasználására szuper recepteket, ötleteket találhatunk (pl. megmaradt gyümölcsökből turmix), így nem csak a pénztárcánkkal, de a környezetünkkel is jót teszünk.

A tudatosság otthon kezdődik, és egy kis tervezéssel új alapokra helyezhetjük a napi bevásárlást. A listázással és az üzlet alkalmazásával időt és pénzt takaríthatunk meg, ami a dráguló mindennapokban mindenképpen jól jöhet.

A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!