Az iPhone-generáció vethet véget a Windows irodai egyeduralmának

2022. december 28. – 10:56

Az iPhone-generáció vethet véget a Windows irodai egyeduralmának
Fotó: Shutterstock/T-Systems

Másolás

Vágólapra másolva

Apple nagyvállalati környezetben? A Macnek a vállalatoknál is van jövője, csak meg kell tanulni bánni vele. Az Apple-felhasználók az Egyesült Államokon kívül is meglehetősen népes tábort tesznek ki, és csak idő kérdése volt, hogy megszülessen az a tömeges igény, hogy a Mac operációs rendszerének megszokott logikáját használják a munkájuk során. Ennek kivitelezésén nemcsak az Apple dolgozott, de az elmúlt néhány évben a Microsoft is határozottan törekedett arra, hogy az Office alkalmazásainak Mac verziója felzárkózzon a Windowshoz.

„Hét-nyolc évvel ezelőtt arra az ötletre, hogy Maceket használjunk irodai környezetben, még azt gondoltam volna, hogy »felejtsétek el«. Ezzel szemben mára odáig jutottunk, hogy sokszor előnyt jelent a Mac a felhasználók számára, és nem csak az olyan megszokott munkafolyamatok során, mint a képfeldolgozás, grafika, fotó vagy videóvágás. Például a webfejlesztők és az UX-dizájnerek kifejezetten szeretik, és ahogy változnak a trendek, már egy átlagos irodai dolgozó számára is elérhetőek ezek az eszközök” – mondja Balázs Imre, a T-Systems szenior Modell Office specialistája.

A kisebb, például marketing- vagy médiacégek már jóval korábban, tizenöt-húsz éve felfedezték maguknak a Macben rejlő lehetőségeket. Az e-mailezés terén és különösen a webes alkalmazásokkal dolgozók esetében semmilyen jelentősége nincs az operációs rendszernek, a mai felhőalapú világban pedig egyre kevésbé érdekes, hogy milyen platformot használunk. „Mára azért tudott elterjedni a Mac, mert több olyan megoldás elérhető a piacon, amelyek segítségével jól menedzselhetőek ezek az eszközök, és az IT biztonsági előírásokhoz szükséges beállításokat is végre lehet velük hajtani. Egy saját kiszolgálófelületen keresztül tudunk segítséget nyújtani a maces felhasználóknak önkiszolgáló rendszerben vagy ambient módon, központilag. Nekünk az arany középutat kellett megtalálni ebben, hogy ne csorbuljon az az Apple-ökoszisztéma, ami nagyon kényelmessé teszi az Apple eszközök használatát: ha van egy Apple Watch a felhasználó csuklóján, van egy iPhone-ja, Macbook-ja, és mindenhova a saját ID-jával lép be, akkor kifejezetten jól átjárhatóak a rendszerek.”

Kinek való a Mac?

A négynapos munkarend teszteléséhez hasonlóan a Mac-ek vállalati környezetbe ágyazását is házon belül tesztelte először a T-Systems. A pilot projekt során kiválasztott munkakörben dolgozó kollégák kislétszámú csoportja kapott második laptopnak Macet, és azt tesztelték, hogy a mindennapi feladataiknál mennyire válik be a rendszer. A tesztben részt vettek értékesítési kollégák, rendszermérnökök, IT üzemeltetési dolgozók, szolgáltatás- és projektmenedzserek, továbbá támogató területen dolgozó munkatársak.

„Tipikusan háromféle felhasználót azonosítottunk a tesztek során. Az első típus, aki korábban már használta az Apple számítógépeit – velük együtt gondolkodva alakítottuk ki, hogy a jelenlegi IT-környezetben minél kényelmesebben ki lehessen használni a Maceket. A második típusba azok tartoznak, akik meglátták a Mac-gépeket, és szerették volna kipróbálni őket. Velük annyiban nehezebb dolgunk volt, hogy nem minden esetben tették bele a kellő munkát ahhoz, hogy megtanulják macOS működését. Végül a támogatócsoport tagjai azért sajátították el a használatát, hogy tudjanak segíteni a többi felhasználónak.”

Balázs Imre hangsúlyozta, hogy nem mindenkinek való a Mac, és hozzátette, hogy egy ilyen projektnél érdemes perszónákat kialakítani – azaz kiszűrni a tesztelők adatai alapján a nagyobb célközönség preferenciáit, igényeit –, hogy megvizsgálhassák a felhasználók IT érettségi szintjét, és azt, hogy milyen alkalmazásokkal dolgoznak az adott munkakörben.

Mindennapi munka és motiváció Macbookkal

„Ahogy a felhasználókkal beszélgettem, sokuknak nagyon tetszik az Apple világa, és ha a cég lehetőséget ad számukra, hogy azzal dolgozzanak, akkor ezek a munkavállalók boldogabbak, motiváltabbak és hatékonyabbak lesznek, amitől a vállalat is sikeresebb lesz” – fogalmazott Balázs Imre. Mindezt alátámasztja a PwC felmérése, miszerint az Y generáció 78 százaléka nyilatkozott úgy, hogy amennyiben a munkahelyén megválaszthatja, hogy milyen eszközzel dolgozzon, az növelni fogja a hatékonyságát. Ráadásul az sem elhanyagolható szempont, hogy ezek az eszközök jelentősen értékállóbbak, mint a versenytársak asztali számítógépei és laptopjai, mivel alacsonyabb a támogatási költségük, illetve hosszabb az élettartamuk.

Fotó: Farknot Architect/Shutterstock/T-Systems
Fotó: Farknot Architect/Shutterstock/T-Systems

„Amióta Mac-kel dolgozom, nem használok külső billentyűzetet és egeret sem, mert a Macbook saját billentyűzete és touchpadja megfelelően ergonomikus és nagyon jó minőségű. Vannak például olyan beépített kézmozdulatok az érintőpadon, melyekkel egyszerűbben tudok váltogatni az ablakok között. Ugyanígy a laptop saját kijelzőjét használom külső helyett, mert erre állt rá jobban a szemem. A webes alkalmazások ugyanúgy működnek – akár a Teams-értekezletek is az összes funkciójukkal együtt. Ugyanúgy tudok levelezni, és használom az Office-alkalmazásokat. Bizonyos alkalmazásokat – melyek Windows vagy Linux környezetben futnak – távoli asztallal vagy távoli konzollal tudok elérni a másik számítógépemen keresztül, tehát ezzel sincs különösebb gond” – osztotta meg a Telekom szakértője a tapasztalatait.

A teszt során kiderült, hogy egy átlagos felhasználó számára – hacsak nem natívan Windows környezetre fejlesztett vállalati alkalmazást kell használnia – ugyanúgy elérhető minden, mint eddig. „Azért furcsaságok is adódnak” – számolt be Balázs Imre, hiszen a billentyűzetkiosztást például újra kell tanulni. „Sokszor futok bele abba, hogy hol is van a kacsacsőr. A Macnél nincs túl sok információ feltüntetve a klaviatúrán, sok karaktert a virtuális billentyűzeten lehet megtalálni, ami nem olyan vészes, némi energia-ráfordítással megtanulható. Ráadásul az emojiknak is jutott egy virtuális panel” – folytatta a szakértő.

Mac-en nincs kékhalál?

Ahogy az Android- és az iPhone-használóké, úgy a Windows és az Apple tábora is meglehetősen sok feszültséggel teli pillanatot képes okozni egymásnak néhány általános tévhit ismételgetésével: ilyenek például, hogy a Mac nem képes lefagyni, vagy hogy nincsenek rajta vírusok és sokkal biztonságosabb a használata. A másik oldal előszeretettel vág azzal vissza, hogy a Mac nem fejleszthető és nem működnek rajta a megszokott alkalmazások. De mit mond erről a szakértő?

„Valójában mind a két platform esetében vannak vírusok, spamek, az IT-biztonságot megingató támadások, viszont kevesebb rosszindulatú kód érhető el Mac-környezetben. Azonban a nagyvállalatoknál elvárás, hogy hasonló módon kell védeni minden számítógépet, végpontvédelmi rendszert kell használni, mivel a védelem olyan erős, mint a leggyengébb pontja.” – fejtette ki Balázs Imre.

A Mac esetében az Apple T2 chip hardveres megoldásai szolgáltatják a teljes lemeztitkosítást, biztonságos rendszerindítást, valamint az ujjlenyomat(ok) és az Apple Pay információk tárolását, így ebből a szempontból erőteljesebb a biztonság. Az operációs rendszer nagyobb stabilitása abból eredhet, hogy mivel az Apple-nél egy kézben van a hardver és az operációs rendszer fejlesztése, optimalizált kódot tudnak írni. A Windows esetében ez nem feltétlenül van így, hiszen több gyártó több terméke kerülhet egyetlen gépházba. A Mac ilyen szempontból sokkal megbízhatóbb, de amint egy third-party avagy külső alkalmazás kerül be ebbe az ökoszisztémába (pl. meghajtó programok), az eredményezhet a kékhalálhoz hasonló „lefagyást”. Nagyvállalati környezetben viszont erre nem igazán lehet példa.

„Az IT-osztály számára annyiban kihívás, hogy meg kell tanulni a támogatását, a használatát, de egyébként azt látom, hogy a szakemberek ötven százaléka és a vezetőség is nyitott erre a rendszerre” – tette hozzá a szakember.

A cikk megjelenését a T-Systems támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!