Hogyan tudunk most spórolni és megtakarítani?

2022. november 16. – 10:54

Hogyan tudunk most spórolni és megtakarítani?

Másolás

Vágólapra másolva

A magas inflációt és az emelkedő költségeket mindenki tapasztalja. Amikor a saját bőrünkön érezzük a drágulás hatásait, előtérbe kerül a megtakarítás témaköre is. A Groupama Biztosító felmérése kapcsán videót forgattunk, az utca emberét kérdeztük, hogyan tud spórolni és megtakarítani.

Az általunk megkérdezettek szerint az utóbbi időben leginkább az élelmiszer drágult meg, de rezsit is sokan említették és van, aki szerint gyakorlatilag mindennek felment az ára. Így nem is csoda, hogy leginkább a napi bevásárláson lehet fogni a pénzt, de az autón, fűtésen és a felesleges, illetve luxus termékek elhagyásán is sokat lehet spórolni. Abban megoszlik az általunk kérdezettek véleménye, hogy vajon van-e az emberek többségének tartaléka, de az biztos, hogy nagy tanulsága az anyagilag nehéz időszaknak, hogy meg kell tanulni félretenni, takarékoskodni.

Jól meg kell fontolni ugyanakkor, hogy mibe fektetjük a félretett pénzünket, és ha van tartalékunk, fontos szempont a biztonság és értékállóság. Nem csak pénzügyi területen kerül előtérbe a pozitív hozzáállás jelentősége, még ha gyakran nehéz is optimistának lenni.

A Groupama Biztosító megbízásából készült országos reprezentatív kutatás eredménye sok szempontból egybeesik azok véleményével, akiket mi kérdeztünk. A hazai lakosság 60 százaléka úgy látja, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben különösen ügyelni kell arra, hogy hol és miben tartja a pénzét, ha meg akarja őrizni az értékét.

A Groupama Biztosító akciós megtakarítási életbiztosítás ajánlata itt érhető el.

A válaszolók nagy többsége főleg ott próbál spórolni a mindennapokban, ahol a leginkább megugrottak a költségek. 72 százalék élelmiszervásárláskor és az otthoni energiafelhasználásban igyekszik visszafogni a kiadásokat. Az éttermi étkezésekre 60 százalék, a kultúrára, szórakozásra szánt összegeket 55 százalék csökkenti.

A válaszadók 87 százaléka nyilatkozta azt, hogy az elmúlt hónapokban gyakrabban alkalmazta valamelyik takarékossági megoldást, mint korábban, ugyanez az arány a gyermekes válaszadók esetében már 92 százalék. A megkérdezettek fele 20-21°C-os nappali szobahőmérsékletet állít be, 22°C fölé a magyarok harmada, míg 19°C vagy annál alacsonyabb hőmérsékletre 18 százalékuk tekerte a termosztátot.

A megtakarítások kezelése is felértékelődött

A kiadások visszafogása mellett jobban odafigyelünk arra is, hogy meglévő megtakarításaink ne értéktelenedjenek el. Tízből hat válaszadó szerint a jelenlegi inflációs környezetben kiemelten fontos a megtakarítások értékállóságának megőrzése, 30 százalék a közeljövőben tervezi, hogy olyan befektetési formát választ, mellyel megtakarítása kevésbé veszít értékéből. A hozamok szintje mellett a biztonsági és a likviditási szempontok kiemelten fontosak.

„Fontosnak tartjuk, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben is tudjunk olyan fair megoldásokat kínálni, mellyel mindezekre az igényekre választ adhatunk. Év végi akciónkban résztvevő megtakarítási életbiztosításaink esetében például az idénre meghirdetett 5%-os éves bruttó garantált hozam helyett 8%-ot adunk, de a december végéig beérkező összegekre a 2023-as évre már minimum 10%-os bruttó hozamot garantálunk” – hívja fel a figyelmet Füzes Edit, a Groupama Biztosító lakossági személybiztosítási termékmenedzsment vezetője.

A cikk megjelenését a Groupama Biztosító támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!