A Times Square-en is látszott Polgár Judit Világsakkfesztiválja

2022. október 30. – 11:00

A Times Square-en is látszott Polgár Judit Világsakkfesztiválja
Polgár Judit – kép: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Idén is a Magyar Nemzeti Galériában rendezték meg a Világsakkfesztivált, ahol mi is forgattunk. Többek között Polgár Juditot és a főszponzor Morgan Stanley hazai vezetőjét, Fogarasi Norbertet is kérdeztük a 2022-es rendezvény témája – nők a sakkban, nők a tudományban – kapcsán. Miért fontosak a női példaképek? Hogyan lesz több sikeres nő műszaki területen? Mi a köze a sakknak a munkahelyi sikerekhez?

Polgár Judit, a Világsakkfesztivál alapítója, nagymester visszavonulása után nézett szembe azzal, hogy milyen motivációt adhat a fiataloknak, gyerekeknek, nőknek. Ha valaki, akkor ő tudja, hogy a tudományok és a sakk területén lányként és nőként extra energia és támogatás kell a sikerekhez.

Erről is beszél videónkban:

Nők a sakkban, nők a tudományban

A Morgan Stanley negyedik éve szponzorálja a Polgár Judit Világsakkfesztivált. Fogarasi Norbert, a vállalat budapesti irodájának vezetője, mesterjelölt sakkozó szerint fontos inspirálni a jövő nemzedékének gondolkodóit.

„Nagy a hasonlóság a sakk és az elemző munka között, a stratégiai gondolkodás, a döntéshozatal vagy épp az idő jó beosztásának területén.”

A Morgan Stanley 16 éve nyitotta budapesti irodáját, ami mára a globális bank egyik legnagyobb, több mint 2500 főt foglalkoztató informatikai és elemző központja lett. Az elmúlt három évben megduplázták a nők arányát az IT divízióban.

A Világsakkfesztivál a Times Square-en – kép: Morgan Stanley
A Világsakkfesztivál a Times Square-en – kép: Morgan Stanley

16 éve, mióta Magyarországon van a cég, a sakk jelen van a munkahelyükön, jó ideje nemzetközi szinten. Úgy tapasztalja, hogy erős korreláció van a sakk szeretete és a STEM szakmák között, munkáltatóként a gondolkodó, analitikus szemléletű embereket keresik. Sok aktív játékos van a cégnél, köztük egy nagymester is, komoly céges nemzetközi tornát is rendez a vállalat.

A cég elkötelezettségét mutatja, hogy a Budapestről induló együttműködés nyomán a Sakkfesztivál idén megjelent a Morgan Stanley New York-i székházának Times Square-en található multimédiás kivetítőjén is, Polgár Judit egy mérkőzéséből vett feladványt fejthettek meg az arra járók.

Balázsi Katalintól, a Nők a Tudományban Egyesület vezetőjétől megtudtuk, hogy programjaikkal az a céljuk, hogy tovább nőjön a nők aránya műszaki területen. Azt tapasztalják, hogy egyre több olyan női példakép van, akik műszaki területen bizonyítottak – elég Karikó Katalinra gondolnunk. Az Egyesület immár ötödik éve szervezi meg a Morgan Stanley-vel közösen középiskolás lányoknak a Smartiz matematikai és programozó foglalkozássorozatot.

Az online is követhető rendezvényen a számos sakkbemutató és verseny mellett előadások, kiállítások, egy konferencia és beszélgetések is várták az érdeklődőket. A gyerekek kódoláson, robotikai és számos más foglalkozáson vehettek részt.

A cikk megjelenését a Morgan Stanley támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!