Kezdünk teljesen másképp gondolni a nyaralásra, kikapcsolódásra

2022. október 17. – 10:55

Kezdünk teljesen másképp gondolni a nyaralásra, kikapcsolódásra
Rajna-vidék-Pfalz – Fotó: Német Turisztikai Hivatal

Másolás

Vágólapra másolva

Egy álomvakáció ma már egészen máshogy fest, mint az elmúlt évtizedekben. Egy környezettudatos utazó vonattal közelíti meg az úti célját, ahonnan bringára, vagy lakóhajóra száll, és ügyel arra, hogy a szálláshelye is fenntartható módon üzemeljen. Bár sok helyen ehhez még nem adottak a feltételek, Németország jó példa arra, hogy úgy is lehet felelősségteljesen kikapcsolódni, hogy közben nem kell lemondani a kényelemről.

A pandémia óta alapjaiban változott meg az utazási kultúra. A nagyvárosi hotelek helyett a természetközeli szálláshelyeket, a legfelkapottabb nevezetességek helyett az eldugottabb, rejtett látnivalókat keresik az utazók. Akik egyre inkább hanyagolják a csoportos utakat, és inkább egyénileg szervezik meg a kiruccanásaikat, ahol lassabb a tempó, és van idő bepillantást nyerni a helyiek életébe is. Az IPK International felmérései is ezt támasztják alá: 2022-ben a nemzetközi utazók negyede tervezett természetközeli üdülést, a németországi úti céllal rendelkezők között pedig ez az érték eléri a 30 százalékot is, a jövőben pedig erősödni fog ez a trend.

A felmérések szerint Németország 2021-ben az európaiak második legkedveltebb nemzetközi természeti úti célja volt Spanyolország után, megelőzve Olaszországot. A koronavírus árnyékában és azt követően is a legkedveltebb európai úti célok egyike maradt, és ezt nem csak rengeteg természeti értékének köszönheti, hanem annak is, hogy gyorsan tudott alkalmazkodni a járványhelyzet során átalakuló értékekhez és előtérbe helyezte a fenntarthatóságot.

Olyannyira, hogy Németország a fenntartható úti célok listáján az első helyen szerepel. Mert ma már sok esetben nem elég, ha egy szálláshely, vagy egy program természetközeli élményt nyújt, fontos, hogy fenntartható is legyen. Ez derült ki a mintegy 260 vezető beosztású válaszadó bevonásával készült kutatásból is, amely szerint már a foglalásoknál egyre nagyobb szerepet kapnak a fenntartható termékek és szolgáltatások.

Túrázók, bringások, szevasztok!

Egyre többen vágynak olyan kevésbé mainstream helyszínekre, ahol nem jönnek szembe tömegek a túraútvonalakon, és ahol nem kell sorban állni, hogy végre készülhessen egy jó kép a „kötelező” nevezetességekről. Németország éppen ilyen úti cél: ezernyi, a külföldi turisták által kevésbé ismert természeti látnivalót tartogat. Az ország szárazföldi területének egyharmada különleges védelem alatt áll, ezek a területek a Nemzeti Természeti Tájegység besorolást élvezhetik. 16 nemzeti park, ugyanennyi UNESCO-bioszférarezervátum és 300 ezer km kitáblázott túraútvonal – mindenki megtalálja a számára legideálisabb kikapcsolódási formát, akár egy sportos kiruccanásról, akár egy lassú, túrabotos kirándulásról van szó.

A zöld turizmus hívei 14, „fenntartható desztináció” tanúsítvánnyal rendelkező úti cél és 1300 fenntartható minősítésű szállás közül választhatnak. Németország a biciklisek Mekkája is: a bringásokat több, mint 76 ezer távolsági kerékpárút és csaknem hatezer kifejezetten az ő igényeikre szakosodott Bed & Bike szálláslehetőség várja.

Egy ország, amit vonattal is be lehet járni

Az egyik legújabb trend az, hogy az utazók otthon hagyják az autót, és vonattal jutnak el a vidéki úti céljaikhoz, így is csökkentve a környezeti terhelést és a karbonkibácsátást. Erre a Deutsche Bahn és a távolsági buszok infrastruktúrája teljes mértékben megfelel, ráadásul a vasút az IC és ICE-hálózatán 100 %-ban zöld árammal közlekedik. Ilyen, vonattal is könnyedén elérhető helyszín az Uckermark Nemzeti Park, ahol több mint 300 tó és rengeteg túraútvonal található, és ahová nem csak a vízi sportok szerelmesei járnak szívesen, hanem a kerékpárosok is. A természetvédelmi terület határát Berlinből vonattal lehet megközelíteni, innen helyi vasút és buszjárat viszi a tavakhoz a környezettudatos turistákat.

Fotó: Német Turisztikai Hivatal
Fotó: Német Turisztikai Hivatal

A Pfalzi erdő bioszféra rezervátum bizarr formájú szikláiról, kellemes, napos éghajlatáról és az itt készülő borokról híres, ide már csak ez utóbbi miatt is sokan tömegközlekedéssel érkeznek. De kényelmesen el lehet jutni vonattal az Északi-tengerhez is, ahol érdemes kipróbálni a sársíksági túrázást – az alacsony vízállás idején, kijelölt útvonalakon történő sétát – a Watt-tengeri Nemzeti Parkban. A vonattal elérhető úti célokhoz tartozik a türingiai Hainich Nemzeti Park vadonja is, ahol egy több mint 500 méter hosszú lombkorona-sétányról lehet gyönyörködni a tájban.

A vasúthálózat a közel 320 km-es Rajna-kerékpárút szakaszainak teljesítésében is nagy segítség, hiszen számos helyen csatlakozhatunk a folyó mellett kanyargó bringás útvonalhoz, és közben olyan történelmi városokat is megnézhetünk, mint Speyer, Ludwigshafen, Worms, Mainz vagy Koblenz.

A kapitány nélkül vezethető lakóhajóktól a meditatív sétautakig

A természetközeli nyaralás egyre népszerűbb módja a lakóhajóbérlés. Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Brandenburg tartományokban több mint 700 kilométer hajózható vízi utat jelöltek ki erre a célra, ráadásul a bérelhető hajók irányítása egyszerű, egy kb. három órás betanítás után jogosítvány nélkül is lehet vezetni őket. Az pedig, hogy egyszerű csónakkal vagy 15 méteres jachttal vágunk neki a mecklenburgi vagy a Lausitz-tóvidéknek, a pénztárcánktól és a habitusunktól függ.

Aki a „klasszikus”, túrázós kikapcsolódásra szavaz, akár többnapos túrára is indulhat az Észak-Rajna-Vesztfália és Hessen között húzódó Rothaargebirge magaslatain. Ilyen a 63 kilométer hosszú Diemelsteig, vagy a Winterberger Hochtour, amely nyolc völgyön keresztül vezet fel 842 méteres Kahler Astenhez. Az igazán elszánt túrázók végigjárhatják a Frank-erdő 242 km-es, vagy az Ammergaui-Alpok 200 km-es körtúráját, vagy annak egyes szakaszait. Akik pedig nem a teljesítményre hajtanak, függőágyakat is bérelhetnek a Saar-vidék túraútvonalain, hogy bármikor, bárhol tartsanak egy pihenőt.

A természetközeli kikapcsolódás ugyanis már rég nem a csúcsok meghódításáról szól: mini-zarándokútnak is beillő meditációs sétaútvonalak, feltöltő erdőfürdőzés, jógaórák várják azokat, akik kiszakadnának a hétköznapokból. Németországban ehhez rengeteg fenntartható úti célt találnak, a Balti-tengeri Rügen szigetének végtelennek tűnő, homokos tengerpartjaitól a Fekete-erdő vízeséseiig.

A cikk megjelenését a Német Turisztikai Hivatal támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!