Egyre nehezebb és drágább parkolni. Van megoldás?

2022. október 5. – 12:30

Egyre nehezebb és drágább parkolni. Van megoldás?

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre inkább kulcskérdés egy város élhetősége szempontjából, hogy ne legyenek benne folyamatosan elviselhetetlen forgalmi dugók. Az egyik megoldás a forgalom csökkentésére a parkolás szabályozása, hogy az emberek a saját autóikkal ne lepjék el a városközpontokat és új mobilitási megoldásokat fedezzenek fel. Ha valaki például a saját autójával tervez Bécs, vagy Prága belvárosában parkolni egy igazán izzadtságos munka elé néz, mire lerakja az autóját, míg ha „oda született”, akkor havonta mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hogy a saját autóját ott parkolhassa. Ezek a nagyvárosok lényegesen előrébb járnak – a parkolási szabályok szigorítása mellett az olyan alternatív közlekedési szolgáltatások integrálásában is, mint az autómegosztás.

Mi sem mutatja jobban, hogy vannak a változásnak jelei itthon is, még ha olyan örökérvényűnek tűnő rendszerek, mint az átláthatatlan budapesti parkolás is előbb-utóbb megreformálható. A budapesti rendszer lényegesen egyszerűbb lett, igaz, ugyanakkor drágább is – a közel 30 helyett mindössze 4 zóna van, az árak viszont igencsak borsosak lettek. Budapest belső részein 600 forint már egy óra parkolás, emellett több új városrészben, például a VI. és XIII. kerületben szigorúbb szabályok léptek életbe, és az esti órákban sok hely már csak a helyi lakosoknak van fenntartva. Aki ezen túl a Belvárosba esti színházi programra indul kétszer is gondolja meg, mivel megy, mert este 10-ig fizetni kell parkolási díjat.

Az egyik legsűrűbben lakott Újlipótvárosban például az összes parkolóhely 30 százalékát jelölték ki kizárólagos lakossági parkolóhelynek. Ezeken a helyeken este 18 óra és másnap reggel 7 óra között kizárólag a kerületben lakók autói várakozhatnak. A szomszédos VI. kerület belső-terézvárosi részén szintén az összes hely harmadát adták át kizárólagos esti használatra a helyi lakosoknak. Hozzájuk idén szeptembertől már az ötödik kerület is csatlakozott, ahol 300 parkolóhelyet jelöltek ki erre a célra.

A parkolási zónák mérete ráadásul nagyjából tíz százalékkal növekedett is és a közeljövőben további új területek válnak fizetőssé. Olyan nagy forgalmú helyek, mint az Etele tér környéke Újbudán, vagy Zuglóban a Nagy Lajos király útja és Kerepesi út környéke, nem is beszélve Kőbányáról, ahol szintén egyre nagyobb területen vezetik be a fizető parkolást. Ezek a kiterjesztések és költség növekedések még jobban ösztönzik az autósokat, hogy kiváltsák saját autójukat más közlekedési eszközzel, ugyanakkor továbbra is a magánhasználatú és tulajdonú autókat helyezik előtérbe a carsharinggel szemben. Így a parkolási idő nemhogy csökken, de akár nőhet is az érintett kerületekben.

Bár egyre több az intő jel, sokak számára saját autót tartani olyan kényelmi kiváltság, amiről nem mernek lemondani. Annak ellenére sem, hogy egy felmérés szerint az autóvezetők többsége – 67 százalék – kevesebb, mint 20 kilométert tesz meg a kocsijával naponta, sőt, ennek a 67 százaléknak a fele alig 10 kilométert, miközben a saját tulajdonú autók fenntartási költségei a parkolás közben is ugyanúgy felmerülnek Apropó parkolás: elgondolkodtató statisztika az is, hogy a múlt év végén már közel 703 ezer személyautót tartottak nyilván a fővárosban, ami 15 százalékkal több, mint öt éve, miközben helyünk nem lett több.

Még mindig tanulni kell, hogy a megosztás nem lemondás

Míg egy saját tulajdonú autó az idő 90 százalékban egy helyen parkol – Budapest esetében a legtöbbször a város utcáin – egy megosztott autó kihasználtsága városi környezetben ennek akár a 10-szerese. Fontos lenne ilyen mennyiségű autó esetében azt is megértenie a zsúfolt kerületekben élőknek, valamint az önkormányzatoknak, hogy a megosztott autók nem ellenük vannak. Egyre inkább jellemző, ugyanis, hogy kizárólag a lakók számára jelölnek ki fenntartott parkolóhelyeket. A megosztott autók pedig pont a szabad parkolóhelyek számának növelésében tudnának segíteni azzal, hogy kiváltanak több járművet. Ehhez lenne szükséges a megosztást támogató szabályozási környezet, hogy a megosztott autók is megállhassanak a lakosság számára fenntartott parkolóhelyeken, hiszen így azok a lakosok is részesülnének az egyszerű parkolás előnyéből, akik nem tartanak fenn saját autót a belvárosban. A tömegközlekedéssel sem kell versenyeznie az autómegosztásnak, a saját autó nélküli városi életmód felé sokkal jobb eséllyel lehet közelíteni, ha létezik a villamos alternatívájaként autómegosztás is és ezek kombinálva használhatóak, mindig amelyik a legmegfelelőbb. A carsharing használat nem csak azoknak teremt értéket, akik használják, hanem minden egyes városlakónak.

Budapesten már most is több mint 1300 megosztott autó van használatban, a Share Now például 500 darabot üzemeltet, és több mint száz négyzetkilométert fed le a szolgáltatási területe. Olyan, korábban kieső helyek is beletartoznak már a zónába, mint Hűvösvölgy, Soroksár, Budaörs, Dunakeszi vagy épp Érd.

A rendszer alapja biztosan sokaknak ismert: perc, óra vagy teljes napi elszámolásban lehet az autókat használni, amihez nem kell más, mint egy okostelelefonos applikáció. Ezen keresztül foglalunk, nyitjuk, zárjuk a kocsikat, és látjuk azt is, hogy mennyit és mennyiért utaztunk. Nincsenek rejtett költségek: a parkolás, takarítás, biztosítás, szervízelés, tankolás és töltés mind a kölcsönző cég dolga. Sőt, ha már parkolás: a Share Now-nak már vannak dedikált parkolói is Budapesten, amelyekkel megspórolható a helykeresgélés, mint több európai nagyvárosban is.

Ráadásul egy autómegosztó cég járművét hosszabb távra sem feltétlen drágább igénybe venni. Egy nagyjából 100 kilométeres hétvégi túrát alapul véve és hasonló kategóriás autókat összehasonlítva egy tágas Peugeot 3008napi bérlése a Share Now esetében például 20 580 forint. Egy ismertebb nemzetközi autókölcsönzőnél 100-120 euró itthon 1 nap bérlés költsége.

A Share Now-nál a tankolás, biztosítás, autópálya matrica benne van a szolgáltatásban, amik egy hagyományos bérlésnél mind plusz költséget jelentenek. Ráadásul korántsem olyan egyszerű elmenni a bérelt autóért – az is költség – valamint visszavinni, majd hazajutni utána, míg egy autómegosztós kocsit könnyen találunk már a közelünkben és utunk végeztével bárhol lerakhatjuk a szolgáltatási zónán belül.

Home office-ban minek a kocsi?

A fenti költségek természetesen nem csak egyéni szinten jelentkeznek, a cégek még komolyabb drágulással nézhetnek szembe – elég csak arra gondolni, hogy az üzemanyagárak milyen száguldásban vannak. Egyre komolyabban megfontolandó megoldás lehet az autómegosztás nekik is, mert például adómentes béren kívüli juttatásként is lehet adni a munkavállalók számára. Emellett egyre több cég ismeri fel az ezen túlmutató lehetőségeket és előnyöket az üzleti célú carsharing használatban.

A cég kizárólag a valós autóhasználat után fizet, így nem keletkezik jelentős fix költség sem az autók beszerzésével vagy lízingdíjával, sem az autók fenntartásával. A jelenlegi költségkörnyezetben egyre több vállalkozásnak – az egyéni vállalkozóktól kezdve a nagyvállalatokig – éri meg részben vagy egészben átváltani autómegosztásra. A hibrid munkavégzés, mint új norma megjelenésével például sokkal ésszerűbb egy ilyen rendszer a kulcsos autók biztosítása helyett. Arról nem is beszélve, hogy komoly és változatos újautó park érhető el, amiből igény szerint választhatunk kedvünkre akár tárgyalásra mennénk, akár irodabútort szállítanánk.

A cikk megjelenését a Share Now támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!