Miért nem szabad spórolni a vállalati számítógépeken?

2022. szeptember 28. – 10:56

frissítve

Miért nem szabad spórolni a vállalati számítógépeken?
Fotó: Lenovo

Másolás

Vágólapra másolva

Akár kisvállalkozói, akár nagyvállalati környezetben kell jó IT megoldásokat és eszközöket választani, akkor fontos kérdés, hogy mi fér bele a költségvetésbe, de hosszú távon több változót is figyelembe kell vennünk, hogy megfelelő döntést tudjunk hozni – és lehet, hogy a drágább eszközök mellett döntünk. Hogyan lehet ár-érték arányban úgy munkaállomásokat választani, hogy az növelhesse a vállalkozás teljesítményét? A KÉSZ Csoport példáján keresztül mutatjuk be.

Mára a napi munkatevékenység jelentős része számítógépeken és hálózatokon zajlik; legyen szó kiskereskedésről, tervező vagy elemző munkáról, vagy online meetingeken való részvételről. A számítógépek és mobil eszközök több terhet vesznek le a vállunkról – már ha jól működnek, elég gyorsak és stabilak. Sokszor találkozhatunk problémákkal: a vállalati rendszer vagy a gépünk már nem képes felvenni a munka ütemét, bizonyos műveleteknél kiakad, nem kompatibilis az újabb eszközökkel vagy szoftverekkel, ezzel akadályozza a munkát. A napi bosszúságon felül ez a vállalkozás vagy vállalat egészére nézve is problémás, hiszen rengeteg felesleges időt és energiát pazarlunk.

A korszerű eszközök tehát lépéselőnyt jelentenek, de hogyan érdemes választani a piacon lévő sok-sok tucatnyi közül?

Az üzleti laptop kifejezés nem csak flancolás

A kifejezetten munkacélú számítógépek nem csak az árukban különböznek az átlagos felhasználóknak vagy játékosoknak készült eszközöktől. Anyaghasználatukban, az alkatrészek és komponensek minőségében, élettartamukban, specifikációjukban, biztonsági megoldásaikban is. Sok esetben egy kifejezett munkafolyamatra optimalizálták ezeket, mint például építészeti vagy grafikai tervezés.

Amikor otthonra szánt gépet vásárlunk, akkor is érdemes figyelembe venni az akkumulátor élettartamát, a merevlemez méretét és a képernyő felbontását, a RAM és a processzor kapacitását, vagy a Bluetooth, Wi-Fi és egyéb komponensek sebességét. Ha üzleti megoldáshoz keresünk gépeket, akkor ezeken nem szabad spórolni, mert ezzel magunk alatt vágjuk a fát. A gyengébb teljesítményű gép hamarabb elavul, vagy fizikailag tönkremegy, ha kevés a lemezterület, a nagy fájlokkal dolgozó kollégáknak hatalmas problémát fog jelenteni, míg, ha egy gyengébb processzorunk van, akkor azzal a több párhuzamos műveletet végző, esetleg több programot szimultán futtató munkatársak tevékenységét akadályozzuk.

Fotó: Lenovo
Fotó: Lenovo

Természetesen túlméretezni sem érdemes a kapacitást, szimpla e-mailezéshez és táblázatok kezeléséhez felesleges a legütősebb konstrukciót választani. Viszont fontos lehet, hogy az akkumulátor sokáig bírja, legyen jó minőségű webkamera a meetingekhez és bírja a billentyűzet a sok gépelést.

Hogy egy munkaállomás laptop vagy asztali gép, az a vállalat és a munkafolyamat igényeinek függvénye is. Mind a kettőnek megvan a maga előnye: az asztali gép esetében sokan voksolnak a bővíthetőség és szervizelhetőség mellett, de a másik oldal, a hordozható kialakítás – főleg a karanténhelyzet óta – a mobilis munkavégzés miatt elengedhetetlen lehet. A laptop megkönnyíti a távmunkát és olyan szituációkban is gördülékeny munkavégzést biztosít, amikor az irodától távol kell egy fontos műveletet elvégezni, akár hétvégén, repülőtéren vagy egy külső tárgyaláson.

Legyen könnyebb, de sokkal erősebb

Az üzleti célú laptop trendek között vezet a minél kisebb súly, a minél magasabb, 10-12 órás akkumulátor idő, de elengedhetetlen a nagy és gyors SSD meghajtó is. Talán még a jövő zenéjének gondoljuk az AR és VR integrációt, de bizonyos területeken – például építő- vagy gyártófolyamat-szimulálás, gépirányítás esetében, tervezés során már most számos esetben kiaknázzák a cégek. A legfontosabb nem más, mint a célirányosan összeállított hardverigény és az átlagos felhasználói szükségleten túlmutató teljesítmény.

Minden A-listás gyártó készít kifejezetten mérnöki munkaállomásként használható laptopokat és számítógépeket – a márka is mérvadó, ha választásra kerül a sor. A hazai építőipari óriás, a KÉSZ Csoport nemrégiben váltott eszközparkot a Lenovo segítségével.

Hordozható mérnöki munkaállomások csúcsteljesítménnyel

Ha egy nagyvállalat szeretne új számítógépeket vásárolni, azt általában megtenderezteti, nem pedig online keresgél a kereskedők kínálatában. Ennek ellenére a kisebb cégek számára sem mindegy, hogy milyen áron, milyen szolgáltatásokkal – például szervizelés, gépcsere vagy alapszoftverek – jutnak hozzá a számukra optimális konfigurációhoz.

A KÉSZ Csoport 40 éve létezik, hazai építőipari vállalatként ma 2000 főt számlál több európai országban az alkalmazottak száma. Építőipari mérnöki tevékenységre kerestek hordozható mérnöki munkaállomásokat, illetve vezetői gépeket, és tendereljárás során esett a Lenovo P szériás, ThinkPad és X1 Yoga eszközeire a választásuk.

A KÉSZ Csoport a mérnöki tevékenység támogatása mellett egyéb eszközöket is vásárolt, a top management részére táblagép üzemmódban is használható X1 Yoga üzleti laptopokat, a management igényeire szabott, erőforrásigényes alkalmazásokra kialakított T szériás ThinkPadeket, illetve duplaképernyős ThinkBookokat.

Hogy mennyire fontos szempont egy ilyen kaliberű cég számára a pontos, gyors, megbízható számítógép, azt kellően alátámasztja, hogy olyan kaliberű projektek kötődnek hozzájuk, mint a MOL Campus, a HungExpo beruházás vagy az új atlétikai stadion kivitelezése.

A ThinkPad P szériás munkaállomások a jelenleg elérhető leggyorsabb Intel® Core™ i9 -es processzorral vannak felszerelve, melyek magonként 5 GHz-es teljesítményt nyújtanak, és szimultán több, villámgyors műveletet képesek elvégezni. Akár 128 GB memóriát és 8 TB tárhelyet is képesek kezelni. Ez a teljesítmény olyan célszoftverek használata során elengedhetetlen, mint például az Autodesk Revit, Grasshopper.

A tervezői folyamatot az ultraerős, 16 GB-os NVIDIA RTX A5000 videókártyák támogatják. Az erőteljes hardvert továbbfejlesztett termodinamikai jellemzőkkel is ellátták, a gépek nem melegszenek, nem romlik huzamosabb használati idő után sem a teljesítményük – ami egy hosszabb, akár 10-12 órás munkanap esetében elengedhetetlen.

Szintén fontos kritérium, hogy az összes Think logos üzleti termék, beleértve a mérnöki munkaállomásokat 12 katonai szintű ellenőrzésen is kiválóan szerepeltek, emiatt sem a kiömlő folyadék, sem a gép leejtése nem fog károkat okozni, valamint szélsőséges időjárási körülmények között is jól vizsgáztak, így az adatvesztéstől sem kell félni fizikai sérülés esetén, a gépeken tárolt adatokra az öngyógyításra képes BIOS fog felügyelni. Kifejezetten nagy hangsúlyt fektetett a Lenovo az adatbiztonságra a match-on-chip ujjlenyomatolvasóval. Az FHD kijelzőn felül, akár 4K-s OLED érintőképernyő is kérhető a ThinkPad P-szériás mobil mérnöki munkaállomások esetében, ami a felhasználó igényeitől függ.

A KÉSZ Csoport közel egy éve használja a ThinkPad P-szériás termékeket, ezalatt az idő alatt az IT osztály tapasztalata szerint lényegesen kevesebb felhasználói bejelentésük érkezett, a gépek stabilak, gyorsak, a munka gördülékenyebben zajlik, és nem számoltak be meghibásodásról sem.

Kiemelik a műveletek gyorsaságát, a gépek kimagasló teljesítményét, reakcióidejét, amellett, hogy a számítógépek hordozhatósága is rendben van, hiszen mindössze 2 kg súlyúak.

A KÉSZ Csoport Lenovóval kapcsolatos tapasztalatai csak pozitívak: az igényeiknek megfelelő konfigurációkat vásárolhattak, számukra a számítógépek nem akadályként jelentkeznek, hanem a munkafolyamatokat támogatják. Az üzleti IT megoldásoknak éppen ez a célja: a vállalat termelékenységét növeli, emiatt befektetésként érdemes értelmezni, nem csupán költségként.

A Lenovo jövőre debütáló munkaállomás-szériája megújult dizájnnal, OLED kijelzőkkel és alumíniumházzal fog érkezni, tehát aki most szeretne váltani, már az új ThinkPad P16 és gépekben is gondolkodhat.

A cikk megjelenését a Lenovo támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!