Mutatjuk, hogyan lesz a kidobott ételből háztartások ezreinek elég áram

2022. szeptember 1. – 10:57

frissítve

Mutatjuk, hogyan lesz a kidobott ételből háztartások ezreinek elég áram
Kiss Attila a biogáz üzemben – Fotó: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy biogáz üzemben jártunk, ahol többek között élelmiszerhulladékot dolgoznak fel az üzemeltető Alteo Csoport munkatársai. Nagyon tanulságos szembesülni elképesztően pazarló életmódunk következményével – a rengeteg étellel, amiből hulladék lett. Évi hatvanezer tonna hulladékból 4-5000 háztartás számára elég elektromos energiát termelnek itt és még a végterméket is hasznosítják.

A nagykőrösi biogáz üzem két megawatt kapacitású erőmű, ahol a hulladéknak minősült élelmiszerből lesz villamosenergia – tudtuk meg Simon Anitától, aki az Alteo fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese és Kiss Attilától, aki az energiatermelés, üzemeltetés és karbantartás divízió Közép- és Dél- Magyarországi régióvezetője.

Elsősorban áruházláncok, éttermek, élelmiszeripari üzemek a lejárt vagy már nem fogyasztható élelmiszerek beszállítói, akik a termékeik egy részét nem tudják felhasználni, mert lejárt a szavatosságuk, vagy pl. rövid időre kikapcsolt a hűtő, ahol tárolták. Erjedő, bomló termékeket tudnak itt feldolgozni, a legegyszerűbb dolguk a könnyen felhasználható folyadékokokkal van. Évente hatvanezer tonna hulladék kerül ide, hatvan százalékban folyékony, negyven százalékban szilárd halmazállapotú.

Két fermentorban termelődik a hulladékokból a biogáz, a metánt égetik el a gázmotorokban – és ezzel 4-5000 lakás áramigényét fedezik. A folyamat végén megmaradó híg végterméket is felhasználják, műtrágya helyettesítőként a földekre kerül.

Pazarló életmódot élünk, az európai átlagember körülbelül egy kilónyi szemetet termel naponta. Az üzemben nem fogadnak be hulladékként mindent, csak ami valóban annak minősül. Amit feldolgoznak, az pedig megújuló energiaként hasznosul.

A videó megjelenését az Alteo támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!