Meeting közben flexelő szomszéd: ezzel az okosfülessel nem gond

2022. július 25. – 10:59

frissítve

Meeting közben flexelő szomszéd: ezzel az okosfülessel nem gond

Másolás

Vágólapra másolva

Kaptunk tesztelésre egy Huawei okos fülhallgatót és nagyon nem akarjuk visszaadni. Nem csak arról van szó, hogy jól néz ki, de olyan környezetben is kiállta a próbát, ahol igazán nem számítottunk rá. Elvittük vonatozni, kerékpározni, ráeresztettük a házimozit, a kertvárost és teszteltük egy minifesztiválon is.

Ez a cikk kétségkívül nem audiofileknek készült, a gyártó nem is kifejezetten az extrém módon vájtfülű réteget célozta meg. Ennek ellenére a hangminőségre kényes és változatos környezetben is fülessel mászkáló zenebolondok, telefonaddiktok – amilyenek mi is vagyunk – erősen gondolatba eshetnek a váltáson. Mindenki másnak pedig csak ajánlani tudjuk.

Egy tenyérnyi helyet foglaló tokban, szakkifejezéssel élve agybadugós kialakításról van szó, ami ráadásul bluetooth-szal kapcsolódik mindenféle eszközhöz – akár szimultán is.

A Huawei Freebuds Pro 2 rengeteget ígér, többek között többszintű zajcsökkentést (kioltást), Hi-Res (14-48 ezer Hz) hangzást, 47 dB-es zajszűrést, majdnem másfél napos készenléti időt, személyre szabhatóságot és kristálytiszta (HD) hanghívásokat. HWA és Hi-Res HD Audio tanúsítványokkal is rendelkezik, melyek a legjobb kódolású vezetéknélküli audioeszközöket és a kiemelkedő hangzást díjazzák.

Mint egy szép kacsakő, csak sokkal okosabb

Hozzánk úgynevezett Fagyott ezüst (grafitszürke) árnyalatban érkezett a Huawei Freebuds Pro 2 egy példánya. Az első kicsomagolás alkalmával egy kerekded, tenyérbe simuló matt tokból emeltük ki a fényes apróságokat. Ez a természetes, letisztult, de mégis izgalmas dizájn, az érezhetően jó minőségű anyagok és az átgondoltság nemcsak a külsőségeket jellemzi.

Az egyáltalán nem feltűnő márkajelzésen felül egy-egy funkcionális felirat található a fülhallgatók belső felén, hogy meg tudjuk azokat különböztetni (L-R) egymástól. Formatervezésük sem hivalkodó: lekerekített szélű szögletes szárakkal és a fülkagyló anatómiai sajátosságait követő „fejjel” találkozunk.

A tok, mint egy otthonos kagyló, nemcsak elnyeli és óvja, de tölti is a fülhallgatókat. A töltöttséget egyszerűen ellenőrizhetjük: a tok fedelét felnyitva egy kis LED zölden, sárgán, vagy pirosan kezd pislákolni, illetve a párosított eszköz és az alkalmazás is kiírja, hogy éppen hány százalékos a töltöttség.

A gyártó mérései szerint 30 órányi készenléti időre lehet számítani, ha a fülhallgatót nem az asztalra tesszük le – ahogy szoktuk –, hanem a tokba helyezzük vissza. Ez egy duplán kényelmes megoldás, mert legalább mindig tudni fogjuk, hogy hol is van az eszköz. Azt kár is tagadni, hogy a Bluetooth-os fülhallgatók pályafutásának leggyakoribb vége az, hogy jobb esetben felkerülnek a Pesten találtam csoportba. Ennél a modellnél egy plusz eszközkereső funkciót is beiktattak, úgyhogy biztonságban tudhatjuk, akkor is, ha rendetlenek vagyunk.

Hogy a felhasználónak minél kényelmesebb legyen, a doboz tartalmaz több sorozat szilikon párnát és egy telefontöltőbe, számítógépbe csatlakoztatható USB-C kábelt is. A felhasználói kézikönyv nem túl bőszavú, de ennek nyomós oka van.

Se nem Android, se nem iOs, de ez nem is baj

Bár egy átlagos kütyünél kicsit tovább tart az első csatlakoztatás, hiszen egy külön alkalmazást kell telepíteni az eszközeinkre, megéri a fáradozást, mert rengeteg plusz funkciót kapunk cserébe.

A Huawei nemrégiben teljesen új alkalmazásboltot (Appgallery) nyitott a készülékei számára, ahonnan bármilyen androidos készülékre le lehet tölteni az applikációkat. Az AI Life alkalmazásra a Google Play-ből és a felhasználói kézikönyvben fellelhető QR kóddal is szert tehetünk. Bluetooth-ra csatlakozni az app nélkül is tudunk: elég két másodpercig nyomva tartani a gombot a töltőtokon.

Erre egyrészt azért van szükség, mert így rengeteg beállítást és finomítást végezhetünk az eszközön. Személyes kedvencünk a fülbe illeszkedési teszt, ami segít kiválasztani az optimális szilikonpárnát.

Innentől viszont semmi sem tarthat vissza, hogy akár két különböző platformú eszközhöz, például egy Androidos telefonhoz és egy MacBookhoz társítsuk a FreeBudsokat. Tapasztalatunk szerint azokat kifogástalanul kezeli, például egy meeting után gond nélkül kapcsolja a beérkező hívásokat a telefonon vagy folytatja a zenehallgatást. Tipp a gyártótól, hogy az intelligens HD kodeket a készüléken érdemes bekapcsolni, a hangminőség még jobb élvezete miatt.

Kép: Huawei
Kép: Huawei

Az applikáció segítségével választhatjuk meg azt is, hogy milyen környezetnek megfelelő zajszűrésre van szükségünk: lehet semmilyen (azaz kikapcsolhatjuk), „éber”, illetve „ultra” módba állítani. Az utolsó két állapot kíván némi magyarázatot. Az „éber” mód olyankor lesz hasznos, ha a környezetünkre a szokásosnál jobban kell figyelni, például kerékpározás közben, hiszen ez jobban átenged bizonyos hangfrekvenciákat. Az „ultra” pedig ennek szöges ellentéte, akár extrém zajcsökkentést is elérhetünk – itt nyugodtan gondoljunk a flexelő szomszédra meeting közben vagy egy hosszas vonatútra a magyar vasúton. További beállításokkal pontosíthatjuk a zajkioltás mértékét dinamikus, alacsony vagy extrém és a többi mértékben.

Tovább lapozgatva hangbeállításokat (SQ) találunk, hogy minél jobban ízlésünkre tudjuk formálni a hangzást. Az alapértelmezett a Devialet francia High-end gyártó mérnökeivel közösen jegyzett beállítás, ezen felül plusz mélyeket vagy magasakat és (ének)hangkiemelést is választhatunk. Tapasztalatunk szerint a gyári beállítás a legjobbat hozza ki belőle.

Az AI Life-ban található az a funkció is, amivel megkereshetjük az elkószált hallgatókat (éles hangjelzést ad), valamint az úgynevezett „Gesztusok” menüben kisebb oktatáson is részt vehetünk, hogy irányítani tudjuk a füles segítségével a telefonunkat. A Pro 2 úgynevezett csippentésekkel, csúsztatással és összenyomással kommunikál, amit tényleg be kell biflázni és gyakorolni, de utána már gyerekjáték.

Egyéb beállítások között is válogathatunk, így például jó ötlet, hogy amikor az egyik fülhallgatót kivesszük, akkor megállítja a zenelejátszást, majd ugyanonnan folytatja, ha visszatesszük.

Csilingelő magasak, pompás mélyek és a tudomány

A Huawei büszke rá, és egyébként lehet is, hogy a tökéletes, személyre szabható illeszkedésért egy közepesen komoly emberkísérletet is végrehajtott 10 ezer ember részvételével, valamint 400 órán át tesztelte az eszközt különböző hangterheléses környezetben. Ennek javára írhatjuk, hogy a FreeBudsokat fülbe illesztve természetes érzésünk van a viselése közben, hevesebb mozdulatok közben sem mocorog, nem esik ki, valamint tényleg brutálisan működik a zajszűrése.

Kép: Huawei
Kép: Huawei

Ez az egyik oka annak, hogy a fülhallgató hangzása annyira gazdag és zavartalan, a másik pedig az, hogy a fényes burkolat alatt sok-sok technológiai megoldás kapott helyet. A gyártó adatai szerint 11 mm-es, négymágneses dinamikus meghajtókat és síkmembránt használtak a kialakításához, ami emberi nyelvre fordítva azt jelenti, hogy a fülhallgató igen széles tartományban nagyon tiszta hangzást biztosít. Az adaptív hangszínszabályzó a fülünkhöz és a hangerőhöz állítja a végeredményt, úgyhogy elrontani sem lehet.

Kerékpárosoknak, sportolóknak és bárkinek, aki ki van téve néha az elemeknek, plusz információ, a Pro 2-t IP54-es szabványú, por és cseppálló bevonattal látták el. Nem kell tartani sem az izzadságtól, sem a párától, sem pedig egy kiadósabb zivatartól, ki fogja bírni.

A puding próbája

Zenei műfajok széles skálája elé állítottuka FreeBudsokat, egyrészt a Huawei által összeállított lejátszási lista elemeivel, melyben sok-sok elektronikus szám hallható pazarul. Ugyanakkor mindannyian egyetértettünk abban, hogy a klasszikus hangszeres és akusztikus felvételek esetében a hangzás finomságai még inkább érezhetőek, az elektronika hidegségét felváltja egy sokkalta élettelibb, részletgazdagabb érzet.

A különböző hangszereket, effekteket, sok esetben a hallható tartományon túli vibrációkat kellően szétválasztva érzékeljük, az eszköz izgalmas teret teremt, melyben egyaránt helyén van a magas és középtartomány, tökéletesen, de túlzás nélkül érzékelhetőek a mélyek. Az összhatás lágy, kristálytiszta és kiegyensúlyozott, ennek ellenére dinamikus. A zajkiegyenlítésnek köszönhetően az eszköz akár nagyon alacsony hangerőn ugyanúgy megtartja ezt a gazdagságot. Bár tényleg dobhártyaszaggató hangerőre képes, erre nem is igazán lesz szükség, a külső zajok miatt meg végképp.

Számos környezetben teszteltük az apróságokat. Az irodában és otthon is bevált, hogy a zajkioltás mértékével játszva zajterhelés-mentes környezetet teremthetünk magunknak. Ha koncentrálni szerettünk volna, vagy idegesített a külső zaj, akkor „ultrára” váltottunk, ha csak ellebegtünk volna a zenében, miközben félig részt is vettünk az eseményekben, beszélgetésekben, átkapcsoltuk „éberre”.

Kép: Huawei
Kép: Huawei

Szabadtéren, utcán és egy kisebb zenei eseményen jártunk még a FreeBudsokkal; ezeken a helyeken a legelőnyösebb volt a dinamikus zajcsökkentés.

A legeslegultrább zajcsökkentés mellett a Marvelek városzúzó csatajelenete is szépen a háttérbe simult, közben élveztük a zenét és mellette telefonálni is tudtunk úgy, hogy a másik oldalon is tisztán hallottak az irdatlan effektek és hangerő ellenére. Hangos zene mellett ugyancsak képesek voltunk értékelhető telefonbeszélgetést folytatni. Valahogy úgy kell elképzelni a zajcsökkentés és a HD minőségű hívások hatását, mintha a fejünk körül egy buborék képződne, amit külső hangok bombáznak. Ezeket elmosva érzékeljük, a fülünkbe pedig komfortosan érkezik a beszélgetőpartnerünk hangja teljesen normális hangerőn. Ez egy olyan környezetben abszolút kincset ér, ahol milliónyi zaj, beszélgetés, csörömpölés, kutyaugatás, hangos és sokféle zene egyszerre van jelen. Örökre elfelejthetjük a képet, hogy az egyik fülünket befogva, torkunk szakadtából üvöltünk a telefonba.

A technológiai hátterét ennek a Huawei azzal teremtette meg, hogy 3 mikrofont helyezett el a készülékben, csonthang-érzékelővel látta el és a hívások közben is lehetővé tette az aktív zajszűrést (ANC).

Forgalomban kerékpáron vizsgáztattuk, és bár kollégánk nem szeret tekerés közben zenét hallgatni, telefonálni pedig igen, ezt a részét is kipipálhatjuk. Azonban erős menetszélnél ne várjunk csodát, annak a susogása be fog hallatszani.

Kép: Huawei
Kép: Huawei

Összegezve tapasztalatainkat, egy kényelmes, sokoldalúan és sokféle környezetben használható kütyüt ismertünk meg rengeteg szerethető tulajdonsággal és kiemelkedő hangminőséggel, ami headsetként is tökéleteset alakított.

Ami kicsit lehetne több, az a zajcsökkentéssel elérhető maximális használati idő: 3-3,5 órát bír egyhuzamban. Becsületére váljon viszont, hogy a tokba visszatéve 30%-ról közel 20 perc alatt teljesen feltölt.

Az ára 75 ezer forint felett van, ami ebben a kategóriában kifejezetten kedvezőnek számít ezzel a mennyiségű funkcióval. A nálunk landolt ezüst mellett kékes-ezüst és kerámiafehér kivitelben is kapható, úgyhogy, ha ez számít, akkor a telefonhoz, laptophoz illőt is lehet választani.

A cikk megjelenését a Huawei támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!