Humán papillomavírus (HPV), amit a többség nagy valószínűséggel elkap, ha nem is tud róla

2022. július 14. – 10:57

frissítve

Humán papillomavírus (HPV), amit a többség nagy valószínűséggel elkap, ha nem is tud róla

Másolás

Vágólapra másolva

A HPV-ről bár sokan hallottak, mégis hiányosak az ismereteink. Egy reprezentatív kutatás szerint kevesen járnak szűrésre, a legtöbben nem is tudják, milyen gyakori a fertőzés. Ahogy azt sem, hogy felnőttkorban is beadható a HPV elleni védőoltás. Két érintettel forgattunk, nekik műtéten is át kellett esniük.

Józsa Hajnalka 22 éves koráig nem hallott arról, hogy a HPV-t az emberek túlnyomó többsége elkapja1. Ekkor találtak egy enyhe elváltozást nála, amiről kimutatták, hogy HPV okozta, annak is egy magas kockázatú törzse. Évek múlva, több, negatív eredményt hozó szűrés után derült ki, hogy nem gyógyult meg, sőt, műtétet javasoltak. Mivel nem sikerült elsőre teljesen eltávolítani az elváltozást, két műtéten esett át. Ezek után gyermeke született, de a rákmegelőző állapot később visszatért, megint műteni kellett.

Szegfűné Lénárt Cintia gyermeket szeretett volna vállalni, de nem sikerült, ezért orvoshoz fordult. Nem derült fény egészségügyi problémára, és sajnos két vetélés után méhnyakrákot diagnosztizáltak nála. Hamar sor került a műtétre és a betegség nem terjedt tovább. Mindenkinek javasolja a rendszeres szűrést, hiszen fontos, hogy időben észrevegyék az esetleges egészségügyi problémát. Bárki elkaphatja a betegséget -a férfiak sem jelentenek ez alól kivételt2. Fontos, hogy vigyázzunk egymásra – mondja a videó szereplője

A humán papillómavírusnak több mint 200 típusa ismert3, több daganatos betegség okozója lehet. Ezek közül a legismertebb a méhnyakrák, melynek évente több, mint 400 halálos áldozata van Magyarországon4. Ugyanakkor van olyan kellemetlen HPV okozta betegség, melyet minden tizedik ember elkaphat, ez a nemi szervi szemölcs5.

Az életünk során a többségünk megfertőződik HPV-vel. Gyakran nem okoz semmilyen tünetet, a hordozója nem is tud róla. Egy hazai reprezentatív felmérés (Pulzus Kutatás)eredményei alapján a magyarok ismerete a HPV-ről nagyon hiányos: 8% ritka betegségnek tekinti, 31% azon válaszadók összessége, akik nem hallottak még róla.

A férfiak HPV-hez kapcsolódó ismeretanyaga kisebb, mint a nőké. Az emberek fele nem tudja, hogy a HPV a férfiakat és nőket is érinti, és jelentős hányaduk azt gondolja, hogy csak a klasszikus szexuális aktus vezethet a HPV fertőzés kialakulásához6.

A válaszadók 58%-ban tudják, hogy a HPV méhnyakrákot okozhat, de ezen belül kiugró, hogy a férfiak erről is és a többi következményről is csak sokkal kisebb részben tájékozottak, pl. 25%-uk válaszolta, hogy nem tudja mit okozhat. A nők 47%-a válaszolta, hogy 2-3 évente, ritkábban vagy még soha sem volt nőgyógyászati vizsgálaton és 63% válaszolta, hogy nem volt még HPV szűrésen sohasem.

Majd minden második férfi (49%) válaszolta, hogy a rendszeres szűrővizsgálat csökkenti a HPV fertőzés esélyét, jelenleg azonban nincs a férfiak részére szűrővizsgálat7. 41% válaszolta, hogy az „óvszer használat megelőzi”, holott legfeljebb csökkentheti a fertőzés esélyét8.

A HPV elleni védőoltásról9 5-ből 1 válaszadó nem tudja ki veheti fel és 5-ből 1 azt hiszi, hogy csak a 12 éves gyerekek kaphatják az iskolában. A köztudat sokkal inkább a 12 éves gyerekek védőoltásaként, mint a felnőtteknek is adható védőoltásként számol vele10.

Hivatkozások:

1. https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm Utolsó felkeresés dátuma 2022.06.23.

2. https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv-and-men.htm Utolsó felkeresés dátuma: 2022.6.23.

3. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-and-cancer Megtekintés dátuma 2022.06.23.

4. Szentirmay Z, Veleczki Zs, Kásler M. Humán papillomavírus asszociált méhnyak-megbetegedések Magyarországon: epidemiológia és a HPV-típusok összefüggése a párhuzamosan végzett citológiai diagnózissal Orv Hetil. 2017; 158(31): 1213–1221.

5. Kásler M. A humán papillóma vírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. OrvosiHetilap Supplementum, 2012. december

6. https://www.nhs.uk/conditions/genital-warts/ Utolsó felkeresés 2022.06.23.

7. https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv-and-men.htmlMegtekintés dátuma: 2022.06.23.

8. https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htmUtolsó felkeresés 2022.06.23.

9. https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm Utolsó felkeresés dátuma 2022.06.23.

10. https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm Utolsó felkeresés dátuma 2022.06.23.

A cikk az MSD Pharma Hungary Kft. támogatásával készült.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

HU-NON-00795

Lezárás dátuma: 2022.06.23.

MSD Pharma Hungary Kft.

1095 Budapest, Lechner Ödön Fasor 10/B.

Tel: +36-1-888-5300

Email: hungary_msd@merck.com

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!