Jobban megéri a vállalkozásoknak Apple-eszközökön dolgozni?

2022. március 30. – 10:43

Jobban megéri a vállalkozásoknak Apple-eszközökön dolgozni?
Földesi Gábor, iSTYLE Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség

Másolás

Vágólapra másolva

Az IBM legalábbis így járt és egyre több a hazai példa is erre. Elsőre nagy beruházásnak tűnhet, de idővel megtérül – derül ki az amerikai óriásvállalat tanulmányából. Ők saját számításuk szerint több mint 500 dollárt tudtak spórolni minden Mac-re áttért dolgozón.

Nincsenek könnyű helyzetben azok a vállalkozások, melyek manapság szeretnék cégük informatikai infrastruktúráját bővíteni vagy korszerűsíteni. Számtalan gyártó és még több viszonteladó ajánlatai közül válogathatnak a vállalkozások, legyen szó kkv-ről vagy a nagyvállalati szegmens szereplőjéről. Egy alapvető kérdésbe azonban minden döntéshozó belefut: Windows vagy Maces környezetben szeretné, hogy munkavállalói dolgozzanak? Meglepőnek tűnhet, de sok cégnek hosszú távon jobban megérte átállni az Apple gépeire, még akkor is, ha ez kezdetben egy nagyobb beruházásnak tűnt.

Hogy jön ki „a matek”?

Míg az átlag Windowsos laptopok egy árkategóriával alacsonyabban kezdődnek, addig az Apple meg sem próbál kompromisszumot keresni a minőségben. Elsőre mondhatnánk, hogy drágábbak, az egyszeri bekerülési költség viszont nem minden. Hiba azt gondolni, hogy egy olcsóbb géppel sokat spórolhatunk, ha a különbözetet gyakran máshol, és jellemzően később kell megfizetnünk, például a rendszergazdák fizetésében, vagy a javítási költségekben.

Az IBM-et mindannyian ismerjük, az amerikai vállalatóriás neve azonnal beugorhat, a 80-as évek személyi számítógépének forradalma jut róluk eszünkbe. Az IBM-nél már egy ideje nem gyártanak PC-ket és éppen ez tette lehetővé azt, hogy az informatikai óriásvállalat közel félmillió alkalmazottjának túlnyomó többsége 2015 óta Mac-et használ.

Kiszámolták, hogy négy év alatt (ennyi ideig használ a cég egy gépet, tehát ez a gép életciklusa) fejenként akár 543 dollárt, vagyis közel 180 ezer forintot is meg tudtak spórolni ezzel a váltással, köszönhetően főként az Apple eszközökkel járó alacsonyabb fenntartási költségeknek, valamint az eszköz maradványértékének. Míg a Mac felhasználók csupán 5 százaléka jelentkezett valamilyen IT-problémával, addig a Windowst használók tekintetében ez a részarány már 40 százalék volt. Ennek megfelelően nagyjából 200 ezer Apple eszköz felügyeletére mindössze 7 adminisztrátor jut náluk, de ugyanennyi PC-re már 20 informatikust kell alkalmazniuk.

Jó-jó, de mi a helyzet Magyarországon?

„A trend, ha késve is, de itthon is érzékelhető, sőt azok a cégek, akik Mac-re váltottak, jellemzően nem térnek vissza a Windows-hoz” – mondta Földesi Gábor az iSTYLE regionális B2B-vezetője. Az ismert kereskedő, a közép-kelet-európai régió meghatározó Apple viszonteladója (Apple Premium Reseller), több mint 15 éves tapasztalattal. Földesi szerint nem csak a nagyvállalati szektor szereplői, hanem az akár 1-2 fős kisvállalkozások is pont azért döntenek az Apple termékei mellett, mert anyagilag jobban megéri nekik: hosszú távon alacsonyabb költséget fordítanak az eszközökre és IT-támogatásra is kevesebb szükségük van. „Partnereink hosszú-távú lojalitása az Apple Mac számítógépek, iPhone-ok és iPad táblagépek iránt főként a nagyon magas vevői elégedettségnek is köszönhető” – mondja a régió B2B eszközhasználatban jártas szakember.

Hardver és szoftver összhangban

Gyakran hallottuk már, hogy minőségüknél fogva jobban bírják a strapát, mint a Windows-os társaik. Az Apple esetében egyedülálló módon egy kézben összpontosul a hardver és az azt irányító operációs rendszer fejlesztése is, így gyorsabb, gördülékenyebb felhasználói élményt kapunk. Ráadásul az új hordozható gépek akkumulátorai könnyedén lehetővé teszik az akár egész napos munkavégzést, töltés nélkül – sorolja a szakember.

Földesi Gábor, iSTYLE Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség
Földesi Gábor, iSTYLE Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség

Biztonsági szempontból is kimagaslik a gyártó a mezőnyből, az Apple számítógépeinek és telefonjainak védelmét az ujjlenyomat- és arcfelismerő technológiák mellett a folyamatos, naprakész rendszerfrissítések is segítik. „Ez a fajta megbízhatóság az, ami miatt egyre több informatikus ajánlja a cégvezetésnek az Apple készülékeinek beszerzését.” – magyarázza Földesi.

Az elégedett felhasználó hatékonyabb munkaerő

Nem véletlen, hogy a világ olyan sikeres és innovatív, hazánkból induló cégei mint a Prezi, a LogMeIn vagy akár a Shapr3D is a már korábban említett IBM-hez hasonlóan mind Mac-es környezetben dolgoznak. Az IBM tanulmánya a költségcsökkentésen kívül kitér további okokra is: a teljesítményértékelések során 22 százalékkal több Mac-es alkalmazott végzett átlagon felüli munkát, mint Windows-os kollégáik.

A felhasználók elégedettségét támasztja alá egy másik amerikai felmérés is, mely szerint a Mac felhasználók elégedettebbek a megvásárolt számítógépeikkel, mint a Windows PC-felhasználók. Az amerikai piacon a PC- és Mac-felhasználók elégedettségében az Apple áll az első helyen, megelőzve a Samsungot és az Acert.

Az IBM kimutatása szerint kisebb eséllyel mondanak fel azok, akik az Apple számítógépeit használják a munkához. A hazai álláshirdetésekben is találkozhatunk azzal, hogy az Apple eszközei rendszerint nevesítve vannak, például, ha a dolgozók munkaeszközként iPhone-t, vagy MacBook-ot kapnak. „Tekinthet erre a menedzsment befektetésnek is a munka hatékonyabbá tételének érdekében. Sőt a munkavállalói elégedettség és a lojalitás növelésének is hatékony módja Apple eszközök választása – ezt mi a magyar partnereinknél egyértelműen látjuk.” - tette hozzá Földesi Gábor, az iSTYLE regionális B2B vezetője.

A cikk megjelenését az iSTYLE támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!