Megtisztítottuk a levegőt a Telex konyhájában

2022. február 7. – 10:54

Megtisztítottuk a levegőt a Telex konyhájában
Mérés és tisztítás – Fotó: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kölcsön mérőműszerrel vizsgáltuk meg, hogy milyen a levegő minősége az irodában, majd egy légtisztítóval igyekeztünk az ajánlások közelébe vinni az értékeket. Kiderült, hogy sokkal több növényre lenne szükségünk, és hogy a szellőztetéssel egyszerre teszünk jót és rosszat magunknak. Erősödött az az érzésünk is, hogy home office helyszínnek Thaiföld lenne ideális, még ha nehézkes is onnan bejárni.

Miközben már mindenki tisztában van azzal, hogy a településeken milyen veszélyeket jelent a kültéri szmog, a beltéri levegő minőségével kevesebbet törődünk. Pedig életünk túlnyomó részét a négy fal között töltjük, így egészségünkre jelentős hatással van, hogy milyen a levegő minősége otthon, a munkahelyünkön, vagy épp az osztályteremben. És nem csak covidos időkben.

Lássuk, mennyire szennyezett a levegőnk

A Telex szerkesztősége a belváros egyik forgalmas pontján, az Astoriához közel van, ezért borítékolható volt, hogy a levegő minőségén lehetne mit javítani. A sok jármű és a régi nyílászárók hátrányt jelentenek a szálló por koncentrációja szempontjából, ugyanakkor az, hogy a második és harmadik emeleten vagyunk, jót jelent – az utcaszinten, vagy az alagsorban sokkal rosszabb a helyzet.

A sales csapat kölcsön kapott a Daikintól egy mérőeszközt és egy légtisztítót, ezekkel vágtunk neki a kísérletnek. Két napig csak a mérőműszer működött, az iroda több pontján vizsgáltuk a légszennyezettséget. Majd egy helyiségben úgy mértünk, hogy már a légtisztítót is működtettük.

A mérés menete pofonegyszerű: egy appot letöltve és vezeték nélkül a műszerhez csatlakozva azonnal láthatjuk telefonunkon az értékeket. Első meglepetést az iroda relatív páratartalma okozta: az ideális 40-60 százalék helyett 15-20 százalék közötti értékeket mértünk. Elsősorban az elavult fűtési rendszernek köszönhető, hogy télen ilyen rossz a helyzet, aminek pedig a szem és a nyálkahártya kiszáradása a következménye. Ez ellen párologtatóval, vagy párásítós légtisztítóval és több növénnyel tudjuk felvenni a harcot.

A mért értékek az ajánlás duplája- négyszerese között. Kép: Telex
A mért értékek az ajánlás duplája- négyszerese között. Kép: Telex

A szálló por koncentrációja is jóval az ajánlások fölött van. A teszt időszakában a kültéri levegő minőségét is mértük, a legrosszabb helyeken, nagy kereszteződésekben mért szálló por koncentrátum esetében 50 körüli értékeket mutatott a műszer, a forgalmas utak mellett, így az alattunk lévő Múzeum körútnál is jellemzően 30-40 körüli számokat, az irodában 15-20 körüli PM10, PM 2.5 és PM1 koncentrációt.

Mi is az a PM10, PM 2.5 és PM1?

A 10, 2.5 és 1 mikrométernél kisebb szilárd és aeroszol részecskék elnevezése, jelenlétük mennyiségét mikrogramm/ köbméter mértékegységben mutatják a készülékek. Kültéren például a PM10 esetében 50 a határérték, 75 fölött van a tájékoztatási, 100 fölött a riasztási küszöbérték -lsd. szmogriadó. Beltéren jelenleg PM10-ből 10, PM2.5-ből és PM1-ből 5 a célérték a legfrissebb, korábbinál jóval szigorúbb WHO ajánlások szerint.

A levegőben lévő szemcsék esetében minél kisebb méretről van szó, annál nagyobb egészségügyi veszélyt hordozhatnak. A PM10-es méretűeket jellemzően kiszűri a légzőrendszerünk, a PM2.5-ös bejut akár a hörgőkbe is, a PM1-es pedig az érfalon keresztül akár a vérbe is. A vírusok az utóbbiaknál is kisebbek, de ők jellemzően „potyautasok”, saját méretüknél nagyobb szilárd, vagy folyékony részecskén jutnak be a szervezetünkbe, jellemzően a PM2.5 méretűekhez kapaszkodva.

A tisztaság fél egészség

A kölcsönkapott Daikin légtisztító 40-80 négyzetméteres alapterülethez optimális, ezért nem nagyobb helyiségbe (pl. a szerkesztőségi térbe) került. A konyhában találtunk neki helyet, ami egy átlagos nappali méretű helyiség, ahol adott időszakokban (főleg reggel és délben) többen is megfordulunk, de nap közben is bejárnak a kollégák telefonálni, kávét főzni, csacsogni. A mostani, Covidtól sújtott időkben ugyan többen vannak home office-ban, mint békeidőben, de a tendenciák így is láthatók.

A levegőminőség- mérőműszer adatai alapján jól látszik, hogy mikor, milyen eredménnyel ment a légtisztító. Éjjel nem működött, ebben az időszakban szép lassan romlottak az értékek a helyiségben. Annak ellenére, hogy ilyenkor üres a szerkesztőség, a rossz, régi nyílászárók rései mellett az utcáról és a folyosóról szép lassan bejutottak a különböző méretű szennyeződések a konyhába is.

Ugyanakkor a VOC érték épp ellenkezőleg viselkedik, éjjel megy vissza nullára. Nem csoda, ez a jellemzően emberi tevékenység közben keletkező szerves kipárolgások mutatója – ami takarításkor, főzéskor, vagy épp a lélegzésünk hatására emelkedik meg – esetünkben leginkább ebéd idején. A többi érték kora reggel szép lassan elkezd csökkenni a működő légtisztító hatására.

Dolgozik a légtisztító a konyhában. Fotó: Telex
Dolgozik a légtisztító a konyhában. Fotó: Telex

Ugyan vannak kis hullámzások, amikor többen vannak a konyhában, esetleg szellőztet valaki, de a kiugróan magas értékek eltűnnek. Látszik, hogy a berendezés magasabb fokozatba kapcsolt, amikor több szennyeződést észlelt. A jellemző értékek pedig így az ajánlásoknak megfelelően alakultak: PM1-ből és PM2.5-ből öt alatt, PM10-ből 10 alatt. Ami az értékekből közvetlenül nem látszik, de független tesztek bizonyítják: a légtisztító a vírusokat – így a SARS COV2-t – és más kórokozókat is kiszűrte a PM2.5 részecskékkel együtt – ami covidos, influenzás időkben egy munkahelyen igencsak jó pontnak számít.

Hogyan működik a légtisztító?

A berendezés ventilátora forgatja a helyiség levegőjét, mely különböző szűrőkön áthaladva megtisztul a portól, allergénektől, de a vírusoktól, sőt, akár a kellemetlen szagoktól is. A nálunk járt Daikin MC55W fő eleme egy elektrosztatikus HEPA szűrő, melyen a 2,5 mikronnál kisebb részecskék sem jutnak át, de van szagtalanító szűrő, valamint plazma generátor is benne, az egyel nagyobb modell pedig már beépített párásítóval is rendelkezik.

Mivel a készülék maga is méri a levegő minőségének összetételét, ezért automata üzemmódban a feltételeknek megfelelő hatásfokon – és hangerővel – működik, de ezt mi is szabályozhatjuk. Egy különleges módszerrel (Flash Streamer ionizációs technológiával) a saját szűrőit is tisztán tartja, így akár 10 évig is használhatjuk szűrőcsere nélkül – ezzel jelentős költséget megtakarítva.

A szellőztetés jó is meg rossz is – tanulságok

A belvárosi lakásirodának számos előnye van, például tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető és ebédidőben változatos a felhozatal annak, aki nem főz magának. Légszennyezettség szempontból viszont nem az igazi: az elavult fűtésrendszernek köszönhetően száraz a levegő, és a régi nyílászárók nem jók, így a fűtésnek sokat kell dolgoznia.

A kinti magas légszennyezettségből jut bentre is – csukott ablakok mellett is. Ennyi ember esetében nyilván fontos a rendszeres szellőztetés is, és nem csak vírusos időszakban (bár ilyenkor különösen). A szellőztetés ugyanakkor nem csak az oxigén és páraszintet emeli meg, hanem a szálló por mennyiségét is növeli, hiszen könnyedén bejutnak a szemcsék is a levegővel.

A belvárosi iroda – vagy éppen lakás – a legszmogosabb téli és nyári hónapokban van leginkább kitéve a légszennyezés hatásainak. Bár fűtési idényben vannak rosszabb helyek is – egyéb tekintetben idilli falvak és kedves kertvárosok levegője a vegyes tüzelésnek köszönhetően sokkal rosszabb is lehet, mint a forgalmas belvárosé.

A különböző szemcseméretű szálló por mellett a kórokozók, a pollenek és az egyéb (pl. vegyi alapú) szennyeződések is meg tudják keseríteni az ember életét. A kölcsön légtisztítóval szerzett tapasztalataink alapján hatékonyan lehet mindezeket szűrni, és akár egy középvállalkozásnyi embernek is jó levegőt biztosítani.

Ennek azonban ára is van. A viszonylag nagy alapterületű szerkesztőségben kettő, vagy több berendezésnek kellene működnie, hogy az ajánlásoknak megfelelő – tiszta és optimálisan párás – levegőnk legyen. Ez a bekerülési költségek mellett némi zajterhelést – igaz, a készülék működése alap fokozaton alig hallható – és az elektromos költségek megemelkedését is hozná magával. Bár ez utóbbi a Daikin szakértőjének számításai szerint alig észrevehető: óránként 8-15 W között fogyaszt, ha nem kapcsol Turbó üzemmódba (37 W), ami napi 20 óra üzemidővel számolva körülbelül annyi energiafogyasztást jelent, mint ha 6 percig szárítanánk a hajunkat hajszárítóval.

Már az ajánlások közelében az értékek. Fotó: Telex
Már az ajánlások közelében az értékek. Fotó: Telex

Akár iroda, akár lakás levegőjét szűrné az ember, ezeket érdemes mérlegelnie. Kivéve komoly allergia, érzékeny gyerek esetén – amikor nincs helye mérlegelésnek.

Hogyan lehet igazán jó levegőnk?

Sokan nem szeretik a modern irodaházak sterilitását, gyakori panasz, hogy „még az ablakot sem lehet kinyitni”. Levegőminőség szempontból azonban a jó minőségű és karbantartott gépi szellőzés a legjobb megoldás. Egy korszerű beépített rendszer tényleg tiszta levegőt varázsol még egy parázs hangulatú megbeszélés, vagy egy komolyabb munkahelyi iszogatás alatt is. Ugyanakkor tapasztalatunk szerint régebbi irodák esetében a légtisztító és az okos szellőztetés kombója is elég jó eredményt hozhat.

Az általunk használt légtisztítót bárki ingyenesen, kaució ellenében kipróbálhatja, részletek itt.

Home office-ban a légtisztító, vagy egy hatékonyan szűrő klíma is sokat tud javítani a levegő minőségén. Persze egy jó fekvésű otthon is megoldja a problémát – nem feltétlenül megy mindenhol a vegyes tüzelés és az avarégetés, még ha a pollenek nehezen is tarthatók távol. Thaiföld egyes szigetein például fűteni sem nagyon kell, és az év nagyobb részében a páratartalom is ideális. Bár onnan meg bejárni elég macerás.

A cikk megjelenését a Daikin Hungary KFT támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!