A fenntartható nyaralás és városi élet nem jár lemondással

2021. december 28. – 10:57

A fenntartható nyaralás és városi élet nem jár lemondással
Stuttgart, a fenntartható város – Fotó: Gyémánt Balázs blogger

Másolás

Vágólapra másolva

Milyen egy hétvégi kirándulás Stuttgartba Budapestről, luxus körülmények között, de fenntarthatóan? Kipróbáltuk. Sem az ultramodern, hangtalanul suhanó kisbuszban, sem a minden jót kínáló szállodában nem éreztük, hogy a kényelmünk rovására menne az, hogy a zöld szemlélet jegyében töltjük az időnket.

Már élnek a mindennapjainkban azok a küldő és belső késztetések és szabályok, amelyek zöld cselekvésre biztatnak. A turizmus kapcsán is, de szelektíven gyűjtjük a hulladékot, előnyben részesítjük a megújuló energiát, helyi termékeket vásárlunk, és elektrifikáljuk a közlekedésünket, ha tehetjük. Hogy csinálják mindezt a németek, akik jóval előttünk járnak ezen a téren? A Német Turisztikai Hivatal meghívására megnéztük.

A fenntarthatóság egyéni felelősség is

Az első, ami Németországgal és az ott élőkkel kapcsolatban eszünkbe jut, hogy rigorózus szabályok között, fegyelmezetten élik az életüket – ugyanakkor jólétben. Ha ellátogatunk néhány napra egy német nagyvárosba, megtapasztalhatjuk ennek a szabálykövető társadalomnak és mechanizmusnak a felszabadító hatását és azt, hogy a fenntarthatóság miért egyéni felelősségvállalás azon túl, hogy a fenntartható életfeltételek adottá teszi egy ország, egy város vezetése.

2015 szeptemberében az Egyesült Nemzetek Közgyűlése elfogadta a fenntartható fejlődés „Agenda 2030”‐át. A cél: egy olyan világ felé fejlődni, amelyben mindenki ökológiailag összeegyeztethető, társadalmilag igazságos és gazdaságilag hatékony módon cselekszik. Stuttgart városa is egyre inkább elkötelezett ez iránt.

Tavaly a Németországban felhasznált áram közel felét tette ki a megújuló energia aránya. Bár ez jelentős teljesítmény, de a klímacélok eléréséhez szükséges a megújuló energiák termelésének további kiépítése és az egyéni felelősségvállalás, mint a fenntartható életmód követése is.

Erre van is nyitottság Németországban: nyáron olvashattuk a nemzetközi sajtóban, hogy júliusban átlépte az egymilliót a tisztán elektromos, vagy a szintén tölthető, plug-in-hibrid autók száma. Az egymillió jármű 54 százaléka akkumulátorról üzemelő teljesen elektromos autó, 46 százaléka pedig plug-in hibrid. Ennek fő oka, sok más mellett, hogy 2025-ig érvényben van az innovációs bónusz, amely jelentősen támogatja az elektromos autók vásárlását.

Elektromos Mercivel Budapestről Stuttgartba

A meghívás részeként megtapasztalhattuk, hogy mennyire lehet jól használni az elektromos autót tőlünk nyugatabbra. Beültünk egy Mercedes EQV kisbuszba, hogy Budapestről Stuttgartba autózva kipróbáljuk a teljesen elektromos autózást, mint a fenntarthatóság egyik sokat emlegetett sarokkövét.

Töltőn a Mercedes EQV – Fotó: Gyémánt Balázs blogger
Töltőn a Mercedes EQV – Fotó: Gyémánt Balázs blogger

Ha a menő hotelek ilyen reptéri transzferautót biztosítanak a vendégeknek, ők biztosan elégedettek lesznek a kényelemmel, a luxussal, amit a Mercedes nyújt. Ahogy azzal is, hogy zöld rendszámos – vagy Németországban a rendszám végén lévő E-betűs – autóként a fenntarthatóságot is támogatja.

Hosszú utakra érdemes még jól szervezett, menedzselt és előre több változóval bíró tervet készíteni, hogy biztonságosan és kényelmesen használható legyen egy 100 kWh-s akkucsomaggal ellátott kisbusz. Az úton minden szolgáltató töltőjének igénybevételéhez külön appra van szükség és az egész folyamatot az okostelefonról kell irányítani: a töltés megkezdését, nyomonkövetését és a fizetést is.

A gyártó által közölt adatok szerint az elektromos kisbusz WLTP-szabvány szerinti hivatalos hatótávja 357 kilométer, de autópályán a tél közepén még 200 km-t sem lehet megtenni vele. A sztrádák melletti Ionity töltőállomásokon 110 kW a legnagyobb felvehető töltési teljesítmény, így nagyjából 45 percig tartott egy 80 százalékosra történő feltöltés, ráadásul elég drágán.

A hosszú távú elektromos autózás tehát ma még kompromisszumokat követel, egyéni döntés, hogy ezeket érdemes-e bevállalni. Lehetőségeinkhez mérten kihasználhatjuk az EV-ket egy európai kirándulás során is, ha maximum 110 km/h-s sebességgel utazunk és kicsivel több tervezést és türelmet biztosítunk a túrához. Azoknak, akiknek az út a fontos, nem a cél.

Stuttgart, a szőlőtőkék közé ékelődött globális nagyváros

2018 júniusa és októbere között Stuttgart volt az egyik első németországi település, amely vállalta a „települési fenntartható fejlesztési mutatók” kísérleti tesztelését. Ez eszközül szolgál a fenntarthatósági intézkedések hatásainak célzott mérésére és ellenőrzésére. Alig két évre rá Stuttgart különdíjat kapott a „Monitoring and Impact” kategóriában a méltányos és etikus kereskedelemért folyó EU Fair and Ethical Trade Awardön.

Szőlőtőkék között – Fotó: Gyémánt Balázs blogger
Szőlőtőkék között – Fotó: Gyémánt Balázs blogger

A méltányos és etikus kereskedelem európai díjával az EU azon városait tüntetik ki, amelyek elkötelezettek a fenntartható kereskedelem, fogyasztás és termelés mellett helyileg és a globális szinten egyaránt. A különdíjjal Stuttgart immár része azon európai városok hálózatának, amelyeket a Kereskedelmi Világszervezet, az ENSZ és az EU Bizottság támogat a méltányos értékláncok világszerte történő népszerűsítése érdekében. Stuttgart azt a feladatot tűzte ki maga elé, hogy az ENSZ 17 fenntarthatósági célját megvalósítsa a mindennapi városi életben:

  1. Nincs szegénység
  2. Nincs éhség
  3. Egészség és jólét
  4. Minőségi oktatás
  5. Nemek közötti egyenlőség
  6. Tiszta víz és higiénia
  7. Megfizethető és tiszta energia
  8. Tisztességes munka és gazdasági növekedés
  9. Ipar, innováció és infrastruktúra
  10. Kevesebb egyenlőtlenség
  11. Fenntartható városok és közösségek
  12. Fenntartható fogyasztás és termelés
  13. Klímavédelmi intézkedések
  14. Élet a víz alatt
  15. Élet a szárazföldön
  16. Béke, igazságosság és erős intézmények
  17. Partnerségek a célok elérése érdekében

Zöld és fair trade módon Európa szívében

Európa szívében található zöld fair trade városként Stuttgart aktívan elkötelezett az ENSZ 2030-as menetrendjében megfogalmazott helyi és globális fenntarthatósági célok megvalósítása mellett.

A stuttgarti etikus kereskedelem mögött a közigazgatás, az üzleti élet, a tudomány és a civil társadalom elkötelezett csoportja áll. Az olyan új szövetségek, mint a „Mein Stuttgart – meEine Welt” és a „Future Fashion” a társadalmi, ökológiai és gazdasági fenntarthatóságot és az etikus kereskedelmet segítik. Stuttgart majdnem pontosan öt éve nyitotta meg a Welthaust, ahol a fenntarthatósághoz kapcsolódó tudást megosztják és találkozási lehetőséget biztosítanak a regionális és etikus kereskedők számára.

A színfalak mögötti látványos kezdeményezéseken túl Stuttgart városában járva is jól érződik a zöld szemlélet. Bár fejlett ipari, kereskedelmi városban jártunk, adottságai mellett – Neckar folyó egy termékeny földjén, szőlőtőkékkel szabdalt domboldalak közötti völgyben helyezkedik el – a zöld urbanisztikai törekvések eredményei is feltűnőek. Kevés olyan modern lapostetős épület van, amelynek ne lenne füvesítve a teteje és nem nagyon találunk a házak között és mögött olyan traktust, amely ne lenne zöld.

A város évek óta Urban Green támogatási programokkal – az ötletek mellett pénzzel is – segítik az ott élőket, ha zöldíteni akarják a házuk homlokzatát, tetejét, vagy épp a hátsó udvart. Ezek a felületek jobb levegőt, klímát és élőhelyet biztosítanak az állatoknak, például a méheknek. Ezek a méztermelő kis lények Stuttgartban is igen kedveltek – ezt nem csak a városi szőlőtőkék mögül kikandikáló méhkasok prezentálják, de akár vendégként is megtapasztalhatjuk egy hotelben!

A luxus is lehet fenntartható

Ha egy hagyományos szálloda szeretné megtalálni az utat a fenntarthatóság felé, akkor számos lehetősége van erre, amely elsőre nem biztos, hogy szembeötlő egy szállóvendég számára. Pont így jártunk Stuttgartban, a Maritim hotelben, ahol első ránézésre semmi fenntarthatót nem sikerült detektálni.

A konyhán magyar a főszakács – Fotó: Gyémánt Balázs blogger
A konyhán magyar a főszakács – Fotó: Gyémánt Balázs blogger

Viszont ebben a népszerű és igen méretes üzleti szállodában jutalom várt, miután az első éjszakát követően nem kértünk takarítást. Egy vászontáska a kilincsre akasztva, benne a helyi csokigyár édessége és egy 2 eurós ajándékkártya a stuttgarti méhek, pontosabban méztermelő gazdák támogatására. A hotel nem csupán a takarításon, a törölközők mosásán spórol, de környezettudatos ösztönzőként a városba látogatókat is ráveszi arra, hogy támogassák a helyi méztermelőket.

A hotellánc korán felismerte, hogy az erőforrások körültekintő felhasználása jelentősen hozzájárul a társadalom jövőjének megőrzéséhez, és 2010-ben kidolgozott egy környezetbarát irányelvet, amely azóta is követ.

A fényárban úszó hotel lobbijában állva inkább a luxus érzése fogja el a vendéget, mintsem a fenntarthatóságé. Ezért is lepett meg, amikor a szállodában való körbevezetés során kiderült, hogy az elmúlt évek jelentős, az egész láncra kiterjedő projektje volt egy innovatív világítási koncepció megvalósítása. Több mint egymillió eurós beruházással a Maritim összes szállodáját LED világítással korszerűsítették. A hagyományos fényforrásokhoz képest a LED-ekkel 80 százalék körüli energiamegtakarítást eredményeztek.

Energiatakarékos időkapcsolót minden épületben alkalmaznak – a közösen használt területektől kezdve a mélygarázsokon át a folyosókig. A szálloda kiváló konyháján is helyet kapott a fenntarthatóság, ahol egyébként egy magyar honfitársunk a főszakács. Nem csupán a beszerzést struktúrálták át, de sokkal nagyobb arányban rendelnek környéki beszállítóktól alapanyagokat, elsősorban a szezonális termékek esetén hagyatokoznak a regionális termelésre.

A hulladék- és vizgazdálkodásra is jelentős figyelmet fordítanak, minden vécére stop gombot szereltek, a zuhanyzók, csaptelepek víztakarékos betétekkel vannak ellátva. A szelektív hulladékgyűjtés minden egyes szállodájukban kötelező. Van is mit válogatni, évente mintegy 4 ezer tonna hulladék keletkezik, melynek újrahasznosítható része és szinte teljesen visszakerül a gazdasági körforgásba – ezáltal új termékek mellett energia, üzemanyag vagy műtrágya keletkezik a hulladékból.

Aktív pihenés szemléletváltással fűszerezve

A közel ezer kalandos kilométer megtétele és Stuttgart fenntartható projektjeitnek megismerése után, ellátogattunk a Mercedes Múzeumba, ahol az elmúlt évszázad egyik legnagyszerűbb ipari teljesítményét – az autót – ismerhetjük meg behatóan. Végigkövethetjük a robbanómotorok fejlődését és azt is, hogy hogyan ágazott le az elektrifikáció, vagy épp a hidrogén meghajtás- de még az abszolút jövőbe mutató, repülő városi közlekedési koncepciókat is megismerhetjük, mint a Volocoptert, az első európai légitaxit.

Átfogó kép az autózásról – Fotó: Telex
Átfogó kép az autózásról – Fotó: Telex

A rengeteg szőlőhegy mellett három hatalmas park is van Stuttgartban, amelyek úgy vannak összekötve hidakkal, hogy a Schlossplatztól (belváros) egészen a Weissenhofsiedlungig (Killesberg) el lehet gyalogolni parkról parkra. Mindenkinek ajánlható ezzel a több órás, a fenntartható és slow turizmus jegyében bejárható 7 kilométeres városi sétával zárni egy stuttgarti hétvégét.

A cikk megjelenését a Német Turisztikai hivatal támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!