Átülne elektromos autóba egy Telex-olvasó?

2021. december 10. – 10:53

Átülne elektromos autóba egy Telex-olvasó?
A töltési lehetőségek fontosak – fotó: Porsche Hungária

Másolás

Vágólapra másolva

Örök mondás, hogy egy ingatlan után szinte mindenkinek egy új autó vásárlása a legnagyobb befektetés. Mindig is komoly dilemma lesz a választás, és mostanság egyre többekben ott motoszkál, hogy esetleg érdemes – e elektromos autóba ülni. Kíváncsiak vagyunk, mit gondolnak erről olvasóink.

Az elektromos autózás a legfontosabb iparági trend a szektorban, melynek üteme azon múlik, mit gondol róla az autós közösség. Villanyautó mellett dönteni felhasználóként a mai napig paradigmaváltást jelent, sokan tartanak még tőle. Hét-nyolc éve, amikor megjelentek az első tömegmodellek, mint a Volkswagen e-up! vagy a Nissan Leaf, még kicsit kalandornak kellett lenni ahhoz, hogy valaki bevállaljon egyet. Ezek a pionírok nagyjából száz kilométernyi villanyautós kalanddal ajándékozták meg azokat, akiknek sikerült beleülni egy-egy példányba, a töltőket pedig csak mutatóba telepítettek cégek.

Az elmúlt öt évben hatalmas fejlődésen ment át az akkumulátor-technológia, az iparági sztenderd már 300 kilométeres hatótáv fölé tolódott és 50-60 kWh-s akkumulátorméretig. A töltőhelyek száma is megsokszorozódott, nagyjából 1500 helyen van nyilvános töltő Magyarországon – persze az otthoni konnektorok mellett. A támogatások is megjelentek, ma már akár 20 millió forintos autókra is igényelhető a vásárlási döntést jelentősen megkönnyítő pénzösszeg. Arról pedig végképp nem lehet elfeledkezni, hogy az autók választéka is a többszörösére nőtt.

Csak a Volkswagen-csoportot, mint Európa legnagyobb gyártóját nézve azt látjuk, hogy a Porschéval együtt már most 45 féle elektromos modell van a kínálatunkban. Mindennek köszönhetően Magyarországon már 20 ezer újonnan eladott villanyautó fut az utakon, vagyis egyre több a csendes, nem füstöt eregető autó.

Mindenkinek más és más személyes indokai, érvei vannak – hogy miért vált, vagy nem vált. Ezekre vagyunk kíváncsiak rövid kérdőívünkben.

Úgy gondolod, az elektromos autók segítenek megóvni a környezetünket? (1, ha nem ezen múlik, 10, ha ez az egyik legfontosabb kérdés)

Milyen mértékben érzed igaznak a következő állítást? Egy elektromos autó alapvető változást okoz/okozna a vezetési és utazási szokásaimban (pl. többet autóznék, rövidebb utakat tennék, megfontoltabban vezetnék)

Mennyire ismered az elektromos autókat? (1, ha semennyire, 10, ha Elon Musk szintjén vagy)

Ha van olyan elektromos autó, amely tudása nagyjából megegyezik egy robbanómotoros autóéval, mennyivel lennél hajlandó többet fizetni érte? (1, ha olcsóbban sem kéne, 10, ha dupláját is)

Szerinted a szabályozásnak és támogatásnak milyen szerepe van az elektromos autók vásárlásának ösztönzésében? (1, ha semmi, 10, ha minden ezen múlik)

Milyen időtávlatban gondolkodsz elektromos autó vásárlásában? (1, ha már van, 10, ha több mint 10 év)

Körülbelül mennyit autózol átlagosan naponta? (1, ha semennyit, 10, ha 300 km fölött)

Mit gondolsz, mikor lesznek majd többségben Magyarországon az újonnan eladott elektromos autók? (1, ha már 2025-ben, 10, ha 2050-ben sem)

A cikk megjelenését a Porsche Hungária támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!