Te mit teszel a nyugodt nyugdíjas évekért?

2021. november 20. – 10:54

Te mit teszel a nyugodt nyugdíjas évekért?
Fotó: Shutterstock

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hazai felmérés szerint gondtalan nyugdíjas évekre a magyarok alig több mint 10 százaléka számít. Azzal is tisztában vagyunk, hogy annak, aki elmúlt 30, már érdemes félretennie, hogy ne az állami nyugdíjat kellen beosztania, mégis kevesen kezdenek bele a takarékoskodásba. Miért van ez, és hogyan tudnának még többen belevágni?

Az aktív felnőtt lakosság negyede ma úgy látja, hogy nyugdíj után is aktív marad, és emiatt a nyugdíjkorhatár elérésével sem teheti le a munkát. Ezzel szemben a fiatal – 18-30 év közötti – generáció tagjai az ötvenes éveik közepétől már nem akarnak dolgozni, tehát legalább 10 évvel hamarabb nyugdíjba mennének, mint ahogy a szabályozás jelenleg ezt lehetővé teszi.

A Groupama Biztosító megbízásából készített reprezentatív felmérés arra ad választ, hogy a magyarok tisztában vannak-e azzal kapcsolatban, hogy lesz-e nyugdíjuk, milyen mértékű lesz az, és hogy kell-e előtakarékoskodni ahhoz, hogy öregségükre jobban éljenek. Az eredmények alapján az látszik, hogy egyre fiatalabban gondolkodunk előre.

Élethosszig tartó munka vs. gondtalan nyugdíjas évek

Jelenleg a magyarok 20 százaléka véli úgy, hogy egyáltalán nem lesz elegendő az időskori nyugdíja a szükségletekre, ezzel szemben azok 60 százaléka, akik már rendelkeznek nyugdíj célú megtakarítással, megfelelő nagyságú jövedelemre számítanak.

Sokak számára a munkavégzés jelenti majd a megoldást nyugdíjkori jövedelme kiegészítésére. A munkán kívül az egyéb megtakarításaikban (19 százalék), ingatlan bérdeadásában (10 százalék), kismértékben a család támogatásában (5 százalék) bíznak, hogy ezekkel a nyugdíjas éveikben kényelmes anyagi körülményeket teremtenek maguknak. Viszont a nyugdíjcélú megtakarításokat már most a megkérdezettek 25 százaléka látja megoldásnak.

40 vagyok, elkéstem?

A „soha nem késő” kitétel ugyan igaz, de az is, hogy minél előbb elkezdi valaki a megtakarítást, annál stabilabb nyugdíjas jövőképe lehet. A felmérésben résztvevők többsége szerint már a 30-as évek során célszerű megkezdeni a nyugdíj-előtakarékoskodást. Az is kiderült, hogy sokak számára elvárás, hogy nyugdíjbiztosítása hozama kedvezőbb legyen, mint egy szokásos befektetésé.

Grafika: Groupama
Grafika: Groupama

Mivel a nyugdíj-megtakarítás hosszú évtizedekre szóló döntés, eközben folyamatosan változnak életkörülményeink, lehetőségeink is, nehéz előre megmondani, hogy mekkora anyagi forrással rendelkezünk majd az évek során. A leggyakoribb bizonytalansági tényező ma a nyugdíj-megtakarításokkal kapcsolatban, hogy nem elég rugalmasak a lehetőségek. Erre is reagál a Groupama Biztosító NEXT Élet- és nyugdíjbiztosítása, amely változó élethelyzetekhez igazodva tud segíteni a hosszú távú cél elérésében. A megfelelő hozamok eléréséhez pedig egy speciálisan nyugdíjcélra létrehozott, ún. céldátum eszközalap is választható, mely a befektetés közép és hosszú távú versenyképességét szolgálja.

Ha nem tudod, hogy egy év múlva is lesz-e mindenre pénzed…

Mivel a megtakarítások legfőbb akadálya az anyagi bizonytalanság, a biztosító új szolgáltatása elsősorban erre a problémára nyújt megoldást:

  1. Szerződéskötési költség nélkül indítható a biztosítás.
  2. A befizetett összegek nagysága rugalmasan módosítható a tartam alatt.
  3. Befizetési szüneteltetés esetén is élő marad a biztosítás.
  4. A megtakarítások bármikor rendelkezésre állnak.
  5. Pénzkivonáskor nem számol fel díjat a Groupama Biztosító.

A kutatásban megkérdezett több mint ezer felnőtt és a Groupama Biztosító is azt mondja, jobb a biztosítás a bizonytalan jövő helyett. Szerinted? Szavazz:

A cikk megjelenését a Groupama Biztosító támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!