Szétcuccozva a szerkesztőségben – okoseszköz dömping

2021. november 18. – 10:55

frissítve

Szétcuccozva a szerkesztőségben – okoseszköz dömping
Fotó: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az irodai munkához alapvetően nem kell más, mint egy alap telefon és egy használható laptop. Mivel kaptunk egy csomó profi okoseszközt a Huaweitől kipróbálásra, megnéztük, hogy mire jó, ha minden is a rendelkezésünkre áll. Segíti-e a munkát az okosóra, a vezeték nélküli füles és a tablet, hatékonyabbak vagyunk-e, ha a laptop és a mobil is a jobbak közül való?

A Telex méltán híres, még ikervécével is rendelkező új szerkesztőségében sem csak újságírók dolgoznak. A háttérmunkások táborából van, aki irodát, más bannereket igazgat, akad, aki kódokat is képes írni, de a hirdetésekkel is egy egész csapat foglalkozik. Egyesek eladják ezeket, más figyel, hogy helyesen viselkedjenek, és van, aki ezek tartalmi részét reszelgeti. A kipróbálásra érkezett cuccok az utóbbi csapatnál landoltak – ezért nem hagyományos teszt született, a tapasztalatok, és a szöveg sem a szerkesztőségtől származik.

Bár a tevékenység más, a munkakörnyezetünk hasonló: mi is ingázunk az iroda, külső helyszínek és a home office között, sok szöveget írunk, csetelünk, telefonálunk, táblázatokat vezetünk. Ehhez egy alap laptop, egyszerű okosteló és némi mobilnet elég, mint szinte minden irodai munkához.

És mi van, ha szinte minden elérhető kütyü kéznél van? Miben segítheti a munkát, ha minden irodai tevékenységre van minőségi célszerszám?

Mobil – Nova 9

Az ingázó munkavégzéshez fontos, hogy jól bírja az aksi – ebben, az okos energiagazdálkodásnak köszönhetően jól teljesít a Nova, de az elképesztően hatékony gyorstöltés kisegít, ha mégis bajba kerülnénk. A jó kamera sok helyzetben előny, az pedig, hogy vékony, és a képernyőméretéhez képest könnyű a mobil, mindig jól jön. A szép hátlap és a lekerekített kijelző egyértelműen prémium érzetet kelt – ami egy üzleti megbeszélésen jó üzenet.

Fotó: Telex
Fotó: Telex

Androidról áttérve a legnagyobb kérdésünk az volt, hogy a Huawei saját oprendszere, a HMS (és az EMUI 12 felület) mennyire áll kézre. A beköltözés sokkal egyszerűbb, mint gondolná az ember: korábbi telónkra egy appot telepítve gyorsan átkerül minden fontos, kontaktjainktól híváslistánkon át az alkalmazásainkig. Utóbbiak nagy része nem okoz meglepetést, a Telex app, vagy a Messenger ugyanúgy jelenik meg, ahogy megszokhattuk, de pl. az NFC-s fizetés sem jelent gondot (Curve vagy RaiPay). Alkalmazásokat az AppGalleryből is letölthetünk, de az abba integrált kereső külső appok közül is javasol.

Nagy kérdés volt nekünk, hogy mi lesz a Google appokkal. Ezek egy része letölthető (pl. Drive), a többit (mint a levelezést vagy a csetet) böngészőben tudjuk használni. Van olyan is, amit hatékonyabb mással helyettesíteni (pl. Petal Maps és Search), vagy integrálni, mint a Gmail accountunkat a Huawei saját levelező kliensébe.

A Nova 9 legnagyobb előnye munkára fogva épp az volt, hogy a saját munkakörnyezetébe jól illeszkedik. Nála jobban senki nem dolgozik össze saját kollégáival – könnyen kapcsolódik és minden funkciót elér a fülesen, órán, tableten és laptopon egyaránt.

kedvenc vonás: kamera

Vezeték nélküli fülhallgató – Freebuds 4i

Bármilyen fej- vagy fülhallgató áldás egy nyitott irodában, ha az ember szeretne a feladatára koncentrálni. Amennyiben headsetként is funkcionál, nyerünk egy plusz kezet is a jegyzeteléshez. Ez a vezeték nélküli füles ennél még többet nyújt, például kényelemben: hosszú távon sem nyomja a fület, egyrészt a formája, másrészt kis súlya miatt. Az aktív zajszűrés miatt úgy is el lehet szeparálódni a drága (de hangos) kollégáktól, ha nem üvölt a zene (méretéhez képest meglepően jól szól), és az is hasznos, hogy egy munkanapot simán kibír egy töltéssel.

Bringán is kipróbáltuk – ahol a zenehallgatás biztonsági okokból kizárt, az viszont jó, ha egy fontos híváshoz nem kell megállni. A szélzaj miatt ugyan korlátozottan használható, de lassú tempónál még lehet diskurálni, és simán befér bármilyen sapka vagy sisak alá. Az érintéses vezérlésnek köszönhetően kesztyűben is tudunk hívást fogadni.

kedvenc vonás: kényelmes

Okosóra – Watch GT 3

Elsőre ez tűnik a legkevésbé hasznosnak a munkában. Sőt, az, hogy a telefonra érkező értesítések az ember csuklóján rezgés és szöveg formájában is megjelennek, a legtöbb helyzetben inkább csökkentik a produktivitást és koncentrációt. Az a jó, hogy nyilván minden ízlés szerint beállítható rajta, az is, hogy mivel nyaggasson.

Fotó: Telex -Huawei Nova 9-el
Fotó: Telex -Huawei Nova 9-el

Az viszont mindenkinek hasznos, ha a túl sok tunyulásra figyelmeztet, mert a gép előtt gubbasztva tényleg könnyen derék, nyak és számos egyéb problémánk lehet. Az irodai munka amúgy sincs jó hatással az egészségre, szóval az egészségfigyelés hosszú távon kifizetődő, rövid távon meg még szórakoztató is lehet: vajon egy irodai lépcsőzés, vagy egy heti megbeszélés viszi feljebb a pulzusunkat? Egy késői zsíros vacsora, vagy egy reggel leadandó munka rontja le jobban az alvás pontszámunkat?

Szenzorban és funkcióban ez egy nagyon gazdagon felszerelt óra – példa erre a véroxigénszint mérés (covidos időkben nagyon hasznos lehet), a légnyomás mérés (kevesebb viharba kerülünk – bár talán az irodában erre kicsi is az esély), vagy a stresszszint meghatározás (és a megnyugtató kísérőszöveg, miszerint némi stressz hasznos az életben). A sport funkciók is mindent tudnak, ami csak kell, bringán kényelmes is, de futáshoz már talán kicsit nehéz, még bár jár hozzá szilikon óraszíj is. Az viszont nem kérdés, hogy bármilyen tárgyaláson helyt áll, annyira jól néz ki.

kedvenc vonás: villantós

Laptop – MateBook X Pro

Ezen a téren őszintén szólva nem vártunk nagy meglepetéseket a hároméves, jelenleg is elégedetten használt géphez képest, ami helyett munkába állítottuk. Mindketten a felső ligában játszanak (üzleti célra is jó felső kategóriás vasak), méretre és súlyra hasonlóak, és lássuk be, nem laptop téren jönnek mostanában a legnagyobb innovációk. Meglepődtünk.

A legszembetűnőbb feature nyilván a kijelző, ami egyből levett a lábunkról. Már a mérete miatt is, hisz konkrétan egy kategóriával nagyobb, mit a három éves laptopé, a vékony kávának köszönhetően (12,5 vs 13,9 hüvelyk), ami munka közben nagyon hasznos. A színhűség, fényerő, nagy betekintési szög további plusz pontokat jelentenek, ahogy az érintésérzékenység is.

Munkában még a jó billentyűzet és tapipad növeli a hatékonyságot és a Matebook X ezekben is meglepően erős. Ezen nincs mit ragozni, talán a legjobb az általunk valaha használt és kipróbált windowsos laptopok közül mindkét téren – gyorsan és hatékonyan használható. Magyar kiosztás sajna nincs, de ez matricával kompenzálható.

Bármi másba nehéz lenne belekötni, a felső kategóriás processzornak, rengeteg memóriának és masszív háznak köszönhetően minden bizonnyal hosszú távon jó munkaeszköz lesz. A billentyűzetbe visszanyomható kamera pedig a lehető legmenyugtatóbb megoldás annak, aki attól fél, hogy megfigyelhetik munka közben- cserébe az online meetingeken a legmagasabb kollégák is megismerik alulnézetből az arcunkat.

kedvenc vonás: touchpad és billentyűzet

Tablet – MatePad11

Be kell látnunk, hogy a tabletek létjogosultsága azzal arányosan csökkent, ahogy a telefonok kijelzője nőtt. Kinek kéne még egy kütyü, ha már a mobilon is jól lehet a Telexet olvasni, közepesen jól doksit szerkeszteni és remekül online megbeszélni?

Fotó: Telex -Huawei Nova 9-el
Fotó: Telex -Huawei Nova 9-el

Persze nem azért léteznek sikeres gyártók és lánglelkű tervezők, hogy ebbe beletörődjenek! A tesztkészülékhez kapott billentyűzet és digitális toll mindjárt kétféle felhasználó számára is kívánatossá teszi a tabletet. Az átlag irodista inkább a gombokra gerjed, amik feleslegessé teszik a tokot (védik a kijelzőt), ráadásul nyilván írásra is alkalmasak. Nem is akárhogy! A 11 colos képméretnek köszönhetően már majdnem akkorák a gombok, mint egy kisebb laptop esetén, nyomáspont és érzet szempontjából pedig simán elver egy csomó laptopot.

A tollat leghatékonyabban egy grafikus tudja kihasználni, de annak is hasznos, aki szeret kézzel jegyzetelni. Az appok elég hatékonyan tudják a kézírást nyomtatott betűkké konvertálni, és még a magyar karakterekkel is elboldogulnak. Minden további tablet téren is felső polcos a MatePad 11, kijelzőre, hangra, gyorsaságra nem lehet panaszunk. Nem váltja ki a laptopot, de átmenetileg hatékonyan helyettesíti, úgy, hogy fele annyi a súlya, az üzemidő pedig egy hosszabb munkanapon vagy utazás alatt is kitart töltés nélkül.

kedvenc vonás: ahogy együttműkódik a tollal és klaviatúrával (okosan táplálja őket, azok meg ébresztik, ha szükséges)

Érdemes rendszerben gondolkodni?

Annak köszönhetően, hogy egy gyártó eszközeit nyúztuk, arra is választ kaptunk, hogy mi az előnye, ha a munkaeszközök kiválasztásánál nem csak egyes kütyükben, hanem ökoszisztémában gondolkodunk. Erre nagyon figyel a Huawei, és nem csak a saját oprendszert futtató eszközök esetében.

A windowsos laptopjukkal is nagyon egyszerű például fájlokat megosztani a tablettel vagy mobillal, de az utóbbi teljes vezérlése is elérhető. Nagy varázslat, amikor az ember Novát egyszerűen a MateBookhoz érinti, és rögtön megjelenik a telefon kijelzőjének a képe a laptopon, amivel innentől az összes funkciót elérhetjük – prezentálhatunk, vagy hívást fogadhatunk.

Az sem hátrány, hogy egy nagy teljesítményű USB-C töltő elég a munkahelyre és otthonra is, amivel szinte az összes eszközt életben tarthatjuk. Azért csak szinte, mert az óra egy saját bölcsőből nyeri az energiát, igaz, nem szorul rá gyakran, egy töltéssel két hét üzemidőt ígér átlagos felhasználói mód szerint.

A cikk megjelenését a Huawei támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!