Órába-ékszerbe költözik a pénztárca

2021. november 9. – 10:52

Órába-ékszerbe költözik a pénztárca
Forrás: Mastercard

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre többször láthatjuk a boltokban, hogy valaki telefonját a terminálhoz érintve fizet a kasszánál, de már az sem szokatlan, hogy ugyanerre az okosóráját használja. Kevesebben tudják, hogy az új fizetési megoldásoknak köszönhetően annak sincs akadálya, hogy akár egy NFC chippel ellátott gyűrűt vagy más ékszert használjunk a célra. Hogyan működik a mobiltárca és mik az előnyei? Lássuk!

Ugye megvan, amikor állsz a kasszánál úgy, hogy még a füleden is szatyrok lógnak, és akkor még neki kell állni előtúrni a pénztárcát, kivadászni a bankjegyeket vagy a kártyát.... Brrr, ez igazi pokol, de mindez már a múlt, hiszen ma már fizethetünk egyszerűen akár mobil eszközzel is, amit csak oda kell tartani a terminálhoz.

Ahhoz, hogy megszabaduljunk a pénztárcától, nem kell mást tenni, mint telepíteni egy úgynevezett mobiltárcát az erre a technológiára alkalmas hordozható készülékre, amivel létrejön egy tokennek nevezett virtuális kártya. Ez kerül be digitális formában a fizetésre alkalmas masinába, ami lehet telefon, okosóra, aktivitásmérő, sőt akár okosékszer is.

Bizony, és azért az nem kicsit menő, mikor az ember odadugja a brillgyűrűt, hogy így fizessen a jégkrémért. E megoldás ráadásul elképesztően kényelmes is, hiszen így megoldható az, hogy egyáltalán ne kelljen magunkkal tárcát vinni, ami mondjuk a strandon vagy egy fesztiválon igazi főnyeremény lehet. A fizetés legkorszerűbb módja igen biztonságos is, hiszen ezek a mobil eszközök nem tárolják a kártyák fizikai adatait, így ha elvesznének, illetéktelenek akkor sem nem végezhetnek velük banki tranzakciókat – egyébként egyszerűen le is tiltható a szolgáltatás. Az sem fordulhat elő, hogy a pénztáros rosszul ad vissza, és attól sem kell tartani, hogy rossz szándékú emberek kifigyelik, hogy mennyi pénzzel mászkálunk.

A felsorolt előnyöket a jelek szerint a magyarok is értékelik, hiszen az MNB friss adatai szerint az elmúlt egy év alatt több mint a duplájára nőtt a mobilfizetéses tranzakciók értéke is, száma is. 2020-ban több, mint 800 ezer bankkártyát csatoltak a mobiltárcákhoz, ami 14%-os elterjedtséget jelent a felnőtt lakosság körében. A Mastercard igen aktív szerepet játszik e technológia elterjesztésében, és a cég kutatásából az is kiderült, hogy a megkérdezettek 25 százaléka már kipróbálta a mobiltárcás fizetést.

Forrás: Mastercard
Forrás: Mastercard

A vállalat meggyőződése, hogy a jövőben még nagyobb szerepet kapnak az említett viselhető eszközök a vásárlás során. Ezt bizonyítja, hogy a magyar Mastercard kártyabirtokosok már az Apple Pay mellett a Google Pay és Garmin Pay rendszerekkel kompatibilis eszközöket is használhatják. Hogy mennyire egyszerű az egész folyamat, azt jól mutatja, hogy például egy okosóra szinkronizálásához milyen lépésekre van szükség:

  1. Töltsd le a Garmin Connect alkalmazást (iOS-en és Androidon is elérhető)
  2. Végezd el a rövid regisztrációt
  3. Nyisd meg az elérhető Garmin eszközök listáját
  4. Lépj be a Garmin Pay menüpontba
  5. Válaszd ki a Pénztárca létrehozása elemet
  6. Add hozzá a digitalizálandó kártyádat

Ennyi az egész, ez a folyamat maximum öt percet vesz igénybe, és ezt követően máris lehet vásárolgatni egy smart ketyegővel. Elrontani nem lehet semmit, még az is könnyen boldogulhat vele, aki egyébként idegenül mozog a technológiai eszközök világában.

Bár a technológia nagyon kényelmes, biztonságos és gyors, ez önmagában még nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy hamar tömegesen elterjedjen ez a módszer hazánkban is. Pataky Piroska, a Mastercard digitális fizetési megoldásokért felelős marketingigazgatója legalábbis arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén először publikált Digitális Fizetési Index alapján a mobiltárcával és mobilfizetésekkel kapcsolatos témakörök esetén sokkal kisebb a használatukkal kapcsolatos gyakorlati ismeret: például csak a válaszadók 49%-a tudta, hogy a mobiltárcák internetes és bolti vásárlásokhoz is használhatók.

Véleménye szerint nagyon fontos feladata a piaci szereplőknek, hogy megfelelően tájékoztassák az ügyfeleiket a mobilfizetésben rejlő előnyökről és arról a magas szintű biztonságról, ami ezeket a fizetéseket védi például a készpénzes vásárlásokkal szemben. Felméréseik szerint, aki már kipróbálta ezeket a fizetési megoldásokat, az nagyon elégedett velük. Viszont sok embert egyszerűen nehéz meggyőzni arról, hogy ennek tényleg van értelme – emiatt, bár okos eszköze szinte mindenkinek van már, mégis hosszú út vezethet ahhoz a bizonyos első mobilos vagy okosórás fizetésig.

Még több információ a szolgáltatásról itt található.

A cikk megjelenését a Mastercard támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!