Nem csinálja meg az adóbevallást, de az életet könnyebbé teszi az okosotthon

2021. október 27. – 10:50

Nem csinálja meg az adóbevallást, de az életet könnyebbé teszi az okosotthon
Fotó: Schneider Electric

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt egy évtizedben megfigyelhető globális trend a használati eszközök felvértezése különféle intelligens funkciókkal. A telefonok, órák, ruházati eszközök mellett ez a hullám mára elérte a parkokat, közterületeket, sőt az irodákat, lakásokat és házakat is. Az okosotthon már nem egy sci-fi fantazmagóriája, hanem maga a kőkemény valóság.

Egy szórakoztatóelektronikai vagy telekommunikációs termék esetében adja magát a megfejtés, de az sokak számára nem tiszta, hogy mitől is nevezünk egy ingatlant intelligensnek, és erre vonatkozóan nem is léteznek kőbe vésett definíciók.

Mitől okos?

Azt mondhatjuk, hogy az olyan termékektől és szolgáltatásoktól válik egy otthon okossá, amelyek képesek a felhasználókkal és egymással is kommunikálni. Mód nyílik ezek távolról történő irányítására, programozhatóak, együtt tudnak dolgozni, és integrálhatóak olyan automatizált folyamatokba, amelyek bizonyos feltételek teljesülése esetén aktivizálódnak.

A fő cél mindezzel pedig, hogy kényelmesebbé váljanak a mindennapok, javuljon az emberek életminősége. Emellett az okosotthon-megoldások révén jelentős idő, energia és ezáltal pénz is megtakarítható. Tehát az ilyen technológiák számszerűsíthető, gyakorlati előnyöket is kínálnak. Amennyiben az eszközök megfelelőek, megbízhatóak, stabilak, működésük átlátható és biztonságos, akkor nem is lehet kérdés, hogy egy okosotthon-ökoszisztéma egyértelműen hasznos, és hozzáadott értéket jelent.

Lássunk egy konkrét példát! A Schneider Electric moduláris Wiser okosotthon-termékei megfelelnek a fent említett követelményeknek. Képesek a piaci rés betöltésére, az ilyen irányú eszközök és technológiák iránt érdeklődő felhasználók igényeinek kielégítésére.

Mitől moduláris?

Amennyiben egy rendszer bizonyos korlátok között, de tetszőlegesen bővíthető különféle komponensekkel, akkor nevezzük modulárisnak. Ez azt jelenti, nincs szükség arra, hogy valaki az első pillanattól kezdve nagyban gondolkodjon, nem kell előre mindent tökéletesen pontosan megterveznie, és nem is kell tartania attól, hogy mi lesz, ha nem gondolt valamire. Akár egyetlen smart villanykapcsolóval is el lehet indulni, és idővel az igények és a lehetőségek függvényében szabadon építgethető az ökoszisztéma.

Fotó: Schneider Electric
Fotó: Schneider Electric

Tehát később is köthet be smart konnektorokat, redőnyöket, motoros árnyékolókat vagy biztonsági berendezéseket. És természetesen a rendszerből könnyedén el is lehet távolítani az egyes elemeket. Azaz amennyiben valaki úgy véli, hogy még sincs szüksége mondjuk pára- vagy hőmérséklet-érzékelőre, azt viszonylag egyszerűen kiiktathatja. Ezáltal pedig létrehozható egy teljesen személyre szabható, rugalmasan alakítható okoskörnyezet. Ráadásul a Wiser folyamatosan fejlesztett okosotthon-rendszer, így akár további, a komoly biztonsági feltételeknek megfelelő eszközök is integrálhatóak lesznek az ökoszisztémába.

Távoli vezérlés és ellenőrzés

A Wiser családba tartozó eszközök természetesen hagyományos úton is vezérelhetőek, tehát az ember odamehet, és a kapcsoló megnyomásával olthatja le a lámpát a szobában. Ennél szofisztikáltabb megoldás, ha a különféle vezeték nélküli (Zigbee, WiFi) technológiák segítségével távolról irányítja a smart masinákat. Ehhez nem kell mást tenni, mint egy mobil eszközre telepített alkalmazást megnyitni, ott kiválasztani a kívánt eszközt, és aktiválni vagy deaktiválni az egyes funkciókat.

És ez még nem minden, hiszen az Amazon Alexa és a Google Assistant, valamint a Siri támogatás révén akár parancsszavakkal is irányíthatóak az egyes okoskomponensek. Ráadásul a mobilos vagy hangalapú vezérlés nemcsak a termékek közvetlen közelében működik, hanem akár a világ másik tájáról is ellenőrizhetőek vagy vezérelhetőek a smart rendszerbe tartozó berendezések.

Fotó: Schneider Electric
Fotó: Schneider Electric

Például a munkahelyen azt látjuk, hogy a reggeli felhősödésnek már vége, hétágra süt a nap, és kinn 40 fok van. Ekkor megparancsolhatjuk a redőnynek, hogy eressze le magát, hogy ne pokoli forrósággal kelljen megküzdenie az otthoni klímaberendezésnek. De akár arra is van lehetőség, hogy a légkondit utasítsuk, miközben már úton vagyunk hazafelé, hogy helyezze magát szolgálatba, és hűtse le szépen a szobákat, mire hazaérünk. Az is remek, hogy így nem kell tartani attól, hogy bedugva hagytuk a vasalót, vagy égve maradt a lámpa, hiszen bárhonnan kikapcsolható az okoskonnektor vagy leoltható az égő – hogy csak néhány példát említsünk.

Ez utóbbi szolgáltatásnak már a biztonsághoz is köze van, és hogy ez milyen fontos a felhasználók számára, jól jelzi, hogy a Wiser kínálatában több, kifejezetten biztonsággal kapcsolatos termék is megtalálható. Ilyenek a mozgásérzékelők, a bel- és kültéri kamerák vagy a vízszivárgás-érzékelők. Amennyiben ezek az szenzorok valamilyen rendellenes tevékenységet vagy anomáliát észlelnek, akkor értesítik a felhasználót a már említett appon keresztül, aki ezen információk tudatában megteheti a szükséges lépéseket. Például akár be is kapcsolhatja a rendszerhez csatlakoztatott biztonsági kamerákat, hogy saját szemével győződjön meg arról, hogy mi is történik otthonában.

Automatizált folyamatok

A Schneider Wiser okosotthon-rendszer igen érdekes részét képezik az automatizált folyamatok. Ennek részeként létrehozhatóak programozott szituációk, amelynek során több megadott készülék is az előzetesen kiadott parancsok szerint működik. Például a „Szombat Este” nevű pont aktiválása után a hangulatfények bekapcsolnak, a légkondicionáló 24 fokra állítja magát, a redőnyök leereszkednek, a hangrendszer pedig üzembe helyezi magát.

Fotó: Schneider Electric
Fotó: Schneider Electric

Ennél is izgalmasabb az, amikor a gépek együtt dolgoznak, azaz az egymástól kapott információk függvényében végzik a munkájukat. Tehát ha például beállítjuk, hogy a klímaberendezés meghatározott környezeti viszonyok mellett kapcsolja be magát, és a szenzorok alapján a szobában a hőmérséklet és a páratartalom eléri az előre meghatározott értékeket, akkor működésbe lép. De ugyanígy összehangolható például a mozgásérzékelő, a lámpa és a biztonsági kamera munkája is. Ezt követően pedig amikor valaki a sötétben matat az udvaron, akkor felgyullad a fény, és elindul a felvétel.

Biztonságos felhasználás

Egy-egy okosotthon-rendszernél kulcsfontosságú a biztonság, hiszen mégiscsak érzékeny, személyes adatokról van szó, amelyek eltulajdonításának a felhasználók nem örülnének. Többek között ez az egyik fő indoka annak, hogy miért is nem szabad „no name”, bizonytalan forrásból származó smart ökoszisztémát építeni. A Schneider termékei, így a Wiser eszközök és technológiák megfelelnek a szigorú nemzetközi iparági szabványoknak.

Egyszerű telepítés, rengeteg lehetőség

Egy okosotthon-rendszer kiépítésétől sokan amiatt ódzkodnak, mert úgy vélik, hogy komoly átalakítást kell végezni az ingatlanban. Ezzel kapcsolatban Benkó Csaba, a Schneider Electric termékmenedzsere elárulta, hogy a Wiser esetében elképesztően egyszerű a komponensek telepítése. Akár autodidakta módon el lehet sajátítani a fortélyokat, de felhívta a figyelmet arra is, hogy minden esetben érdemes kérni villamos szakember segítségét – többek között azért is, mert előfordulhat, hogy szükség van újrakábelezésre.

Amennyiben régi alumínium vezetékek vannak egy ingatlanban, akkor ez mindenképpen ajánlott, mert ha az újabb rézkábelekkel kombinálják ezeket, az akár lakástűzhöz is vezethet. Ugyanakkor előfordulhat, hogy ezzel nem kell foglalkozni, hiszen például a Schneider Wiser rendszerének egyik nagy előnye, hogy nem feltétlenül szükséges a már meglévő elektromos hálózat átépítése. Az ingatlanban található kapcsolók és elektromos aljzatok egyszerűen kicserélhetőek a Wiser termékeire.

Fotó: Schneider Electric
Fotó: Schneider Electric

Az is könnyebbséget jelenthet, hogy egy lakásfelújítás vagy építkezés során a gyártó munkatársait nem kell bevonni a tervezési folyamatba. Bőven elég erre a feladatra egy átlagos szaktudású villanyszerelő, azonban okosotthon-integrátori tanúsítvány nem szükséges. Benkó Csaba ezzel kapcsolatban általános tanácsként azt javasolja, hogy minden kapcsolóhoz húzzanak oda egy nulla vezetőt is, és így egyszerűvé válik a jövőbeni esetleges okosotthon-eszközök telepítése.

Egyre több okos megoldás költözhet otthonunkba

Az előnyök között kiemelte, hogy az olyan nagy gyártók, mint a Schneider Electric, komplett megoldást nyújtanak az elosztószekrénytől a dizájn villanykapcsolókig. Ez pedig már önmagában minőséget garantál, így hozzáadott értéket jelent. Ezért is érheti meg inkább egy ilyen integrált rendszer mellett letenni a felhasználóknak a voksot, a filléres, polcokra felállítandó, bizonytalan forrásból származó egyszerűbb smart termékek helyett. A Wiser kínálattal alapvetően azokat célozzák meg, akik kicsit többre vágynak a megszokott, hagyományos megoldásoknál, illetve nyitottak az új, innovatív technológiákra és eszközökre.

Egy okosotthon-rendszernél kiemelt jelentőséggel bír a választék nagysága, hogy milyen típusú komponensekben gondolkodhatnak most és a jövőben a felhasználók. A Schneider Electric Wiser esetében a világítás- és redőnyvezérlés, az érzékelők, illetve a megfigyelés területén kínálnak jelenleg megoldásokat.

Emellett folyamatosan fejlesztik és bővítik a kínálatot. A közeljövőben várható a fűtéssel és hűtéssel kapcsolatos okoskészülékek felbukkanása, valamint érkezik a füstérzékelő, illetve az okoscsengő is.

A cikk megjelenését a Schneider Electric támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!