A kasszánál dönthetünk, most vagy később fizetünk

2021. október 21. – 10:50

frissítve

A kasszánál dönthetünk, most vagy később fizetünk
Forrás: Mastercard

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi pár évben jelentek meg Magyarországon az úgynevezett BNPL (buy-now-pay-later), vagyis a „vásárolj most, fizess később!” fizetési megoldások. Ezek segítségével a hagyományos kölcsönfelvételi folyamat nélkül is hozzájuthatunk nagyobb értékű termékhez, még ha adott pillanatban ezt nem is engedhetnénk meg magunknak. Szinte mindenhez, gyakran 0 százalékos kamatra.

A szolgáltatás nagy előnye, hogy olyan termékeket és szolgáltatásokat is kifizethetünk részletekben, melyekre a klasszikus áruhitelezés nem nyújt megoldást. Régóta vágyott utazásra, ha lecserélnénk megunt bútorainkat, vagy ha egy orvosi, szépészeti beavatkozásra van szükségünk. Fogorvosnál, magánrendelőben is fizethetünk részletre, vagy megrendelhetünk vele akár lakásfelújítási munkákat.

A Mastercard kártyás részletfizetési megoldása húszezer forint feletti vásárlás esetén választható, a futamidőről és a törlesztés egyéb részleteiről a vevő dönt. A szolgáltatásról Pagonyi Adriennt, a Mastercard részletfizetési megoldásokért felelős vezetőjét kérdeztük.

Ön szerint a BNPL megoldások szerepet játszhattak abban, hogy a kereskedelmi szektor aránylag sértetlenül került ki a járvány korábbi hullámaiból?

A világjárvány idején nagyon eltérő volt, hogy kereskedői oldalon ki milyen stratégiával kezelte a kialakult helyzetet. Mi úgy látjuk, hogy inkább azok tudtak talpon maradni, sőt, akár fejlődni is, akik előrébb jártak a digitalizáltságban, vagy nagyon gyorsan léptek ebbe az irányba.

A BNPL, azaz halasztott fizetési megoldások fogyasztói oldalról érdekesebbek inkább, hiszen az emberek hétköznapjai egyik napról a másikra rendeződtek át. Ha csak a családokat vesszük, a digitális oktatáshoz vagy a home office-hoz sok esetben volt szükség új eszközökre, egy vagy akár több laptopra vagy íróasztalra.

Ilyenkor óriási segítség, ha egy nagyobb vásárlást nem kell egyszerre kifizetni. Sokan nem szeretnének emiatt személyi kölcsönt felvenni, viszont nagy szükségük van egy kis segítségre. A halasztott fizetéssel pedig pontosan ehhez juthatnak hozzá.

Pontosan mit is takar ez a fogalom? Milyen előnyöket kínál a vásárlóknak?

Magyarországon inkább az áruhitel kifejezés terjedt el, de az eredeti angol szóhasználat talán jobban megragadja magának a fizetésnek a gyorsaságát: vásárolj most, fizess később. Ha a nemzetközi jó gyakorlatokat nézzük, ott is azt látjuk, hogy azok a halasztott fizetési megoldások terjednek el a legjobban, ahol a tranzakció pár perc alatt lezajlik. A gyorsaság mellett a másik előny, hogy a legtöbb bank vagy pénzügyi szolgáltató a meglévő fogyasztási hiteltermékeinél alacsonyabb, sokszor 0 százalékos THM mellett biztosítja a hitelt, vagyis ténylegesen időt ad a vásárló kezébe, hogy egy nagyobb tételt több részletben fizethessen ki.

Pagonyi Adrienn, a Mastercard részletfizetési megoldásokért felelős vezetője – Fotó: Mastercard
Pagonyi Adrienn, a Mastercard részletfizetési megoldásokért felelős vezetője – Fotó: Mastercard

Kik vehetik igénybe?

A szolgáltatás jelenleg a Cetelem, az OTP illetve az Erste Mastercard hitelkártyákkal, valamint az Erste Mastercard betéti kártyákkal vehető igénybe. A részletfizetési lehetőségek növekvő népszerűségét figyelembe véve reméljük, hogy egyre több szolgáltató csatlakozik majd.

Mitől jobb ez a szolgáltatás, mint a hagyományos áruhitel? Jár extra költségekkel?

A legnagyobb előnye az, hogy kitágítja az elérhető termékek és szolgáltatások körét. A legtöbb áruhitel háztartási és szórakoztató elektronikai cikkekre érhető el, pedig sok olyan terület van, ahol szívesen vennék igénybe a fogyasztók, ilyen lehet a ruha- vagy sportszer vásárlás, de akár egy komolyabb magánorvosi kezelés is. Ráadásul, az ügyfél a tárcájában vagy épp mobiltelefonjában lévő bankkártyájával éri el, nincs szükség időigényes adminisztrációra. A költségeket mindig a bank határozza meg, általában a meglévő hitelkonstrukciónál kedvezőbb díjakkal használhatjuk ezt a szolgáltatást, és sok esetben időszakos kedvezményeket is meghatároznak a bankok, például csökkentik a kamatot, vagy bizonyos vásárlási kategóriákra 0 százalékos THM-et nyújtanak.

Milyen típusú termékek vásárolhatóak meg ily módon?

A Mastercard Részletfizetésben éppen az a jó, hogy nem terméktípus szerint határozza meg, hogy elérhető-e a szolgáltatás vagy nem. A legtöbb olyan kereskedőnél, ahol lehet kártyával fizetni, automatikusan elérhető a részletfizetés és a vásárlás végösszegére vonatkozik, nem csak egy-egy nagyobb értékű termékre

Szükség van hozzá új kártyára, PIN kódra?

Nincs ilyen feltétel, a kártyabirtokos nyugodtan használhatja meglévő kártyáját.

Mennyire átlátható az átlagemberek, laikusok számára a törlesztési konstrukció? Egyáltalán mennyire bonyolult igénybe venni?

A szolgáltatás igénybevétele egy nagyon rövid, pár pillanatnyi folyamat. 20.000 Ft fölötti fizetésnél a kártyaterminál vagy online vásárlás esetén a fizetési oldal automatikusan felajánlja a részletfizetés lehetőségét. Ha ezt a vásárló elfogadja, megjelennek a különböző ütemezési konstrukciók, itt beállíthatja, hogy hány hónap alatt szeretné visszafizetni a vételárat. Végül pedig egyben, átlátható módon is megjelennek a részletek, ideértve a kamatokat is. Mindez természetesen könnyen átlátható és értelmezhető módon. Ezt jóváhagyva pedig meg is történik a fizetés, és befejeződik a vásárlás.

Tehát online is elérhető?

Ez egy másik olyan előny, ami megkülönbözteti a szolgáltatást a klasszikus áruhiteltől, hiszen 2021-ben, amikor gyakorlatilag azt látjuk, hogy évről-évre duplázódik az e-kereskedelem forgalma, megkerülhetetlen az online tér. Ráadásul a pandémia nagyon sok új vásárlót hozott, akik a bolti vásárláshoz kapcsolódó előnyöket online is keresik. Ez a szolgáltatás pontosan ilyen, a digitális világban ugyanúgy elérhető, és itt is fontos kiemelni, hogy olyan termékek és szolgáltatások esetén is fizethetünk részletre, amire más áruhitel-opció egyébként sincs.

Szükség van arra, hogy a vásárlás előtt készüljünk, például űrlapokat töltsünk ki, vagy ráérünk a bolt vagy a webáruház kasszájánál dönteni?

Ez egy nagyon fontos kérdés, hiszen sokakat éppen az ügyintézés rémít el, az áruházban való sorban állás, papírmunka, szükséges igazolások beszerzése. A Mastercard Részletfizetésnél erre nincs szükség, a teljes igénylési folyamat a terminálon vagy a webshop fizetési oldalán zajlik, nincs szükség plusz adatok megadására, hiszen ezek a kártyakibocsátónál eleve rendelkezésre állnak. Gyakorlatilag egy kibővített kártyás fizetés történik, néhány plusz gomb megnyomásával.

A cikk megjelenését a Mastercard támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!