Aki követi a gazdasági eseményeket, most igényel személyi hitelt

2021. október 18. – 08:59

frissítve

Aki követi a gazdasági eseményeket, most igényel személyi hitelt

Másolás

Vágólapra másolva

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) év eleji prognózisa szerint az építőipar teljesítménye már 2021-ben elérheti a pandémia előtti szintet, és mind a lakásépítés, mind a felújítás növekedési pályára állhat. A szövetség úgy véli, szakmailag évi 220–250 ezer lakásfelújítás lehet indokolt, idénre pedig körülbelül 200 ezer nagyobb léptékű átalakításra számítanak. Kíváncsiak voltunk, hogy a bankok érzik-e a fellendülést, hiszen köztudottan a lakásfelújítás az egyik elsődleges cél a személyi kölcsönt igénylők körében. Zsoldics Arthur Istvánt, az UniCredit Bank fogyasztási hitelezési igazgatóját kérdeztük.

Felmérések szerint a lakásfelújítás az egyik vezető indok a személyi kölcsönt igénylők körében. Igazolja az ÉVOSZ optimizmusát a kihelyezett személyi kölcsönök volumene?

Nincs arra vonatkozó statisztikánk, hogyan alakulnak a lakásfelújítások, de a személyi hitelezés volumenéből arra következtetünk, hogy élénkül ez a piac is. Valóban hosszú évek óta két cél – az autóvásárlás és a lakásfelújítás – a személyikölcsön-igénylések fő mozgatórugója: ez áll a megkeresések 60 százalékának hátterében az UniCredit mérései szerint. A szabad felhasználású, fedezet nélkül nyújtható hitelezés folyamatosan bővült 2019-ig, de 2020-ban a pandémia hatására bezuhant, míg például a jelzáloghitelek meg sem érezték a válságot.

Idén nyáron viszont megindult az érdeklődés: a Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint augusztusban az előző év azonos időszakához képest 81 százalékkal, az év első nyolc hónapjában összesen 31 százalékkal nőtt a folyósított személyi kölcsönök összege. A bankok kihelyezése idén augusztusban már megközelítette a 45 milliárd forintot.

A barkácsáruházakban a pandémia idején tapasztalt forgalomnövekedés azt jelzi, a lakosságot nem kell meggyőzni arról, hogy költsenek az otthonukra. Mi azt tapasztaljuk, hogy a szűkös kivitelezői kapacitás és az építőanyagárak emelkedése visszatartó erővel bír. Nem egy ügyfelünk, aki tavasszal igényelt személyi kölcsönt, három hónap múlva újabb forrást kért. Ez új jelenség, és azt jelenti, hogy az eredetileg tervezettnél lényegesen magasabb lett a beruházás költsége. Akik tavasszal belevágtak, nyilván nem fordulhatnak vissza, de a tapasztalatok alapján mások jóval óvatosabbá váltak, így a kereslet egy része későbbre tolódhatott.

Hogyan hatott a személyi kölcsönök igénylésére a tavaly bejelentett és idén hatályba lépett Otthonfelújítási Program?

Az év kitörő optimizmussal indult, és sok bank, köztük az UniCredit is, azonnal meghirdette a lakásfelújítási célú személyi kölcsönét. Ez jól kiegészíti a támogatott otthonfelújítási konstrukciókat, hiszen azok csak kötött feltételekkel igényelhetők, ami pedig nem mindenkinek megfelelő. Fontos látni, hogy mindegyik termék némileg eltérő ügyfélkört céloz meg: lehetnek olyanok, akik egyik vagy másik konstrukciót eleve nem tudják igénybe venni. Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a felújításra igénybe vehető kölcsönök volumene jelentős, és sokan gondolkodnak abban is, hogy egymással párhuzamosan több hitelterméket vesznek igénybe otthonuk felújítására.

Zsoldics Arthur István, az UniCredit Bank fogyasztási hitelezési igazgatója – Kép: UniCredit Bank
Zsoldics Arthur István, az UniCredit Bank fogyasztási hitelezési igazgatója – Kép: UniCredit Bank

Hogyan viszonyul egymáshoz a piaci és a támogatott konstrukció?

Semmiképp sem versenyezik egymással a két termék, hanem kiegészítik egymást. Árazásban nyilván van különbség, de ha a havi törlesztőrészletet nézzük bankunknál, 10 éves futamidő esetén a két konstrukció között körülbelül havi 11 ezer forint az eltérés hatmillió forintra vetítve. De ha feltételezzük, hogy valaki ki tudja használni a maximálisan adható hárommillió forint Otthonfelújítási támogatást*, és ezt az összeget a személyi kölcsön előtörlesztésére fordítja, mindössze havi 5500 forint lesz az eltérés a piaci és az államilag támogatott hitelkonstrukció között utóbbi javára, az UniCredit kölcsönének árazását figyelembe véve. Ezzel szemben áll a személyikölcsön-igénylés alacsonyabb adminisztrációs terhe, a kevesebb benyújtandó dokumentum és az is, hogy ebben az esetben nincs szükség fedezetre. Személyi kölcsönt azok is felvehetnek, akik nem felelnek meg a támogatási feltételeknek, és azok is, akik nem feltétlenül lakásfelújításra fordítanák a hitelt. THM: 7,28–19,86%

Mit vár az év hátralévő hónapjaiban és jövőre?

Azok, akik tudatosabban követik a gazdasági eseményeket, most fordulnak személyi hitelért, hiszen a jegybanki alapkamat várható további növekedése drágíthatja a hitelezést. 2022-ben mindenképp volumennövekedésre számítunk. Az inflációs nyomás és a béremelkedési folyamat igényt teremt a forrásokra, különösen a kedvező árú, kevés adminisztrációval igényelhető, átlátható feltételű termékekre, mint amilyen az UniCredit személyi kölcsöne.

Változtatott a kondíciókon az UniCredit az MNB szigorúbb monetáris politikájának hatására?

Természetesen mi sem vonhatjuk ki magunkat a hosszú távú trendek hatása alól, azonban az elmúlt fél évben nem változtattunk a személyi kölcsönünk árazásán. Az akár online is igényelhető UniCredit személyi kölcsön esetében a THM 7,28 és 19,86 százalék között mozog, a hitel futamideje alatt UniCredit-bankszámla fenntartása szükséges. Természetesen a teljes körű tájékoztatást bankunk tudja megadni, kollégáink mindenben segítenek az érdeklődőknek.

*A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI.25.) kormányrendelet szerinti vissza nem térítendő támogatás.

A cikk megjelenését az UniCredit Bank támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!