Előnyök, amelyeket csak az eSIM kínál

2021. szeptember 24. – 12:34

Másolás

Vágólapra másolva

A digitális világunkban idő kérdése volt, hogy a mobiltelefonokban lévő műanyag lapocska, a SIM kártya is digitális legyen. Nos, ez az idő eljött! Végre nem kell azzal bajlódni, hogy a készülékünkbe mini, micro vagy nano SIM való, vagy azzal, hogy két telefont cipeljünk magunkkal, ha nem szeretnénk, hogy az üzleti és a magánhívásaink összekeveredjenek. Az eSIM egy készülékbe épített chip, amit néhány kattintással bármikor, bárhonnan aktiválhatunk az eSIM profil letöltését követően.

A 90-es években a SIM kártyák még bankkártya-, a telefonok pedig táskaméretűek voltak. Ma pedig a legtöbb telefon nano SIM-mel működik, hogy még kevesebb helyet foglaljon a műanyag lapocska. De persze nekünk, felhasználóknak ez sem elég, újabb dizájnra, még vékonyabb készülékekre vágyunk. Itt már a legapróbb SIM-nek sincs helye! Szerencsére a technológia erre is tudja a megoldást: a virtuális SIM-kártya egy 3x3 milliméteres chip, amelyet a gyártó beépít a telefonba. Letölthető, törölhető, de kizárólag a telefon összetörésével lehet eltávolítani. Az eSIM-ről Tóth Richárd Szabolcsot, a Telekom Product Ownerét kérdeztük.

Új hóbort vagy praktikus innováció?

Az eSIM valójában egy virtuális SIM: mindazokat az információkat képes tárolni, amelyeket a készülékbe helyezett plasztik lapocska tartalmaz. Elég, ha letöltjük az eSIM profilt az eSIM-képes készülékünkre, és máris fel tudunk jelentkezni a hálózatra, telefonálhatunk, adatokat továbbíthatunk. A fizikai kártyával szemben semmiféle hátránya nincs, sőt! Egyrészt hatalmas teret nyit a dizájnerek előtt, hogy olyan lapos készülékeket tervezzenek, amilyet megálmodtak. Másrészt fokozza a felhasználók biztonságát. Eddig, ha ellopták a telefonod, nagy valószínűséggel azonnal eltávolították belőle a SIM kártyát, hogy a készülék ne tudjon feljelentkezni a hálózatra, ne lehessen felhívni, lekövetni. Ezzel szemben az eSIM nem kivehető, az azon lévő adatokat pedig kizárólag a tulajdonos tudja törölni, így valamilyen megfelelő nyomkövető alkalmazással azonnal látszik, hogy merre jár a készülék.

De az előnyei között említhetném a kényelmet is: a virtuális SIM szükségtelenné teszi, hogy két telefonom legyen, hiszen a chipen akár több előfizetés is elfér. A tesztjeink alapján egy telefon verziótól és készüléktől függően 20–25 profilt bír el, de egyszerre csak egy tud feljelentkezni a hálózatra. Ha valaki uniós országon kívülre utazik vagy ott él, lehet magyar és helyi telefonszáma anélkül, hogy két telefont vásárolna: az egyik szám az eSIM-en, a másik a fizikai kártyán, vagy akár mindkettő a chipen. A munka világában is kényelmes, ha nem kell cserélgetni a telefont a magán- és az üzleti beszélgetések alkalmával.

Hogyan tudok eSIM-re váltani?

Az előfizetéses ügyfelek ezt akár online is megtehetik a Telekom oldalán, ha a telefonjuk eSIM-kompatibilis. A 2018 után megjelent iPhone-ok és a 2019 utáni Android csúcsmodellek mind ilyenek. Az irány egyértelmű: az Apple telefonoknál a duál SIM-es működésnél az egyik SIM kizárólag digitális lehet, a 4G-képes Apple watch már eSIM only eszköz, és az Android készülékek között is találunk olyat, amelyikbe helye sincs a fizikai SIM-nek. Szerintem előbb-utóbb ez lesz a gyakoribb, szóval érdemes már most belevágni és kitapasztalni az új technológia előnyeit. Azt látjuk, hogy aki rákapott az eSIM-re, el sem tudja képzelni, hogy valaha létezett fizikai kártya.

Az eSIM-et viszont nem lehet áttenni egyik telefonból a másikba. Mi történik, ha tönkremegy a telefonom, vagy szeretném újabbra cserélni, esetleg szervizbe kerül a készülékem?

Nálunk évi tíz alkalommal ingyenesen lehet áthelyezni a virtuális kártyát, ami az átlagos felhasználók esetében bőven lefedi a vásárlás vagy szervizelés miatt jelentkező igényeket. A Telekom.hu oldalon néhány kattintással lecserélheted az eSIM-kártyát és azonnal be tudsz költözni az új telefonba bárhonnan, bármikor. Fontos, hogy a szolgáltató nem tudja távolról törölni a chipen lévő adatokat, vagyis minden esetben a felhasználónak kell megtenni a lépéseket.

A cikk a Telekom támogatásával készült.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!