Amit mindenképp tudni kell, ha személyi kölcsönt szeretne

2021. július 19. – 07:56

Másolás

Vágólapra másolva

Miért jobb, mint az áruhitel, és mire kell mindenképpen odafigyelni, ha valaki a gyorsan elérhető személyi kölcsönt tervez felvenni? Ez a rendhagyó kisokos ezekre a kérdésekre ad választ.

Kattintson ide a kalkulátorhoz, hogy megnézze, Ön milyen feltételek mellett kapna kölcsönt!

A koronavírus-járvány visszavetette a pandémia előtt a lakossági hitelpiacon slágernek számító, jelentős ütemű növekedést produkáló személyi kölcsönök iránti keresletet – írtuk még márciusban, utalva arra, hogy a járvány okozta bizonytalanság visszahúzódásával újból lendületet kaphat ez a szegmens. Nos, a Magyar Nemzeti Bank július elején publikált legfrissebb adatsora szerint a személyi kölcsönök megkezdték a felzárkózást: májusban a hitelfelvevők 42 milliárd forint összegben kötöttek ilyen szerződéseket, legutóbb hasonlóan magas összegre a pandémia magyarországi megjelenése előtt 2020 februárjában és a korábbi időszakban volt példa. Igaz, az idei év első öt hónapját nézve még lemaradásban van a piac, január eleje és május vége között 171 milliárd forintra rúgott az új személyikölcsön-szerződések összege, ami 2019 első öt hónapjához képest több mint 26 százalékos csökkenést jelent.

Visszatérve az idei évre, emelkedő pályán vannak a személyi kölcsönök a magyar piacon, ezen belül az Erste Bank is erős keresletet tapasztal ennél a hitelkonstrukciónál. A kereslet tehát növekszik, érdemes ezért tisztázni pár dolgot.

Áruhitel vagy személyi kölcsön?

A személyi kölcsön ma már kétfrontos harcot vív a lakossági hitelek piacán. Egyfelől konkurense az áruhiteleknek, másrészt az egy évtizeddel ezelőtti magas kamatszint süllyedése miatt ma már jó alternatíva lehet a szabad felhasználású jelzáloghitelek helyett is.

Az egyik rivális az áruhitel, amely sok kereskedőnél elérhető, első látásra vonzó feltételeket kínál. Ugyanakkor érdemes ezeket óvatosan kezelni. Ami komoly hátránya az áruhiteleknek a személyi kölcsönökkel szemben, hogy előbbieket kizárólag az adott termékre, termékekre lehet igényelni, a személyi kölcsön esetében sokkal nagyobb a „szabadság”, az érintettek szabadon elkölthetik akár az általuk kiválasztott kereskedőnél, vagy bármilyen más hitelcélra. Az áruhiteleknél előírhatnak önerőt is, ez a személyi kölcsönöknél nincs. Emellett az áruhitelek igénybe vehető összege jellemzően alacsonyabb, mint a személyi kölcsönöké.

Mikor jöhet szóba a személyi kölcsön?

Ami a legfontosabb, csak abban az esetben szabad bármilyen hitelt igényelni, így személyi kölcsönt is, ha a hitelfelvevő jövedelmi helyzete stabil és tudja vállalni a több évre szóló törlesztést. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor egy nagyobb kiadást – például lakásfelújítást, autóvásárlást – lehet finanszírozni a személyi kölcsönből.

A hiteligénylés előtt azonban mindenképp érdemes kikalkulálni, pontosan mekkora összegre van szükség és ez milyen havi kiadással párosul. Általános szabály szerint a törlesztőrészlet nem haladhatja meg a havi nettó jövedelem felét, 500 ezer forint feletti jövedelem esetén 60 százalékát.

Persze évekre előre nehéz felkészülni a váratlan eseményekre, ilyen helyzetre jelent megoldást a törlesztési biztosítás. Ha az érintett hiteles bajba kerül és átmenetileg nem tudná fizetni a törlesztést, akkor a biztosítás „megteszi helyette”.

Hogyan?

A személyi kölcsön mellett szól, hogy nagyon gyorsan – a banktól kapott zöld jelzés esetén – belül megérkezik a pénz. Ráadásul az igényléstől a folyósításig ma már szinte minden online intézhető.

Az Erste Banknál az igénylés kényelmesen megoldható, a hiteligénylés pontos menete, valamint a szükséges dokumentumok listája pedig a bank személyi kölcsön igénylésekre létrehozott oldalán, ezen a linken érhető el.

Átlagosan három munkanapon belül megérkezik az igénylő számlájára a személyi kölcsön összege, amennyiben pozitív döntéssel zárul a hitelbírálat. Azok, akik a fizetésüket az Ersténél vezetett bankszámlára kapják, még gyorsabban, akár néhány percen belül hozzájuthatnak a kért összeghez.

Mennyi?

Bár a személyi kölcsönök összege jellemzően 1,5-2 millió forint, ennél jóval szélesebb a skála. Az Erste Banknál például a legalacsonyabb összeg 500 ezer forint, a maximum pedig 10 millió forint,- (Az úgynevezett reprezentatív teljes hiteldíjmutató (thm) pedig 10,4-20,1 százalék.)

Egy 8 millió forintos, 8 éves futamidejű személyi kölcsön esetében az egyik Erstés konstrukció a júliustól érvényes feltételei szerint 8,05 százalékos thm-mel igényelhető. Ez pedig havonta 111 ezer forintos törlesztést jelent.

Kattintson ide a kalkulátorhoz, hogy megnézze, Ön milyen feltételek mellett kapna kölcsönt!

A cikket az Erste Bank támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!