Új autó havi 57-96 ezer forintból: így működik

2021. július 1. – 09:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kézenfekvő megoldás lehet az autóvásárlásra fordítandó több millió forintot személyi kölcsönből finanszírozni. A népszerű modelleken keresztül megmutatjuk, havonta hány forintból lehet új autóba ülni személyi kölcsön igénybevétele mellett.

Kattintson ide a kalkulátorhoz, hogy megnézze, Ön milyen feltételek mellett kapna kölcsönt!

A koronavírus-járvány sokkolta a nemzetközi, ezen belül a magyar gazdaság legtöbb területét, a válságokra pedig az autópiac, különösen az új autóké gyorsan és érzékenyen reagál. Elsősorban azért, mert az autóvásárlás komoly anyagi döntés, és a bizonytalan gazdasági környezetben a háztartások elhalasztják a nagyobb kiadásokat.

A hivatalos statisztikákból látszik, hogy a koronavírus-járvány megjelenéséig fokozatos bővülés volt az autópiacon. A Datahouse számai szerint Magyarországon 2016-ban még kevesebb, mint 100 ezer új autót helyeztek forgalomba, egész pontosan 96 555 darabot. 2017-ben 20 százalékos növekedés következett be, 2018-ban több, mint 17 százalékkal bővült az újautópiac, 2019-ben pedig további közel 16 százalékos növekedés történt. Ennek eredményeként tavalyelőtt már majdnem 158 ezer új autót adtak el a magyar piacon. A járványhatás miatt 2020-ban 19 százalékkal 128 ezerre csökkent a darabszám.

Az autópiaci szakértők idén már növekedésre számítanak. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének prognózisa szerint 140 ezer új autó értékesítésére kerülhet sor 2021-ben. Vagyis megkezdheti a felzárkózást az autópiac. Ehhez szükség van arra, hogy a korábban autóvásárlást tervezők pótolják az elhalasztott vásárlásaikat, és enyhüljön a pandémia okozta bizonytalanság.

Megoldás

Aki stabil jövedelmi háttérrel, azaz havi bevétellel, jövedelemmel rendelkezik, annak egyáltalán nem muszáj többmilliós kiadással autót vásárolnia, a személyi kölcsönök kézenfekvő alternatívát nyújtanak erre. Cikkünkben azt vizsgáltuk meg, hogy a magyar piacon népszerű személyautókat mekkora összegű személyi kölcsönből lehetne megvásárolni, és mennyi lenne azoknak a havi törlesztőrészlete. A személyi kölcsönös autóvásárlás mellett szól más alternatívákhoz képest, hogy az autó vételára azonnal rendelkezésre áll, nem kell önrészt felmutatni.

További érv a személyi kölcsönből történő autóvásárlás mellett – például a lízinggel szemben –, hogy előbbinél azonnal a vevő – ügyfél – tulajdonába kerül az autó, ezzel szemben a lízing esetében csak a futamidő végén kerül sor erre, addig csak üzembentartó lesz az ügyfél. Ennélfogva az autóval kapcsolatos ügyintézés a személyi kölcsönnel megvett járműnél egyszerűbb. Különbség még, hogy bár érdemes cascót kötni, de a személyi kölcsönből vásárolt autónál ez nem kötelező, a lízingnél viszont igen.

Fontos azonban, hogy csak abban az esetben érdemes belevágni, ha a jövedelmi helyzete az autóvásárlást tervező háztartásnak hosszú távon biztosított.

Jó, de havonta mennyi?

Magyarországon a Datahouse adatai szerint a legkedveltebb márkák közé tartozik többek között a Suzuki, a Toyota és a Dacia, így ezeknek a márkáknak modelljei szerepelnek az alábbi példákban.

Az egyik legnépszerűbb Magyarországon a Suzuki Vitara, amelyekből az 1,4 literes motorral szerelt egyik változat (Vitara 1.4 Hybrid 48V 6MT 2WD GL+) 2021 június közepén a márka hivatalos oldala szerint felszereltségtől függően 6,08 millió forintba került.

A kép illusztráció – Forrás: Suzuki.hu
A kép illusztráció – Forrás: Suzuki.hu

Ha valaki ilyen autót szeretne, mondjuk 7 éves futamidejű személyi kölcsön segítségével, akkor az Erste Banknál – havi 250 ezres nettó jövedelem és minimum 3 hónapos igazolt munkaviszony esetén – 8,79 százalékos kamattal és 9,5 százalékos thm-mel igényelhet Erste Most Extra Személyi Kölcsönt. A havi törlesztőrészlet pedig 97 495 forint lesz. (Kattintson ide a kalkulátorhoz, hogy megnézze, Ön milyen feltételek mellett kapna kölcsönt!)

A magyarországi autótoplistán második helyezett Toyoták közül egy a 1,5 literes benzinmotoros – 1.5 Dynamic Force 125 LE – változat június közepén 5,43 millió forintos árcetlivel volt elérhető.

A kép illusztráció – Forrás: Toyota.hu
A kép illusztráció – Forrás: Toyota.hu

A szóban forgó Yaris egy 5,5 millió forintos, 8 éves futamidejű, Erste Bank által nyújtott Erste Most Extra Személyi Kölcsönnel elvihető, ez esetben a kölcsön kamata 9,79 százalék – a thm-je pedig 10,56 százalék – lesz, a havi törlesztőrészlet összege pedig 82 848 forintot jelent.

A Daciák közül az egyik legkedveltebb a Duster, amelynek kedvezményes ára június közepén 3,75 millió forintról indult.

A kép illusztráció – Forrás: Dacia.hu
A kép illusztráció – Forrás: Dacia.hu

Ehhez az autóhoz egy 3,8 millió forintos személyi kölcsönre lehet szükség. Utóbbi konstrukció Erste Most Extra Személyi Kölcsönként 8 éves futamidővel 9,79 százalékos kamat mellett és 10,56 százalékos thm-mel igényelhető az Erste Banknál. Aki ezt választja, annak havonta 57 240 forintból kijön a törlesztőrészlete.

Összességében tehát az látszik, ha valakinek megfelelő jövedelme van és alapos mérlegelés után belevág a személyi kölcsönből történő autófinanszírozásba, akkor egy 4-7 millió forintos új autóhoz juthat a példákban említett futamidők alatt havi 60-100 ezer forintos kiadással. Lényeges azonban figyelembe venni, hogy ehhez zöld jelzést kell kapni a banki hitelbírálatnál. Fontos számolni még azzal is, hogy az autó fenntartásához még további kiadások kapcsolódnak, például a biztosítási díj vagy éppen a kötelező szervizek költsége.

Kattintson ide a kalkulátorhoz, hogy megnézze, Ön milyen feltételek mellett kapna kölcsönt!

(A cikkben szereplő számítás a cikk megjelenésekor érvényben lévő, visszavonásig hatályos Lakossági Hitel Hirdetmény 3. sz. mellékletének 3.3. pontja alapján történt.)

A cikk megjelenését az Erste Bank támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!