Zárásként pedig egy kis Mozart: Kovalik Balázs rendezéseivel és gondolataival zárul a Tavaszi Fesztivál – Este nyolctól a Telexen

2021. április 18. – 14:07

frissítve

Zárásként pedig egy kis Mozart: Kovalik Balázs rendezéseivel és gondolataival zárul a Tavaszi Fesztivál – Este nyolctól a Telexen
Figaro házassága – részlet

Másolás

Vágólapra másolva

Alig múltam 14, amikor 2006 tavaszán a Millenáris Teátrumban megnéztem a Don Giovannit. Én nem tudtam akkor, hogy egy gyárépületben lehet operát játszani. Fogalmam sem volt róla, hogy Mozartot nem csak fehér parókában szabad előadni. És őszintén szólva Kovalik Balázs neve sem mondott még sokat. Talán azt sem fogtam fel, hogy Mozart-év van, meg hogy a híres Tavaszi Fesztiválon ülök. Egyszóval nem sejtettem, mekkora szám, aminek a részese vagyok épp. Ennek ellenére lenyűgözött az élmény. Ma már tudom, hogy az a projekt egy igazi szenzáció volt, most mégis a tájékozatlan, 14 éves Dani miatt ajánlom mindenkinek a ma esti programot. Mona Dániel írása.

Az előadást este nyolc órától a Telexen, itt, ebben a cikkben is megnézheti.

Beszéljünk egy kicsit az operáról! Az opera egy összművészeti műfaj, amelyben nemcsak zene van, hanem a librettón keresztül irodalom, a díszletek és jelmezek képviseletében építészet, képző- és textilművészet, a koreográfiákban tánc, az énekeseket tekintve pedig színművészet is. Megvan annak az ellenállhatatlansága, hogy az ember kiöltözik, elmegy az Operaházba (na, nem most, hanem majd ha kinyit újra), ahol felgördül a függöny, és a szemünk elé tárul a lélegzetelállítóan szép színpadkép.

Ez egy feeling. Ez az opera. De nem csak ez. Mert mit csináljon az emberfia, ha előtte már ezren elmesélték egy darabbal azt, amit a szövegkönyv mentén alapjáraton el lehet mesélni?! Ragadja meg a mű mondandójának aktuális vetületeit! Szerelem ma is van, nem? De! Hát bosszúvágy? Az is. Csalódás? Árulás? Féltékenység? Örihari? Igen, persze, naná és hogyne. Akkor hát nem is olyan lehetetlen kimozdítani, mondjuk, Mozart operáit a 18. századi miliőből. El lehet velük mesélni bármilyen aktuális sztorit. Üdv a kortárs operarendezések világában!

Kovalik Balázs – Fotó: Nagy Attila / Müpa
Kovalik Balázs – Fotó: Nagy Attila / Müpa

És akkor itt kanyarodjunk vissza Kovalik Balázshoz, aki az efféle opera-újragondolásoknak a nemzetközi szinten is top-toplistákon jegyzett szakértője. Amihez rendezőként hozzányúl, azt tuti nem elég egyszer megnézni, annyi titkos üzenetet, apró részletet, pluszréteget rejt el alkotásaiban. Mintha két szálon futna a cselekmény: az egyiket a zeneszerző és a librettista írta, a másikat a rendező. Szól egy zene, ami ismerős és amit szeretünk, és közben kapunk egy üzenetet, ami elgondolkodtat, meghat, felháborít vagy szórakoztat. Megunhatatlan játék!

2006-ban Mozart 250 éves lett volna (illetve dehogy lett volna annyi, mindenesetre annyi éve született), ennek apropójából Kovalik Balázs Oberfrank Péter karmesterrel karöltve megrendezte a szerző három, ún. Da Ponte-operáját, vagyis azt a trilógiát, amelynek a szövegét Lorenzo da Ponte írta. A Figaro házassága, a Don Giovanni és a Così fan tutte előadását több hónapos műhelymunka előzte meg – volt tehát idő ízekre szedni az együtt már maratonnyi zenét. (Csak azért írom így, mert a három produkció külön-külön, majd egy nap alatt is megszólalt az akkori fesztiválon.) Fiatal énekesekkel, egy hatalmas, mégis családias, laza térben, hétköznapi viseletekben, a zenei igényességből nem engedve született meg az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb operaprodukciójaként számontartott előadás.

Don Giovanni – részlet
Don Giovanni – részlet

Hogy mindez hogy jött létre, hogy miként kell ma művészetet közvetíteni, mit adhat Mozart a 21. század közönségének vagy hogy mennyire aktuálisak a karakterei, ezekre is fény derül a ma esti programban, amelyben a maraton részletein túl az alkotók mesélnek majd minderről. A beszélgetések gördülékenységét és profizmusát Fazekas Gergely zenetörténész biztosítja. Operát kedvelők és a műfajjal csak barátkozni kezdők egyaránt fogyaszthatják a műsort. És bár mára szinte mindennapossá váltak a merész, újító, alternatív, modernizált, kreatív rendezések, azért nagyon is érdemes egy pillantást vetni az egyik legnagyobb forradalmár munkájára és meghallgatni a gondolatait. Merthogy jó. De nem kell nekem hinni. Higgyetek a 14 éves Daninak!

VOLT EGYSZER EGY MOZART-MARATON, 2021. április 18. (vasárnap) 20:00

Zenés beszélgetés Kovalik Balázs rendezővel
Beszélgetőtárs: Fazekas Gergely

Figaro házassága
Almaviva: Kálmán Péter
Grófné: Fodor Gabriella
Susanna: Geszthy Veronika
Figaro: Cseh Antal
Cherubino: Simon Krisztina
Marcellina: Bucsi Annamária
Bartolo: Asztalos Bence
Basilio: Ocsovay János
Antonio: Hábetler András
Barbarina: Yang Li
Curzio: Drucker Péter

Così fan tutte
Fiordiligi: Wierdl Eszter
Dorabella: Mester Viktória
Despina: Farkasréti Mária
Ferrando: Megyesi Zoltán
Guglielmo: Fátrai János
Don Alfonso: Bátki Fazekas Zoltán

Don Giovanni
Don Giovanni: Bretz Gábor
A kormányzó: Palerdi András
Donna Anna: Fodor Beatrix
Don Ottavio: Szappanos Tibor
Donna Elvira: Érsek Dóra
Leporello: Hámori Szabolcs
Masetto: Gábor Géza
Zerlina: Hajnóczy Júlia

Közreműködik: MÁV Szimfonikus Zenekar, Victoria kamarakórus
Vezényel: Oberfrank Péter
Karvezető: Cser Ádám
Jelmez: Benedek Mari
Rendező: Kovalik Balázs

A Budapesti Tavaszi Fesztivált április 9. és 18. között a Budapest Brand nZrt. szervezi, a Telex mindennap 20 órakor közvetíti az aznapi kiemelt műsort. A cikk megjelenését és a közvetítést a Budapest Brand nZrt. támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!