A peremről a középpontba: Best of Fringe Harcsa Veronikával a Tavaszi Fesztiválon – Este nyolctól a Telexen

2021. április 17. – 15:16

frissítve

A peremről a középpontba: Best of Fringe Harcsa Veronikával a Tavaszi Fesztiválon – Este nyolctól a Telexen
Fringe, részéet

Másolás

Vágólapra másolva

Persze nem csak Harcsa Veronikával, hiszen itt lesz még vele a Tünet Együttes művészeti vezetője, Szabó Réka is, valamint fellép a Cimbaliband és előad a Gólem Színház. A Tavaszi Fesztivál vadonatúj produkciója válogatás a 2006-ban indult Budapest Fringe Fesztivál legjobbjai közül – a teljesség igénye nélkül. Egyben egyfajta ösztönzés is: a tehetség utat tör magának / mindenki kicsiben kezdi / ragadd meg a lehetőségeket, és hasonló életbölcsességek. Mr. Beannek bejött. Mona Dániel írása

Az előadást este nyolc órától a Telexen, itt, ebben a cikkben is megnézheti.

De egyáltalán mi az a Fringe? A szó rojtot, bojtot és frufrut is jelent, de a mi megoldásunk most a „perem”. Mára a világ számos nagy művészeti fesztiváljának van egy „peremfesztiválja”, amely lehetőséget ad hivatásos és amatőr művészeknek, pályakezdőknek vagy akár pályát még el sem kezdőknek, hogy bemutassák, mit tudnak, mit alkotnak. Lehet szó zenéről, táncról, színdarabról, stand-up comedyről és más művészeti performanszokról is. A fesztivál helyszínt és technikát kínál, a többi csakis az előadón múlik. És bár nehéz kitűnni a tömegből, a Fringe kiváló terep arra, hogy az igazán nagy tehetségeket felfedezhessék. A Budapesti Tavaszi Fesztivál 2006-ban csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

A Fringe ősatyja az Edinburgh Festival Fringe (Edinburgh-i Alternatív Művésztalálkozó és Fesztivál), amelyet 1947-ben alapítottak, és amely mára közel egy hónapos sorozattá nőtte ki magát: több mint 300 helyszínen csaknem 60.000 fellépő 3-4000 előadásának ad otthont. Jegyeladás tekintetében csak az olimpia és a foci vb veri meg. (Nem, ez nem azt jelenti, hogy ha a következő Fringe-en kiállsz egy szál gitárral az Erzsébet térre, akkor rögtön olimpiányi pénz, siker, csillogás…) Csak mutatóba itt hagyok néhány nevet, akik az Edinburgh Festival Fringe-en tűntek fel először: Rowan Atkinson, Stephen Fry, Hugh Laurie, Emma Thompson, Robin Williams és Alan Rickman. Én mondtam, hogy Mr. Beannek bejött…

Az indokolatlanul hosszú felvezető után pedig vissza a jelenbe. Ma este három olyan produkció látható, amelynek előadói évekkel ezelőtt felléptek a Fringe-en, azóta pedig országos, sőt nemzetközi karriert futottak be. Az estet a 2006-ban alakult Cimbaliband koncertje nyitja. Ha röviden akarom összegezni, akkor a „cimbalom Chuck Berryje”, vagyis Unger Balázs által vezetett együttes világzenét játszik. Ha kicsit hosszabban és pontosabban, akkor a „kelet-európai cimbalom rock’n’roll” a népzene, a jazz, a latin és a balkán zene energiától kirobbanó fúziója. Négy számból álló műsorukban például ez is megszólal:

Meglehetősen más műfaj és más hangulat követi a világzenét: egy kis dráma. (Bevallom, kicsit csaltam a coverképpel…) A társulat saját bevallása szerint a Gólem elsősorban színház, másodsorban zsidó, harmadsorban budapesti. A zsidóság kultúrájából és hagyományaiból kiindulva teremtenek gyakran önkritikus, vallásra, szemléletekre és magára a zsidó népre reflektáló produkciókat. A trükk című darabjuk az izraeli író, Etgar Keret novelláin alapul: egy bűvész és egy csőszerelő barátságának alakulását meséli el párkapcsolati problémával és depresszióval fűszerezve. Ennyi? Ez a nagy sztori? Hol a trükk? Este 8-kor ez is kiderül.

A produkciók sorát egy művészi kísérletezés zárja. De nem a szó elcsépelt, inkább tudományos értelmében. Szabó Réka matematikus, táncos, koreográfus és rendező. A legtöbben talán Sóvirág című munkájáról és az arról készült dokumentumfilmből (A létezés eufóriája) ismerhetik. A pandémia alatt rengeteget gondolkozott azon, merre lépjen tovább társulatával, a műfaji határokat mindig is figyelmen kívül hagyó Tünet Együttessel, és arra jutott, új működési formát alakít ki. Ahogy az egy matematikushoz illik, „alapkutatásokba” kezdett, melynek témája a hang és a mozdulat kapcsolata. A kísérletezésbe bevonta Harcsa Veronikát, a kiváló énekes-dalszerzőt is. És hogy hol tart most a közös munka, azt egy ízelítő erejéig a Tavaszi Fesztivál közönsége láthatja először.

Harcsa Veronika, fotó: Nagy Eszter Fruzsina
Harcsa Veronika, fotó: Nagy Eszter Fruzsina

Végül a csavar: a Tavaszi Fesztivál nemcsak ezzel a három produkcióval kíván visszaemlékezni a nagysikerű Budapest Fringe Fesztivál történetére, hanem megkérte Szemere Katalin újságírót (a fesztivál egykori zsűritagját), hogy beszélgessen az alkotókkal, előadókkal, az egykori szervezőkkel és néhány zsűritaggal. Így már teljes és méltó a Fringe-gála.

FRINGE IDÉZŐ, 2021. április 17. (szombat) 20:00

MŰSOR
Cimbaliband
Tradicionális: Oriental Mahala
Hoppádiridá (Zene, szöveg: Unger Balázs)
Pacsirtás (Zene, szöveg: Unger Balázs)
Erre gyere! (Zene, szöveg: Unger Balázs)

Gólem Színház
A trükk

Szabó Réka és Harcsa Veronika
Bárcsak duett

Beszélgetőpartner: Szemere Katalin

A Budapesti Tavaszi Fesztivált április 9. és 18. között a Budapest Brand nZrt. szervezi, a Telex mindennap 20 órakor közvetíti az aznapi kiemelt műsort. A cikk megjelenését és a közvetítést a Budapest Brand nZrt. támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!