Villám netet a ház minden pontjára! – Ez a Telekom Okoswifi

Másolás

Vágólapra másolva

Kevés annál idegesítőbb dolog van, mint amikor az ember bemegy a fürdőbe, a hálóba vagy a konyhába, és hirtelen megszakad a Netflix film, a YouTube videó, elhalkul a Spotify-on hallgatott zeneszám, vagy kidob a játék a satnya wifi miatt. De mint oly sok mindenre, erre is van már megoldás! A Telekom most mutatta be ugyanis új szolgáltatását, amelyet pont arra találtak ki, hogy orvosolja az ilyen jellegű problémákat, mindezt ráadásul totál felhasználóbarát módon. Ez a Telekom Okoswifi, mi pedig megnéztük mit tud a valóságban, azaz, hogy tényleg jó-e, mennyire egyszerű kezelni/üzembe helyezni és hogy milyen sebességet produkál.

Hogy működik?

A rendszer kisebb dobozkákból áll, amelyek közül az egyiket rá kell dugni a netszolgáltatótól kapott routerre, ezt követően pedig a többiek egyetlen gombnyomással csatlakoztathatóak hozzá vezeték nélküli úton. E szatellit egységeket kell lepakolni a ház vagy lakás különféle pontjain, és ezt követően egyfajta jel erősítőként, wifi támaszpontként funkcionálnak. Tehát ha például lerakunk egyet a hálószobában, akkor az ott lévő telefon már ahhoz csatlakozik, és mivel fizikailag közelebb van, ezért tényleg jobb lesz a kapcsolat minősége.

Az üzembe helyezés pofonegyszerű, a termék dobozában található magyar nyelvű leírást kell követni. Elrontani nem lehet semmit, és semmilyen szoftveres mókolásra nincs szükség feltétlenül a működtetéséhez. Csak ki kell választani a routerhez kábellel csatlakozó doboz hátulján megadott hálózat nevét, beírni a megadott jelszót, és készen is vagyunk. Gyakorlatilag bárki boldogulhat vele, még az is, aki egyébként idegenül mozog az elektronikai eszközök univerzumában. Természetesen van arra is lehetőség, hogy ha valaki szeretné, akkor egy szoftver segítségével PC vagy mobil segítségével menedzselje a okoswifi rendszert, ellenőrizze az egyes komponenseket, megvizsgálja, hogy azok megfelelően működnek-e.

Kialakítás – dizájn

Maguk az eszközök nem túl nagyok (14x13x5 cm), ebből fakadóan viszonylag egyszerűen letehetőek bárhova, egy íróasztalra vagy könyvespolcra is. A dizájn rendben van, láthatóan ügyeltek arra, hogy ne szúrjanak szemet, amennyire lehet beleolvadjanak a környezetükbe. Leginkább egy kompakt rádióra, ébresztőórára vagy hangszóra hasonlítanak, a visszajelző LED-ek diszkrétek, éjjel, tök sötétben sem zavaró a fényük.

Tényleg hasznos?

A Telekom Okoswifi rendszere a KAON AR1344E eszközökre épül, amelyek tulajdonságai papíron kifejezetten impozánsak. Támogatják a dual-band kétsávos technológia (2,4 GHz és 5 GHz), valamint a jelenleg legjobbnak számító WiFi 6 szabvány használatát, amely elméletileg pazar vezeték nélküli adatátviteli sebességet (akár 4800 Mbit/s) szavatol.

A legjobb, hogy ez a valóságban is működik, hiszen a méréseink szerint közel hétszer (!!) gyorsabb, mint a korábban használt, netszolgáltató által biztosított WiFi router. Emellett a válaszidő is sokkal jobb, ami a játékosok számára kiemelten fontos lehet. Egy nagyjából 80 négyzetméteres irodában vetettük be, amelynek bizonyos részein korábban a vezeték nélküli hálózat elérhetetlen volt, de már egyetlen ilyen plusz doboz bevetése orvosolta a problémát. A Telekom többféle konstrukcióban kínálja a terméket, attól függően, hogy mekkora az ingatlan: 100 nm alatti egy szintes házakba vagy lakásokba elég két pici doboz. Ennél nagyobb, vagy több szintes ingatlanokba már három vagy négy egységre is szükség lehet, és akár 600 négyzetméteres otthont vagy irodát is le lehet fedni ily módon gyors és megbízható wifivel. A korábban már említett applikációval pedig egyszerűen meg lehet vizsgálni, hogy az eszközök jó helyen vannak-e, illetve a program még segítséget is ad, hogy megtaláljuk a legideálisabb helyet nekik. A biztonság ma kiemelt fontosságú kérdés a vezeték nélküli hálózatok használata során, és ezzel sem lehet probléma, köszönhetően az alkalmazott WPA3 protokollnak, ami jelenleg a legfejlettebb titkosítási technológiának számít ezen a szinten.

Mindent mérlegre téve ki lehet jelenteni, hogy a Telekom Okoswifi iszonyatosan hasznos kiegészítő lehet. A kezelése pofonegyszerű, a vezeték nélküli kapcsolatot sokkal-sokkal stabilabbá teheti, és sebesség terén is előrelépést jelenthet. És azt is érdemes megemlíteni, hogy otthonok mellett kisebb-nagyobb irodákban is beválhat.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!