Kicsi a film, de erős: díjnyertes rövidfilmek a Budapesti Tavaszi Fesztiválon – Este nyolckor a Telexen

2021. április 15. – 14:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Apróhirdetés kisfilmekhez. Hiányzik a moziélmény, de nincs kedved vagy erőd végignézni egy nagyjátékfilmet? Szereted a „négy évszak” pizzát, mert négy különböző ízvilágot kapsz egy áráért? A hazai termékeket preferálod, abból is az egyedi darabokat? Akkor a Tavaszi Fesztivál ma esti programját neked találták ki. És sok reklámmal ellentétben itt a cucc tényleg olyan ütős, mint amilyennek hangzik: négy magyar rövidfilm az elmúlt évek legsikeresebbjei közül; négy ismerős, mégis sajátosan elmesélt téma, egy Budapest és a mindenhol felbukkanó szabadságvágy. Mindez ingyen. Kihagyhatatlan ajánlat – lájkot, kommentet, megosztást beszámítunk. Mona Dániel írása.

Az előadást este nyolc órától a Telexen, itt, ebben a cikkben is megnézheti. A program csak Magyarország területéről elérhető.

A Budapesten, szabadon névre keresztelt rövidfilm-estet Ács Zsuzsanna 2018-as diplomafilmje, a Betti nyitja. A tervező-rendező Ács animáció mesterszakon végzett, így talán nem meglepő művének amúgy igencsak szokatlan műfaja: dokumentum animációs film. Kezdjük a „dokumentummal”: az ötperces alkotás Forgó Betti életébe enged bepillantást.

Betti, forrás: Friss Hús Fesztivál
Betti, forrás: Friss Hús Fesztivál

Forgó Betti punk volt. És taxisofőr. És vadul tüntetett a benzinárak emelkedése ellen. Még mindig taxizik. És természetesen ő narrálja a kisfilmet. Nagydumás. A rajzolt látványvilág gyakran csak stilizált, de a bólogatós autós tacskótól kezdve a graffitikig sok-sok izgalmas részlet színezi ki Betti mondandóját. Az animáció tökéletesen eleveníti meg azt a feelinget, amiről mesél: a színek, a formák és a figurák segítségével egy pillanatra mi is lázadó sofőrnek érezhetjük magunkat.

Felülnézet, forrás: Friss Hús Fesztivál
Felülnézet, forrás: Friss Hús Fesztivál

Ahogy mondani szokás: a téma ott hever az utcán. Nos, Lőrincz Nándor és Nagy Bálint szó szerint vette a dolgot. 2019-es Felülnézet című kisfilmjük témája ugyanis a lomtalanítás. Az utcai szituációs minidráma bármelyikünkről szólhatna, épp ezért a néző már-már zavarban, feszélyezve érzi magát a konfliktusok láttán.

Kidomborodnak társadalmi különbségek, megjelennek előítéletek, újra és újra érvényesül az „erősebb kutya”-elv, végig ott motoszkál a félelem, kattog az agy, kiakad a káromkodás-mutató. És mi – vagyis a kamera – mindezt vágatlanul, egyetlen snittben nézzük végig tétlenül egy lakás ablakából. Majd mire elfordulunk az ablaktól, már a saját otthonukban folyik a cselekmény. Persze nem a mi otthonunk, hanem a főszereplőé, de az alkotók mégiscsak fejbe koppintanak újra, hogy halló, hiszen ez simán lehetne a mi életünk is…

Agapé, forrás: Friss Hús Fesztivál
Agapé, forrás: Friss Hús Fesztivál

Polgár Csaba, Kiss Diána Magdolna, Farkas Franciska, Polgár Tamás, Nagypál Gábor és Orsós Dániel alakítása után egy duett következik, amely még a Cannes-i Filmfesztiválra is kijutott. A 2020-as Agapé történet egy különös kapcsolatról, amely sok ponton hiúsulhatott volna meg, a csillagok állása mégis egymás felé terelte a szereplőket. A színészhallgató Kenéz Ágoston és az elismert színésznő, Gryllus Dorka által alakított két karakter viszonya olyan, hogy egyszerre ellenezzük és drukkolunk neki.

Beleznai Márk kisfilmjében elmosódik a korkülönbség, mintha végig a figurák szűrőjén keresztül ismernénk meg a másikat, nem törődve a helyzet szemmel látható abszurditásával. A párbeszédekből – a sok hiány és szűkszavúság ellenére – kirajzolódnak a szereplők életének főbb mérföldkövei, de csakis azok, amelyekre szükségünk van az ábrázolt viszony árnyalásához és megértéséhez. De vajon rájuk vonatkozik az agapé kifejezés? A film végére kiderül.

A vége, forrás: Friss Hús Fesztivál
A vége, forrás: Friss Hús Fesztivál

A mai program vége A vége. A taxisként maga urává váló Betti, a hívatlan vendégektől szabadulni akaró Zalán és az érzelmeiket szabadon megélő pár után Gyimesi Anna 2020-as kisfilmjében a szabadság, a szabadulás egyik legfájdalmasabb folyamatát mutatja be. Verának (Csépai Eszter) ugyanis a saját függőségétől, ragaszkodásától, érzéseitől kell megszabadulnia, hogy tovább léphessen a szakítás után. El kell engednie, el kell fogadnia, el kell hinnie bizonyos dolgokat, hogy újra teljes életet élhessen.

A zilált kameramozgásoknak és egyre szürreálisabb képeknek köszönhetően nemcsak kívülről szemlélhetjük Vera küzdelmét, de kicsit a fejébe is belelátunk. Hogy milyen nehéz a vége. Ahogy András László fogalmaz: „Nem akkor van vége, amikor minden érv a mellett szól, hogy vége van, és nem akkor, amikor ezeket az érveket fel is sorakoztatják. Akkor van vége, amikor vége van.” Szerencsére a közvetítés még csak most kezdődik…

BUDAPESTEN, SZABADON, 2021. április 15. (csütörtök) 20:00

Betti
rendező: Ács Zsuzsanna
szereplő: Forgó Betti

Felülnézet
rendező: Lőrincz Nándor, Nagy Bálint
szereplők: Polgár Csaba, Kiss Diána Magdolna, Farkas Franciska, Polgár Tamás, Nagypál Gábor, Orsós Dániel

Agapé
rendező: Beleznai Márk
szereplők: Gryllus Dorka, Kenéz Ágoston

A vége
rendező: Gyimesi Anna
szereplők: Búza Tímea, Csépai Eszter, Varju Kálmán

A Budapesti Tavaszi Fesztivált április 9. és 18. között a Budapest Brand nZrt. szervezi, a Telex mindennap 20 órakor közvetíti az aznapi kiemelt műsort. A cikk megjelenését és a közvetítést a Budapest Brand nZrt. támogatta.

Kövess minket Facebookon is!