Egy hashtag, aminek tényleg van értelme, avagy Mindszenty, a magyar szuperhős – Budapesti Tavaszi Fesztivál nyolckor a Telexen

2021. április 13. – 14:41

frissítve

Egy hashtag, aminek tényleg van értelme, avagy Mindszenty, a magyar szuperhős – Budapesti Tavaszi Fesztivál nyolckor a Telexen
Fotó: Török Janka

Másolás

Vágólapra másolva

Filmet lehetne forgatni az életéből – hányszor használjuk ezt a fordulatot! De nem mindegy, mekkorát és milyet. Például aki egész életében csak sodródott az árral, ő talán csak egy rövidebb dokumentumfilmet kap. Aki viszont a változó rendszerek viharában is kitartott az elvei mellett, szolgálta a hazáját, háromszor bebörtönözték, de mindig kiszabadult, elhagyta az országot, de hazatért, és épp a szentté avatásának procedúrája zajlik, nos, rá akár egy teljes sagát fel lehet húzni. Egyelőre azonban elégedjünk meg néhány kiadvánnyal meg egy zseniális kiállítással, és fűszerezzük meg mindezt egy koncerttel. Máris kész a Tavaszi Fesztivál #Mindszenty programja! Mona Dániel írása.

Az előadást este nyolc órától a Telexen, itt, ebben a cikkben is megnézheti.

Teljesen lenyűgöznek azok az egyházi személyek, akik nem azért nyűgöznek le, mert egyházi személyek. Akikben nemcsak papot, de végtelenül jóságos hétköznapi embereket is látok. Akiket nem lehet nem szeretni és tisztelni, mert minden sallang nélkül, az emberekre fókuszálva teszik mindazt, amit. Ilyen például a Pannonhalmi Főapátság több szerzetese, és ilyen Mindszenty József bíboros is. S bár utóbbival nem találkoztam, a Mindszenty Alapítvány Párbeszéd Házában 2020 novemberében „nyílt” kiállítása olyan közel hozta, mintha nem csak a történelemórákon tanultam volna róla. Hosszú-hosszú perceket el lehet tölteni a tárlat online bebarangolásával: videók, képek, feliratok és jól kitalált felépítés jellemzi.

A kiállítás logója egy hashtag, mert hogy elsősorban fiataloknak szól a kiállítás. Meg kereszt. Meg börtönrács. És közben útelágazások, kereszteződések, vagyis folyamatos döntések szimbóluma. Egy sokszínű élethez ilyen sokszínű jelkép dukál, ami történetesen tényleg sok színnel is lett megrajzolva. Átgondolt, kreatív, frappáns. Engem megnyertek. Ráadásul online kitölthető vetélkedő is tartozik a tárlathoz, amire ugyancsak utalhat a hashtag.

És ez csak a logó. Ott van még a jól megválasztott tér: a Párbeszédek Házának díszterme egykor templombelső volt, így nemcsak méltó helyszín Mindszentynek, de a megszokottól eltérő elrendezésekre is alkalmas. vagy akár rendhagyó koncertek tartására. A Kodály Zoltán Kórusiskola énekkara 2021 februárjában rögzítette hangversenyét a díszteremben, megidézve ezzel a helyszín szakrális múltját és autentikus légkört teremtve a kiállításhoz. Nem túlzás összművészeti produkciónak nevezni ezt a magyarországi bemutatót, hiszen a képi és a hangi világ, tárlatvezetés és egyházzene együtt alkotja az egyedülálló élményt.

Fotó: Magyarországi Mindszenty Alapítvány
Fotó: Magyarországi Mindszenty Alapítvány

Életkapuk – ez a kiállítás címe. A szó átvitt értelmét a szó szoros értelmében vett kapukon keresztül ismerjük meg. Egy otthon ajtaja, egy templomkapu, egy börtönrács és az „örök haza” bejárata… Találó, kifejező és követhető. De elég az én lelkendezésemből! Látogassanak el a kiállításra, helyezkedjenek bele Mindszenty bíboros élettörténetébe, hogy aztán este 20 órától a megfelelő lelkiállapotban hallgassák a Kodály Zoltán Kórusiskola koncertjét.

#MINDSZENTY 2021. április 13. (kedd) 20:00

Szólót énekel:
Nagy Borbála
Verbay Csaba


Hangszeren játszik:
Ábrahám Orsolya – fuvola
Kasza Margit – gordonka
Kertész Annamária – gitár
Nagy Ákos – orgona, zongora
Sapszon Borbála – oboa


A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola vegyeskarát vezényli:
Sapszon Ferenc, Kossuth-díjas karnagy

A Budapesti Tavaszi Fesztivált április 9. és 18. között a Budapest Brand nZrt. szervezi, a Telex mindennap 20 órakor közvetíti az aznapi kiemelt műsort. A cikk megjelenését és a közvetítést a Budapest Brand nZrt. támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!