Törőcsik Franciska és Prieger Zsolt pilinszkyzik a Kiscelliben – Budapesti Tavaszi Fesztivál este nyolckor a Telexen

2021. április 11. – 14:19

frissítve

Törőcsik Franciska és Prieger Zsolt pilinszkyzik a Kiscelliben – Budapesti Tavaszi Fesztivál este nyolckor a Telexen
Törőcsik Franciska és Prieger Zsolt, fotó: Balogh János

Másolás

Vágólapra másolva

Pilinszkyzni… Valószínűleg nincs ilyen szó. Igaz, olyan performansz sem volt még soha, amit most a legtehetségesebb fiatal színészek közt számontartott Törőcsik Franciska és a reneszánszian polihisztor Prieger Zsolt művel a 100 éve született és 40 éve elhunyt Pilinszky János tiszteletére. Ez nem egy felolvasó est, nem egy hagyományos zenés irodalmi program. Ez egy legcoolabb értelemben kortárs és minden pillanatában összművészeti premier. Teljes szívből történő pilinszkyzés a Tavaszi Fesztiválon. Este nyolckor a Telexen is megnézheti. Mona Dániel írása.

Az előadást este nyolc órától a Telexen, itt, ebben a cikkben is megnézheti.

Már a párosítások is izgalmasak: Törőcsik és Prieger, Pilinszky és a Kiscelli Múzeum templomtere. Kezdjük az előadókkal! Az, hogy egy színművész verseket mondjon, nem szokatlan. Hogy ezt zenei betétekkel fűszerezve tegye, még az sem extrém. Pláne, hogy Franciskától nem áll távol a zene, számos énekes produkcióját megtalálni a neten. Például ezt.

De ha ez a Törőcsik Franciska összedugja a fejét egy olyan sokoldalú figurával, mint Prieger Zsolt, ott minden lesz, csak hagyományos irodalmi est nem. (Nem mintha lenne bármi bajom a hagyományos irodalmi estekkel, de ez történetesen nem az lesz.) Prieger Zsoltot sokan az Anima Sound Systemből ismerhetik, ahol olyan ikonikussá vált számokat írt és adott elő társaival, mint ez. Vagy ha egy egészen elborult példát akarnék mutatni, íme.

Na, most, hogy kontextusba helyeztük az előadókat, képzeljük el, hogy ők ketten a Highlights of Hungary nagyköveteiként találkoznak, és kitalálják, hogy közös estet fognak csinálni. Mindketten szeretik Szerb Antalt, ezért az ő műveiből. Aztán Térey-estet, mert az ő életművét is nagyon kedvelik.

És mivel a közös munka klassz, jöhet a harmadik projekt, a Pilinszky és én. Versek, versfoszlányok, sorok, gondolatok, mondatok. Közben pedig zene. Meg zaj. Meg hangeffektusok. Főleg könnyűzene, modern hangzás. De nem csak. Lesz Bach is. Több műfaj, izgalmas kavalkád. Néha meg csönd. Az egész olyan, mint egy utazás, ami közben felvillannak részletek. Mindketten olvasnak fel, Franciska talán még énekel is.

Mindez egy szakrális térben történik – ezt Pilinszky kapcsán talán nem kell magyarázni. De hogy a helyszín se legyen túl klasszikus, arról Seres Tamás gondoskodik, aki hangulatos vizuálokkal teszi végképp összművészetivé az élményt, ahol tehát irodalom, zene, építészet és képzőművészet találkozik.

Az egész projekt nagyon mai, nagyon nekünk szól, nagyon személyes, nagyon élő. Ahogy Prieger Zsolt fogalmaz: „Hiszünk abban, hogy a magyar irodalom vitális, pulzáló valóság, amely ha mellőzi a szokásos irodalmi estek kliséit, helyette viszont alkalmazza a kor populáris kultúrájának zenei, kommunikációs eszközeit, életre szóló hatást gyakorolhat a befogadóra.” Aki szereti Pilinszkyt, aki nem, szerintem ne hagyja ki a ma estét.

PILINSZKY ÉS ÉN, 2021. április 11. (vasárnap) 20:00

Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska estje
Az előadást élőben rögzítették április 8-án a Kiscelli Múzeumban.

A Budapesti Tavaszi Fesztivált április 9. és 18. között a Budapest Brand nZrt. szervezi, a Telex mindennap 20 órakor közvetíti az aznapi kiemelt műsort. A cikk megjelenését és a közvetítést a Budapest Brand nZrt. támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!