Kínosan aktuális, szürreális, bodóviktoros magyarországi bemutató a Tavaszi Fesztiválon – Este nyolckor a Telexen

2021. április 10. – 14:18

frissítve

Kínosan aktuális, szürreális, bodóviktoros magyarországi bemutató a Tavaszi Fesztiválon – Este nyolckor a Telexen

Másolás

Vágólapra másolva

Érezted már úgy, hogy kimennél a lakásodból, de nem tudsz? Hogy nem lehet? Hogy tulajdonképpen nem látni semmilyen ellenséget odakint, te mégse hagyhatod el az otthonodat. Egyáltalán nem ismerős, ugye? Covid alatt? Ugyan, kérlek, nekem se. Ha mégis, Bodó Viktor most megrendezte Az öldöklő angyalt, csak hogy vájkáljunk még magunkban egy kicsit itt, a karanténos időkben. Van ugyanis mit feltúrni a lakásunkban. Akarom mondani, az agyunkban. Este nyolc órától a Telexen is megnézheti a Budapesti Tavaszi Fesztivál következő előadását. Mona Dániel írása.

A spanyol születésű filmrendező, Luis Buñuel 1962-es alkotása, Az öldöklő angyal nemcsak azért zavarba ejtően aktuális, mert kijárási korlátozások vannak. Csak röviden: egy arisztokrata társaság egy operaelőadást követően összegyűlik egy lakásban, hogy szokásos felületes beszélgetéseit és szórakozásait űzze. A vendégek elbóbiskolnak, és mikor felébrednek, valami megmagyarázhatatlan okból képtelenek elhagyni a házat, kívülről pedig lehetetlenség bejutni. Az udvariaskodások alább hagynak, a „foga fehérjék” kivillannak, egyre több a feszültség és az indokolatlan medvebocs, no meg bárány. A klasszikussá vált mozi a szürrealista filmművészet egyik legkiemelkedőbb példája. (Nem magyarázom tovább, a trailer magáért beszél.)

Az előadást este nyolc órától a Telexen, itt, ebben a cikkben is megnézheti.

Valóság és képzelgés összefolyik, különböző karakterek össze vannak zárva, külső segítség pedig nem érkezhet. Ez bizony nem (csak) egy furcsán alakult házibuliról szól. Ez maga az emberi agy, azon belül pedig a megőrülés tűpontos folyamatának ábrázolása. A film tehát egyszerre csoportpszichológiai tanulmány és pszichiátriai kórkép. A személyiségjegyek megborulása, az ismeretlentől való félelem, a fel nem ismert szorongás, a tagadás, a harag – minden jelen van, ami a fejben lejátszódhat egy kialakuló elmebaj során.

Persze mindez csak egy a sokféle olvasat közül. Az viszont biztos, hogy a történet megmozgatja az embert, kérdéseket vet fel benne, önismeretre, önvizsgálatra buzdít. Épp mint a karantén. Csoda hát, hogy a pandémiás időszak kellős közepén Bodó Viktor ezt a filmet választotta új színpadi produkciójának alapjául?

A stuttgarti Schauspiel 2020 őszén mutatta be az előadást, amely egy modern konferencia szituációjába ülteti át a cselekményt. A szereplők a biztonsági előírásoknak megfelelően (egy kivételtől eltekintve) nem érnek egymáshoz, a vetítések és hangeffektek pedig még ismerősebbé teszik a most eleve online téren keresztül látható helyzetet. A stuttgarti előadás a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében először tekinthető meg Magyarországon – német nyelven, magyar felirattal.

Részlet a stuttgarti előadásból, Fotó: Thomas Aurin
Részlet a stuttgarti előadásból, Fotó: Thomas Aurin

Ez a „zárt szituációs dráma” tehát kicsit mindannyiunkról szól: a szoros és átvitt értelemben vett bezártságról. Hogy van-e válasz a kérdésekre, van-e megoldás a problémákra és vannak-e felismerhető baljós jelek a folyamatban, az legyen meglepetés. Bodó rendezése mindenesetre garantáltan kivesézi a témát, és alaposan megdolgozza a befogadót. De ezekért az intenzív élményekért szeretünk színházba járni, nem igaz?

AZ ÖLDÖKLŐ ANGYAL, 2021. április 10. (szombat) 20:00

Rendező: Bodó Viktor
Színpadterv: Izsák Lili
Jelmez: Nagy Fruzsina
Zene: Klaus Von Heydenaber
Sound design: Keresztes Gábor
Videó design: Varga Vince
Fény design: Jörg Schuchardt
Dramaturg: Veress Anna, Ingoh Brux
Társfordító: Rétháti Sandra
Társkoreográfus: Daura Hernández García
Szereplők: Biedermann Gábor, Therese Dörr, Sylvana Krappatsch, Anne-Marie Lux, Reinhard Mahlberg, Amina Merai, Peer Oscar Musinowski, Valentin Richter, Celina Rongen, Christiane Roẞbach, Michael Stiller, Klaus Von Heyden

A Budapesti Tavaszi Fesztivált április 9. és 18. között a Budapest Brand nZrt. szervezi, a Telex mindennap 20 órakor közvetíti az aznapi kiemelt műsort. A cikk megjelenését és a közvetítést a Budapest Brand nZrt. támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!