Három ikonikus hangversennyel kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál – élőben este nyolckor a Telexen

2021. április 9. – 16:35

frissítve

Három ikonikus hangversennyel kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál – élőben este nyolckor a Telexen

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Tavaszi Fesztivállal az a baj, hogy túl sok rajta a jó program. Az ember azt se tudja, mire menjen. Meg, hogy már akkor is volt, amikor a közönségből sokan még nem is éltek. Azokat az előadásokat mégis, hogy hallgassuk meg? Micsoda, hogy idén több legendás BTF-es programot is meg lehet nézni? Ráadásul a Telex közvetíti őket? Ez azért megér egy misét. Vagyis egy nyitányt. Vagyis hogy több nyitányt. Mona Dániel írása.

Egy fesztivál nyitókoncertje mindig óriási hangsúlyt kap, hiszen ez adja meg a következő napok vagy hetek alaphangulatát. Egy jól kiválasztott műsor, néhány fantasztikus előadó és egy gyönyörű helyszín képes lehet megnyerni a hallgatóság vacilláló tagjait is. Amilyen a nyitány, olyan a fesztivál – ilyen mondás nincs, de lehetne. A BTF pedig nem szűkölködik emlékezetes nyitókoncertekben, így az idén online térbe költözött fesztivál 40 éves történetének nem is egy, hanem rögtön három ikonikus hangversenyét idézi fel első közvetítésén, amelyet nyolc órától itt, ebben a cikkben nézhetnek meg. Spoiler: a szöveg további része nyomokban legeket tartalmazhat.

Az első állomásunk 1987, amikor a Budapest Kongresszusi Központ adott otthont a még csak nagyóvodás korú Tavaszi Fesztivál nyitóhangversenyének. Egy akkor 44 éves együttes, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara adott koncertet. Az pedig eseményszámba ment már akkor is. Dohnányi Ernő alapította őket, vezető karmestereik között pedig olyan nevekkel találkozunk, mint Ferencsik János, Ligeti András, Vásáry Tamás vagy Fischer Ádám. 1987-ben épp Ligeti András vezényelte őket, nem is akármilyen műsorral.

Lehet-e – teszem fel a költői kérdést – találóbb nyitánya egy világraszóló magyar fesztiválnak, mint egy világraszóló magyar zeneszerző nyitánya, amelyben megszólal a Himnusz és a Szózat dallama is? (Csak hogy a Bánk bán „Hazám, hazám” kezdetű áriájának idézetével már ne borzoljam tovább a kedélyeket.) Erkel Ferenc időskori összegző művében, az Ünnepi nyitányban ugyanis pontosan ez történik. Ahogy minden hivatalos ünnepség a Himnusszal kezdődik és a Szózattal ér véget, úgy lesz tökéletes felütése ez az Erkel-mű egy összegző Tavaszi Fesztiválnak.

A közvetítés magját a Budapesti Fesztiválzenekar első BTF-es fellépése, egy 1985-ös zeneakadémiai est első fele alkotja. A Fesztiválzenekar minden túlzás nélkül hazánk egyik büszkesége. A világ tíz legjobb zenekara közt tartják számon. Ahogy Forrest Gump mondaná: híresebbek, mint Frédi és Béni. (Nem, nem Trombitás Frédire és a Szózatot komponáló Egressy Bénire gondolok.)

A BFZ a művészet Rubik-kockája, a klasszikus zene fűszerpaprikája, a szimfonikus zenekarok Zsolnayja, amely 1983-as alapításától kezdve világszínvonalat képvisel. A felvételen ráadásul nemcsak az együttest azóta is irányító Fischer Iván látható, hanem zongoristaként a társalapító Kocsis Zoltán is, aki többek közt Bartók-előadásaival vívta ki a nemzetközi kritika egyöntetű elismerését. Nahát, hiszen épp Bartókot játszik ezen a koncerten is! Előtte azonban a zenetörténet másik fontos B-je, Berlioz szól, és kalauzol el minket Rómába…

…Mert hogy újabb két évet visszaugorva, egy 1983-as felvétel zárja az ünnepi triptichont: érkeznek a „római muzsikusok”, vagyis az I musici di Roma. A 12 tagú olasz kamaraegyüttes volt a Tavaszi Fesztivál történetének első külföldi fellépője. 1958 és 2017 között többször hallhatta őket a magyar közönség, és egy biztos: senki nem játszik úgy Vivaldit, mint ők. Pláne A négy évszakot. Az elsők között voltak, akik lemezre vették a művet, azóta (eddig) hat további felvételt készítettek belőle, és összesen csaknem 30 millió példányban adták el – ezzel ők birtokolják a legeladottabb klasszikuszenei felvétel címet.

Tovább megyek: nekik köszönhetjük, hogy A négy évszak ennyire népszerű lett. Lehet-e – vigyázat, ismét költői kérdés! – frappánsabban lezárni egy nyitóhangversenyt a Tavaszi Fesztiválon, mint az olasz Vivaldi olasz előadásban megszólaló Tavaszával? (Segítek: nem.)


„Nem, a zene nem hal meg” – ezt a legendás Toscanini mondta az I musici di Roma játékáról, de most értsük nyugodtan a pandémiás időszakra. Lehet, hogy nem tudunk koncertterembe járni, lehet, hogy nem születnek meg csodálatos új produkciók, de alkalmazkodunk, és örülünk minden online lehetőségnek, mert a zene és általában a művészet nem halhat meg. Ezt bizonyítja a következő tíz nap is. Induljon hát a 41. Budapesti Tavaszi Fesztivál!

NYITÁNY 2021. április 09. (péntek) 20:00

1987. március 20., Budapest Kongresszusi Központ
A Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara nyitóhangversenye
Erkel: Ünnepi nyitány
Vezényel: Ligeti András

1985. március 22., Zeneakadémia
A Budapesti Fesztiválzenekar ünnepi nyitóhangversenye
Berlioz: Római Karnevál – nyitány
Bartók: Scherzo
Közreműködik: Kocsis Zoltán – zongora
Vezényel: Fischer Iván

1983. március 25., Erkel Színház
I musici di Roma kamaraestje
Vivaldi: E-dúr hegedűverseny, Tavasz (La primavera) – I. tétel (Allegro)

A Budapesti Tavaszi Fesztivált április 9. és 18. között a Budapest Brand nZrt. szervezi, a Telex mindennap 20 órakor közvetíti az aznapi kiemelt műsort. A cikk megjelenését és a közvetítést a Budapest Brand nZrt. támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!