A Bosch Rexroth sokat tesz azért, hogy a jövő gyárai lépésről lépésre valósággá válhassanak Magyarországon is

2021. március 30. – 12:04

A Bosch Rexroth sokat tesz azért, hogy a jövő gyárai lépésről lépésre valósággá válhassanak Magyarországon is

Másolás

Vágólapra másolva

Negyedik ipari forradalom, digitalizáció, Ipar 4.0 – sokan a távoli jövő szinonimáiként használják ezeket a kifejezéseket, pedig könnyű lenne megtalálni azokat a lehetőségeket miként lehet fejleszteni, modernizálni a vállalkozásokat. A kifejezések közötti összefüggések összetettek, de szerencsére nem szükségszerűen bonyolultak – a megértésben és a mindennapi termelésben betöltött szerepükkel kapcsolatban a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója, Ács István segít. Emellett pedig az első pillantásra talán futurisztikusnak tűnő elképzelések mellett konkrét megoldások is előkerülnek majd, amelyekkel már megalapozhatók a jövő sikerei.


„A harmadik ipari forradalom termékeinek (robotizáció, processzorok, PLC-k) gyártásban történő megjelenését nevezzük átfogó néven digitalizációnak. A negyedik ipari forradalom a digitalizációra épül, hogy létrehozza a hálózatba kapcsoltságot, a dolgok internetét (IoT – Internet of Things), a fizikai és a virtuális tér összekapcsolását. Az Ipar 4.0 pedig ezen belül helyezkedik el, és kifejezetten a negyedik ipari forradalom gyártásban és termelésben betöltött szerepéről szól” – mondta a szakember. Látható, hogy szinonimaként használni ezeket a kifejezéseket tévedés lenne, azonban tagadhatatlan, hogy nagyon szoros kapcsolatban állnak egymással.

Fotó: Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója
Fotó: Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója

A negyedik ipari forradalom nemcsak az iparban, de az élet minden területén jelen van; ma már szinte mindenkinek lapul egy komoly fényképezőgép és videokamera a farzsebében, ami útvonaltervező és navigátor is egyben – mindezt az alapfunkciója, a telefonálás mellett látja el. A személyre szabhatóságnak pedig nincs határa, hiszen szinte bármilyen applikáció elérhető már. Az összekapcsoltság és a mesterséges intelligencia a hétköznapi élet fontos részévé vált, ezzel párhuzamosan viszont az ipari termelésben mintha tartanának tőle, és a legtöbb esetben inkább a régi, tradicionális, jól bevált megoldásokat választják.

Vízió nélkül nem vezet út előre

A Bosch Rexroth két oldalról is érintett az Ipar 4.0 megoldásokban: fejleszti, gyártja és értékesíti ezeket, miközben globális nagyvállalatként, felhasználja és kiaknázza ezeket a lehetőségeket.
A Bosch Rexroth víziója a Factory of the Future, vagyis A Jövő Gyára.

Mit jelent és mire utal ez az egyszerű mondat? Ez egy elképzelés arról, milyen lesz egy gyár a jövőben. Olyan termelőegység, amelynek csak a négy fala fix, az itt elhelyezett platform biztosítja az energiát. Ez azt jelenti, hogy a különböző gépek és eszközök a padlóból, indukciós módon nyerik az energiát, így bárhol elhelyezhetők a falakon belül, miközben összekapcsoltságukról az 5G technológia gondoskodik majd.


A Bosch Rexroth esetében az elképzelés nem csupán álom, hanem kellő tapasztalat és tudás áll mögötte. A „now, next, beyond” koncepcióra épülő stratégia első két eleme olyan konkrét megoldásokat takar, melyek már vagy most is elérhetők vagy a fejlesztéseik előrehaladott fázisában vannak, ezekhez pedig csatlakoznak a beyond kategóriába eső, jövőbe mutató megoldások.


A cég víziójának megfogalmazásakor fontos volt, hogy az érthető és elérhető legyen mindenkinek. Sok esetben pedig ez a legnehezebb feladat: megértetni, hogy mi az első lépés. „Nem baj, ha ez egy egészen kis megoldásról van szó, a lényeg az első lépés. Olyan ez, mint amikor valaki először vesz a kezébe egy okostelefont, aztán miután megtanulja a használatát, élvezni az előnyeit, már el nem tudja képzelni, hogy anélkül éljen” – fogalmazott Ács István.

Ipar 4.0 megoldások egy kisebb cég életében


A digitális megoldások egy kis cég életében is óriási előnyökkel járhatnak. Ács István is azt hangsúlyozta, hogy már ma is rengeteg olyan eszköz elérhető, amely a kisebb cégek termelési folyamatait is új szintre emelheti.


„A kisebb vállalkozások esetén jellemző, hogy kisebb gépparkkal dolgoznak, de van egy-egy fontosabb berendezés, amire az üzleti modell épül. Ennek karbantartása kritikus fontosságú, hiszen még az esetleges javítás költsége is elenyésző lehet ahhoz képest, ha egy ilyen fontos berendezés nem tervezetten, hanem valamilyen hiba következtében áll le, és így a termelésben is kényszerszünet áll be. Éppen ezért fontos, hogy ezeket a gépeket folyamatosan monitorozzák, és így időben, tervezetten hajthassák végre a szükséges karbantartásokat. Ehhez pedig nem elég gyűjteni az adatokat, azok folyamatos elemzése is elengedhetetlen” – mondta el Ács István.
Az ilyen feladatokra ma már olyan, készen kapható, dobozos megoldást is lehet választani, mint a Bosch Rexroth ConnectivityKit-je, amelyben szenzorok és a hozzájuk tartozó szoftveres háttér együtt található meg. A szenzorokat a gépekre szerelve folyamatosan olyan adatokhoz lehet hozzájutni, amelyek ismeretében jelentősen növelhető a gyártás hatékonysága, ráadásul ez a megoldás akár távfelügyeletre is alkalmas.


A következő szint az IoT Gateway megoldás, ami szintén a meglévő gépekre szerelhető fel. Ezzel az egységgel több adat gyűjthető, aminek köszönhetően komplexebb analitika végezhető, következésképpen a hatékonyság is sokkal inkább növelhető. A kisebb vállalatok egy-egy gépe esetén is hatalmas versenyelőnyt jelenthet, ha a folyamatosan termelődő adatokat szisztematikusan gyűjtik és rendszerezik – ez lehet az a belépési pont, amivel aztán egyre szélesebb körben kerülhetnek be a gyártás mindennapjaiba az Ipar 4.0 megoldásai.

Ha még előrébb tekintünk, érdemes megemlíteni az ODiN (Online Diagnostics Network) nevű karbantartási megoldást is. Ez az adott gép több paraméterét figyeli párhuzamosan, a benne található mesterséges intelligencia pedig képes arra, hogy bizonyos paraméterek együttes változását észlelve előre jelezzen problémákat, így megoldható a szerviz tervezett ütemezése, és nem kell szembenézni a hirtelen leállás okozta problémákkal.

A rugalmasság a termelésben és a munkavállalók szintjén is egyre fontosabb elvárás


Nehéz olyan szakmát tanulni, ami életünk végéig biztos megélhetést ad. Az ipari termelésben is így van ez. Sokan félnek attól, hogy a robotok elveszik majd az emberek munkáját, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legjobb eredmények az emberek és gépek együttműködésével valósulnak meg.


Az APAS termelési asszisztens egy érintésmentes technológia, amely ember és robot biztonságos együttműködését teszi lehetővé. Az APAS robotok automatikusan leállnak, ha egy ember túl közel kerül hozzájuk, és csak akkor folytatják a munkát, amikor az ember ismét biztonságos távolságra kerül tőle. A technológia előnye, hogy nagy pontossággal és önállóan képes elvégezni monoton, vagy nem ergonomikus feladatokat, amelyek során az emberek könnyen elfáradnak. Ez azt jelenti, hogy robotok bevonásával csökkenthető a fáradtságból fakadó hibák száma, a munkavállalók pedig más feladatokra koncentrálhatnak.

Teljeskörű automatizálás és adatok bármiről, azonnal

A Bosch Rexroth kínálatában mindezek mellett olyan megoldásokat is találunk, mint a teljeskörű automatizálás lehetőségét biztosító ctrlX AUTOMATION. Ezt a forradalmi vezérléstechnikai megoldást az automatizálás okostelefonjaként is szokták emlegetni. Emelett fontos megemlíteni még az interaktív és kiterjeszthető, ActiveCockpit nevű kommunikációs platform. A szoftver valós idejű adatokat szolgáltat, akár a teljes gyártási folyamatról, amely alapvető fontosságú ahhoz, hogy megfelelő döntések születhessenek – ráadásul mindezt olyan vizuális megoldásokkal teszi, amelyek jól átláthatók és könnyen kezelhetők, vagyis az adatok értelmezése is sokkal kevesebb időt vesz igénybe. Folyamatosan fenntartható a hatékonyság ahelyett, hogy utólag kellene finomhangolni a gyártást az esetleges problémák esetén.


A ctrlX AUTOMATION elve az, hogy a gyártási folyamatokban is olyan egyszerűvé kell válnia például a mozgásvezérlés programozásának, mint ahogy az alkalmazásokat töltjük le a mindennapokban. Ez a megoldás egy csomagban érhető el, amelyben a nagy teljesítményű hardver és a modern szoftverarchitektúra a webalapú mérnöki eszközökkel karöltve bontja le a gépvezérlés, az IT világa és az IoT közötti klasszikus határokat. A folyamatok tervezése grafikusan történik, vagyis komolyabb programozói tudás sem szükséges hozzá.


Már egy-egy innovatív eszköz bevezetése is jelentősen növelheti a hatékonyságot. Az első lépés megtétele és az előnyök megtapasztalása után gyorsan érthető lesz, hogy az Ipar 4.0 használatával a termelés minden résztvevője, így a kisebb vállalatok is profitálhatnak. Így a tömeggyártásból egy rugalmasabb, a hihetetlen gyorsasággal változó vevőigények kiszolgálására alkalmasabb, mégis hatékonyan és gazdaságosan működő gyártípus felé mozdul el a termelés.


A digitalizáció jelentőségéről, a jövő gyárában megtalálható termékekről és a Bosch Rexroth fenntartható és hatékonyságnövelő megoldásairól részletesen az idén digitális formában megrendezésre kerülő Hannoveri Vásáron is tájékozódhat, hét különböző témájú live stream formájában. Regisztráljon itt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!