20/20 Mastercard – Lackfi János: Hatalmas királyok

2020. december 16. – 08:05

20/20 Mastercard – Lackfi János: Hatalmas királyok
Fotó: Soós Bertalan

Másolás

Vágólapra másolva

20 szemszög, 20 írás. A 20/20 a Mastercard jövőre induló kortárs kulturális programjának nyitóprojektje, melyben kiváló kortárs írók, költők és a Budapest Street Photography Collective tagjai mesélnek közös munkáikon keresztül a digitalizáció, a szegénység és a környezetvédelem problémáiról. A Telexen december 7-e és 16-a között a közös munkákból válogatva mutatunk be naponta egy-egy részletet — sorrendben Grecsó Krisztián, Szabó T. Anna, Parti Nagy Lajos, Závada Péter, Simon Márton, Tóth Krisztina, Lackfi János, Karafiáth Orsolya, Harag Anita és Krusovszky Dénes írását.

– Nézzed, Menyus, micsoda verda, én ilyet hajtanék, pitty-patty felgyorsul százra, mire a rendőr bekapcsolja a vijjogóját, én már mint a füst, szevasztok, anyátok!
– Hova mennél vele, kifele a világból? A kövi sarkon egy másik zsaru lemeszel, és kampó. Ha nem te vagy az erősember, akinek van megfelelő kapcsija, akkor annyi. Ha te vagy, akkor azt csinálsz, amit akarsz, le van ez zsírozva. Bunda az egész világ, és nyúzott menyét minden ember. Kitől idéztem, tesókák? Fingotok nincs? Mert bunkók vagytok. Azért dekkoltok az utcán.
– Nagy az arcod. Bezzeg te az Intercontinentalban éjszakázol! Ugyanazon a nyamvadt kartonon nyomod az aluljáróban, mint mi. Ha ilyan okos vagy, miért nem a részvényeidet számolgatod a budai villádban?
– A szittyó miatt. Elszittyózgattam a szép életem. Szürcsi-szürcsi, a hangulat kedviért, meg ha ideges voltam. Aztán egyre többször voltam ideges. És ráittam. Megnyugodtam. De csak a következő pohárig. Kellettek az új nyugikortyok. Aztán kitelt a becsület.
– Ezt nézd, Menyus, micsoda maca! Mikor voltál nővel utoljára? Ne mondd, hogy nem ágaskodik! Micsoda domborzati térkép, elsülök!
– Mutassad, Gazsi, ki van ez párnázva elöl-hátul, nem zuhannál keményre, bárhol kapnád el, az tuti!
– Oké, Boldi, nem rossz, de lett volna ilyen nőd, tudnád, hogy nem nagy szám. Hamar beleunsz.
– Ja, mert neked volt, mi, Menyus? Meséljél öreganyádnak, hallod?

Fotó: Soós Bertalan
Fotó: Soós Bertalan

– Nem ismersz, öcskös, azért szellőzteted a fejedet fölösleges dumával. A b nejem most is kábé így néz ki. Csak picit ereszkedett már itt-ott, mert hát nem húszas. Meg a két gyerekünket is kihordta. De még mindig bitang jó bőr. Csak szíve nincsen, ember, gyárilag hagyták ki belőle. Hozzá képest a jardok mind csupa Teréz anya. Nem is köszön nekem! A saját férjének! Őnagysága… Az Infiniti a formás segge alatt még mindig az én pénzemből van. Csak elperelte, a gyerekek láthatását megvonatta. Nem illek a világába. Jó, én játszottam el. A piához jött a játék. Tudod, milyen egy kaszinó belülről? Filmekből max. Ha több az eszem, ma is csak annyit látnátok engem, amíg az autó ablakát lehajtom és egy kis aprót szórok a poharatokba. A kaszinóban jó játék, rulett, félkarú, póker, imádtam. De még jobb, hogy lehet arcoskodni, senki sem ugat le! Lehetsz a súlyosan leghülyébb, ha rajtad az Armani meg a drága óra, hajlonganak előtted. Tálcán hozzák a drága italt, csöcsös nők gyújtják kiskosztümben a szivarodat. És észvesztően mosolyognak, kikenve a szájuk csillogóra, mintha egyfolytában nyalogatnák, meg is kaphatod őket. Neked megvan, ami nekik hiányzik. Király vagy, ezt érzed. Ha az asztal közepére szarnál, akkor is király lennél. Letisztogatnák alázatosan, és menne tovább a játék. Pont ezért nem szarsz az asztal közepére. Mert megtehetnéd. Értitek?

Lackfi János: Hatalmas királyok című novellájának a folytatását a projekt irodalmi partnerének oldalán, a Könyves Magazinon lehet elolvasni.

(Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett támogatott tartalom, megrendelője a Mastercard 20/20 projekt.)

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!