Mastercard 20/20 – Závada Péter: Rajtakapni egy meggyfát a virágzáson

2020. december 10. – 10:35

Mastercard 20/20 – Závada Péter: Rajtakapni egy meggyfát a virágzáson
Fotó: Erdős Dénes

Másolás

Vágólapra másolva

20 szemszög, 20 írás. A 20/20 a Mastercard jövőre induló kortárs kulturális programjának nyitóprojektje, melyben kiváló kortárs írók, költők és a Budapest Street Photography Collective tagjai mesélnek közös munkáikon keresztül a digitalizáció, a szegénység és a környezetvédelem problémáiról. A Telexen december 7-e és 16-a között a közös munkákból válogatva mutatunk be naponta egy-egy részletet — sorrendben Grecsó Krisztián, Szabó T. Anna, Parti Nagy Lajos, Závada Péter, Simon Márton, Tóth Krisztina, Lackfi János, Karafiáth Orsolya, Harag Anita és Krusovszky Dénes írását.

Követni az érdi bőtermő meggy botrányos karrierjét március közepén, ahogy az ágvégeket a kert fagyasztójából idő előtt kiolvasztja egy tőlem független akarat. Sejteni, hogy a húsa így nem lesz félkemény, festőlevű, enyhén édes-savas. Már önmagában is szelíd vádaskodás.

Heteken át fotóztam, ahogy a rügyeket megmikrózza az önjelölt melegfront, a naptári tavasz első, elhamarkodott, kamaszos lendülete, hogy kipattanjanak, mint a pattogatott kukorica, de hajnalban le is fagyjanak mindjárt.

Fotó: Erdős Dénes
Fotó: Erdős Dénes

Ahogy a kora tavaszi nap, ez a dörzsölt defibrillátor, képes szívhangjuk beindítani. Mintha számon kérhetném a napszakon az olvadást. Sáron a lepelleveleket. Porzószálakat a nehézkedésen.

Mire figyelmeztet egy kéregbe karcolt mondat, korhadó jelentés? Kimondva a kert megszelídített hangjai közé vegyül. Elszánt kaparászás fülledt odúban. Törzsben az évtizedes repedések zaja.

Závada Péter: Rajtakapni egy meggyfát a virágzáson c. versének a folytatását a projekt irodalmi partnerének oldalán, a Könyves Magazinon lehet elolvasni.

(Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett támogatott tartalom megrendelője a Mastercard 20/20 projekt.)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!