Újra látogatható a Rám-szakadék

2024. július 17. – 20:19

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest környékének leglátogatottabb természetes turisztikai attrakciója július 18-tól újra látogatható lesz – írja honlapján a Pilisi Parkerdő. Hozzáteszik viszont, hogy „a fokozottan védett szurdok geológiai tulajdonságai miatti nagyobb kockázattal itt minden túrázónak számolnia kell”.

A szakadékot még április végén zárták le sziklaomlás veszélye miatt, ezután teljes körű geológiai és statikai vizsgálatokat folytattak.

Egyebek mellett arra jutottak, hogy Magyarország egyik legnehezebben járható, de ennek ellenére is nagyon kedvelt túraútvonalán a sziklafalak állékonyságára negatívan hat a folyamatosan növekvő látogatószám miatti emberi terhelés, a klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és a rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása.

A vizsgálat megállapította azt is, hogy

„felelősséggel és bizonyossággal egyik sziklafalról sem állítható, hogy ott a kőhullás és omlás lehetősége kizárt”.

A Pilisi Parkerdő szerint a Rám-szakadék csak nagymértékű és jelentős költségekkel járó beavatkozássokkal tehető teljesen biztonságossá, az ilyen beavatkozások (betonozás, acélhálóval borítás) viszont éppen a szurdok természeti értékét és szépségét károsítanák.

Ezért aztán ezeket a beavatkozásokat nem is végzik el. Helyette viszont az ösvény lehető legbiztonságosabb nyomvonalának kijelölése és kiépítése érdekében a kirándulók feje fölé nyúló szikláknál új, elkerülő nyomvonalat és lépcsőt hoztak létre, és eltávolították a sziklafal állékonyságát rontó gyökereket és fákat. Az útvonal legkritikusabb pontjait minden tavasszal szakértők vizsgálják majd át, valamint a szurdokvölgy négy olyan pontján, ahol stabil térerő áll rendelkezésre, segélyhívó pontokat alakítottak ki. Ugyanakkor minden túrázó figyelmét felhívták, annak ellenére, hogy a szakadékot újra megnyitották, az továbbra is csak saját felelősségre látogatható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!