108 éves korában meghalt Amerika legidősebb futója, aki több korosztályos csúcsot is megdöntött

2024. október 24. – 14:55

Másolás

Vágólapra másolva

108 éves korában meghalt Julia Hawkins futó, becenevén Hurriance, aki az egyik legidősebb sportoló volt az Egyesült Államokban – írja az NPR. A New York Times cikke szerint Julia Hawkins (lánykori nevén Julia Welles) 1916. február 10-én született Wisconsinban, de élete nagy részét Baton Rouge városában töltötte, és itt is halt meg.

Fotó: Brit Huckabay / Runner's World
Fotó: Brit Huckabay / Runner's World

Hawkins későn, 100 éves korában kezdett el rendszeresen futni a családja biztatására. A hölgy fia látott valakit a 100. születésnapján 100 métert futni, ezután ajánlotta az anyukájának, hogy ő is kipróbálhatná a sportot. Hawkins első nagy eredményét 2017-ben érte el, amikor a 100–104 év közti kategóriában amerikai rekordot állított fel száz méteren a maga 39 másodperces idejével. A Louisianában megrendezett Senior Olimpiai Játékokon 19 másodperc alatt futott 50 méteren, ezzel első lett a korcsoportjában, mivel ő volt az egyetlen versenyző 100 év fölött.

Az 50 év felettiek sportversenyeiért felelős National Senior Games Association szerint Hawkins volt a legidősebb nő, aki valaha részt vett az Egyesült Államokban engedélyezett futóversenyen.

2021-ben Hawkins lett az első női atléta, aki 105 évesen 100 méteres síkfutásban teljesített. Hawkins akkoriban elmondta, hogy elégedetlen volt az egy perc két másodperces idejével: „Csodálatos volt látni ennyi családtagot és barátot. De kevesebb mint egy perc alatt akartam megcsinálni.”

Hawkins egész élete során sportolt, a futás előtt jó ideig biciklizett, majd felhagyott vele, miután állítása szerint nem maradt számára kihívás. „Nem maradt senki a korosztályomban, akivel versenyezhettem volna” – nyilatkozta 2021-ben. Hawkins a becenevét, a „hurrikánt” a gyorsaságáról és rátermettségéről kapta, de „Flower Lady” néven is híres volt, mivel nagyon szeretett kertészkedni. Épp emiatt védjegyévé vált, hogy gyakran egy virággal a füle mögött versenyezett.

Hawkinst gyakran kérdezték arról, hogy szerinte mi a hosszú élet titka. „Menj hozzá egy jó emberhez, és az életed csodálatos lesz” – válaszolta a New York Times kérdésére. A saját kiadású, It's Been Wondrous! címet viselő memoárja 2016-ban jelent meg.

Hawkins lánya, Jugie Battle elmondta, hogy anyja élete utolsó pillanataiban is aktív volt: kedden este fél 8-kor még látogatókat fogadott az idősotthonban, ahol élt, majd fél óra múlva, este 8 magasságában fájdalmak nélkül halt meg. „Szerencsések vagyunk, hogy nem szenvedett” – nyilatkozta a lánya.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!