18 éves várakozás ér véget: magyar focizik magyar ellen a Bajnokok Ligájában

2024. október 23. – 12:40

18 éves várakozás ér véget: magyar focizik magyar ellen a Bajnokok Ligájában
Szoboszlai Dominik és Willi Orbán egymás ellen játszanak szerda este – Fotó: Ronny Hartmann / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este több szempontból is különleges meccset láthatunk a Bajnokok Ligájában, hiszen Szoboszlai Dominik először játszik korábbi csapata ellen. A Lipcsének nincs pontja két forduló után, a Liverpool viszont mindkét eddigi találkozóját megnyerte. Még jócskán változhat a 36-os tabella, a németeknek nem ártana minél hamarabb elindulniuk felfelé a 29. helyről, hogy egyáltalán folytathassák tavasszal. A Lipcsében Gulácsi Péter mellett várhatóan Willi Orbán is ott lesz a kezdőben, és mivel Szoboszlai mindig kezdő volt a Liverpoolban, arra is számíthatunk, hogy ezúttal sem lesz ez másként.

Mindkét oldalon lesz tehát magyar játékos, ez adta az ötletet, hogy visszanézzük, mikor volt legutóbb ilyen a Bajnokok Ligájában. A jogtulajdonos RTL segítségével sikerült kideríteni, hogy tizennyolc éve. És meglehetősen nagy esély van arra, hogy az akkori volt eddig az egyetlen olyan találkozó, amikor mindkét oldalon volt egy-egy magyar játékos.

Ezen a néven az 1992–1993-as szezon óta rendezik meg a sorozatot. Ha most tartana egy kis szünetet, hogy átgondolja az olvasás közben, milyen magyar szereplői is voltak, eszében juthat többek között Disztl László, aki a BL első magyar játékosa még Bruges-ben (1993), illetve Szabics Imre, aki az első gólszerző volt nem magyar csapat tagjaként a Stuttgartban (2003). De kik és mikor kerültek egymással szembe?

2006. december 6-án az AEK Athén volt az RSC Anderlecht vendége.

A hazai csapatban Juhász Roland volt a védelem közepén, a vendégeknél Tőzsér Dániel a középpálya közepén. (Ez már a két csapat második meccse volt a csoportban, az elsőn Juhász kispados volt.) 2–2 lett, a belgák a negyedik helyen zártak a csoportban, a görögök átkerültek az UEFA-kupába. A Milan és a Lille továbbjutott, előbbi az egész sorozatot megnyerte, ráadásul Athénban, abban a stadionban, ahol a csoportban még kikapott 1–0-ra.

Szerencsésebb futballfejlődésű nemzeteknél mindössze hónapok telnek el, amíg olyan meccset rendeznek, amikor a játékosai két topcsapatban összefutnak egy BL-meccsen, tökéletes témát kínálva ezzel a fotósoknak. A 2018-as döntőben, a Real Madrid–Liverpool meccs végén az is megesett, hogy két horvát, Luka Modrić és Dejan Lovren is összeölelkezhetett.

Mondjuk ahhoz képest, hogy évek teltek el úgy, hogy egyáltalán nem volt magyar az elit sorozatban, már az örömteli, hogy van három focista, igaz, általában ők hárman képviselték Magyarországot a legmagasabb szinten az utóbbi években.

Egyébként olyanra is volt már példa korábban, hogy egy csapatban játszott a BL-ben két magyar játékos: Király Gábor és Dárdai Pál (Hertha, 1999–2000) vagy Szabics Imre és Korsós György (Sturm Graz, 1999–2001) is ugyanazt a csapatot erősítették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!